Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Junkers czy Immergas dla mojego domku

Azalka 20 Jul 2011 22:50 17253 50
    kabee84

Level 24  
    Azalko...

Z racji wykonywanej pracy baaardzo często spotykam ludzi, którzy chwalą kotły, które mają po 25 lat i więcej... Chwalą, bo nie mają porównania. "Nic się z nim nie dzieje, tylko gdyby on mniej tego gazu palił" - takie zdanie pada przynajmniej raz w tygodniu.

Kolejny typ ludzi to taki, którzy za wszelką cenę usiłują mi udowodnić, że nie ma możliwości zejść z rachunkiem za gaz w domu jednorodzinnym o powierzchni do 200m2 poniżej 1000zł/miesiąc (w sezonie grzewczym). "Ja mam nowoczesny piec i płacę 1000zł, wszyscy moi sąsiedzi płacą podobnie" - to kolejne zdanie słyszane bardzo często.

Kolejny typ ludzi to taki, którzy mówią "mi kocioł dwufunkcyjny wystarczy, po co bojler".

Każdy z powyższych przykładów sprowadza się do jednego - ludzie nie mają porównania, nie mają odniesienia "jak jest, a jak może być lepiej".

Ja jestem osobą wygodną, choć z powodu niewygórowanych zarobków - oszczędną. Wbrew pozorom, wybieram najczęściej produkty z górnej półki, gdyż nie stać mnie na wyrzucanie pieniędzy. To samo proponuję moim klientom. Nie wciskam bajek, że kocioł będzie produkował gaz. Nie wciskam, że nie ma prawa się zepsuć. Mówię im tylko fakty, które albo widziałem na własne oczy, albo mówili mi bardzo zadowoleni klienci.

Przyznam szczerze, że niejednokrotnie sprzedałem kocioł Immergasa (dokładniej Eolo Star), ale to wyłącznie dlatego, że jest prawdopodobnie najmniejszym kociołkiem z zamkniętą komorą spalania dostępnym na rynku za rozsądne pieniądze. Polecam wszystkim, którzy po prostu nie mają miejsca. No i dla których ważny jest wygląd - jest ładny ;-)

Kończąc.. Buderus, Wolf, Vaillant, Brotje, Hoval, Viessmann - są to urządzenia bardzo dobre (uwaga: niektórzy producenci mają w swojej ofercie urządzenia tzw. inwestycyjne!!! przeznaczone na wskazany rynek). Jeśli chodzi o sprawność i zaawansowanie technologii to wszystkie urządzenia będą na podobnie wysokim poziomie, lecz diabeł tkwi w tym jakich materiałów użyto do ich produkcji. Tak jak kolega gayetan wcześniej pisał - jest garstka firm, dla których jakość jest na pierwszym miejscu. Wolf do nich należy, dlatego go zaproponowałem.

Pozdrawiam wszystkich, którzy doczytali do końca :-)
    Azalka
    Level 9  
    Doczytałam :)
    Absolutnie wierzę, że Wolf jest super, ale cena jest dla mnie za wysoka.
    Muszę porządzić się tym, co mam...
    A podejście mam bardzo podobne do Twojego: nie stać mnie na buble - ale nie stać mnie też na ekstrasy.
    Staram się wybierać dobre lub bardzo dobre ze średniej półki. To mój target i tym razem :)
    Azalka
    Level 9  
    Podzwoniłam po infoliniach. Bezproblemowo zupełnie.

Wielkich odkryć nie zrobiłam - "nasze" wcześniejsze typy były ok :), jedynie zasobnik powinien być większy niż 100l, bo sama wanna ma 150l pojemności już z ludziem w środku. Mojego instalatora, starszego pana bez komputera i internetu, jego hurtownia/doradcy robią w bambuko.

1) IMMERGAS VICTRIX 12kW ECO PLUS 160L

2) Junkers Cerapur Smart 14 kW z zasobnikiem 160l

3) Buderus GB162 25 kW z zasobnikiem 160-200l (obawiam się ceny, bo tylko instalatorom go sprzedają)

4) DeDietrich MCR II 24 kW BS 150 - nie do końca mogę się dogadać w sprawie tego, kto ma prawo instalować i kto płaci za uruchomienie w przypadku, kiedy kupuję kocioł w necie

5) Vaillant ECO TEC Plus 126 z zasobnikiem ViH R 200l
    ---------------------

Poproszę Panów najśliczniej o wytypowanie z tych zestawów pierwszej trójki - w opinii każdego z Was, oczywiście!
    Wtedy sobie porownam ceny netowe i stacjonarne i dogadam kwestię uruchomienia z gwarancją - i wreszcie będę mogła zdjąć ten kocioł z głowy! ;)
  • Helpful post
    gayetan
    Level 18  
    2, 4, 5 - przy czym z tych to CerapurSmart ma zbiornik ładowany warstwowo więc 160 L odpowiada wydajnościowo jakimś dwustukilkudziesięciu!
    P.S.
    Teoretycznie to oni wszyscy sprzedają tylko instalatorom
  • Helpful post
    serwisant73
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Kolega ma rację. Obstawiam to samo z delikatnym wskazaniem na Junkersa jako faworyta rankingu. Właśnie ze względu na zasobnik.
    Azalka
    Level 9  
    Z całego serca dziękuję. Nawet nie wiecie, jak ogromnie mi pomogliście!!!
    Problem rozwiązany: będzie Cerapur - jutro zamawiamy.
    Informacja o zbiorniku - super, super :) Czy to wszystkich typów zbiorników dotyczy, czy jakiegoś konkretnego?
    Ponadto - w razie co - w moim rejonie autoryzowanych serwisantów Junkersa dużo, a części łatwo dostępne. Acz mam nadzieję, psuł się nie będzie :)
    gayetan
    Level 18  
    zbiornik ładowany warstwowo to typ ładowania zbiornika ( w jakimkolwiek piecu się znajduje funkcjonuje podobnie) . Chodzi o wykorzystanie zjawiska stratyfikacji - ale żeby nie 'przeklinać' i nikogo nie obrażać :D Zasobnik ładowany warstwowo - zasada działania - tu akurat na przykładzie zasobnika innej firmy.
    Quote:
    Acz mam nadzieję, psuł się nie będzie

Po to jest serwis i gwarancja, żeby się tym nie przejmować
    adam998
    Level 25  
    Junkers czy Immergas....Junkers 3 lata gwarancji Immergas 5 lat, może ktoś ze znawców tematu powiedzieć jaki jeszcze producent daje 5lat gwarancji na kocioł ?
    DeDietrich - 2 lata
    Buderus - chyba 5 lat
    Vaillant - 2 lata
    gayetan
    Level 18  
    Wolf - w wielu przypadkach - ale kupuje się funkcjonalność nie gwarancję - dlatego sprzedają się wszystkie marki...
    ...a w przypadku samochodów KIA - mimo to ludzie wolą BMW, Toyotę lub Lexusa
    koalakm
    Level 11  
    Czesc doloze swoje 3 grosze i podpytam ;)

Ja tez czytam ostatnio duzo o kotlach itp.
    Stanalem takze przed wyborem co kupic itp.

Dodam ze jestem zwolennikiem Junkersow :) To zdecydowanie sa swietne produkty naprawde porzadnie wykonane (moja mama ma w domu Cerapur Acu, a kuzynka ma w mieszkaniu malym Junkers Ceraclass ZW 14-2DV AE TURBO). Sprawuje sie ok, z Acu zadnego problemu, Ceraclass wymagal tam w pewnym momencie regulacji wielkosci plomienia czy cos bo glosno drzal).

Teraz ja stanalem przed wyborem do swojego malego domku 90m2. Dlugo zastanawialem sie czy kondensat czy tez nie, zdecydowalem sie na kondensat 2 funkcyjny gdyz nie ma miejsca zbytnio na zasobnik.

Jak zwykle poszlo o kase ;) niestety tak to juz jest w tym zyciu.
    Moj wybor pomiedzy:
    IMMERGAS VICTRIX 26 2 I - 3700 zl (5 lat)
    JUNKERS ZWB 28-3C CERAPUR SMART 27kW - 4500 zl (2 lata)
    MCR 24/28 DE DIETRICH - 3500 zl (2 lata)

Bardzo chcialbym junkersa ale za pieniazki o to o ile jest drozszy to juz mam komin i cos jeszcze... niestety takie realia.

Moge kupic junkersa ale Junkers Ceraclass ZW 14-2DV AE TURBO za 2100 zl ale to juz nie kondensat a mam nadzieje ze kondensat mimo wszystko bedzie tanszy, znaczy zje mniej gazu?
    Naczytalem sie ze musi chodzic na niskich parametrach, ze grzejniki przewymiarowane. Wyszedlem z zalozenia ze moze nie mam przewymiarowanych jakos wiecle grzejnikow ale zakladam ze na dwprze nie bedzie non stop - 20 i spora czesc czasu pochodzi na zasilaniu okolo 50 stopni to chyba powinno byc taniej nie?

Moj wybor padl obecnie na Immergasa. Jest to kondensat, dluga gwarancja, z tego co sie zdazylem zorientowac moze Junkers to to nie jest ale to przyzwoita maszyna i podobnie oszczedna jak kazdy inny.

Mile widziane komentarze podpowiedzi.

pozdrawiam
    koalakm
    Brencik
    Level 26  
    Ludzie wolą to o czym słyszeli że jest dobre a nie że wiedzą że jest dobre - patrz samochody.
    Wolf jest drogi bo jest dobry, ale pamiętajmy że jak coś jest 2x lepsze to musi być 10x droższe. Tu nie ma liniowości. Dlatego należy kierować się zdrowym rozsądkiem i stosunkiem jakość/cena itp.
    kabee84

Level 24  
    Brencik wrote:

Wolf jest drogi bo jest dobry, (...)

I polityka firmy jest taka, że nie po to są ceny katalogowe na jakimś poziomie, żeby pierwszy lepszy Pan co prowadzi sklep z warzywami sprzedawał kotły z rabatem 99%. Wolf stawia na jakość, również wśród swoich dystrybutorów, nie kupisz go na alledrogo za pół ceny, serwisant nie odbierze jeśli został zamontowany przez pierwszego lepszego "ogrodnika" czy "piekarza"...
    gayetan
    Level 18  
    Quote:
    Ludzie wolą to o czym słyszeli że jest dobre a nie że wiedzą że jest dobre

No wiesz jak się robi serwis urządzeń grzewczych to się nie tylko słyszy ale i widzi..
    Z drugiej strony to do serwisu trafiają informacje o uszkodzonych kotłach.. jak jakaś firma ich dużo sprzedaje to może być stosunkowo dużo uszkodzeń choć procentowo wychodzi całkiem nieźle...Nie ma statystyk ile się jakiemu producentowi czego psuje..
    A propos Immergas...
    Immergas ma dość dobre opinie na rynku...Z tym, ze nie ma z nim długich doświadczeń.. ale może to najlepsza pora żeby to zmienić. Co do Junkersa to miał kilka lat temu złą passę ale teraz bardzo się to zmieniło.
    W zasadzie ponieważ jeden klient indywidualny przeważnie kupuje jeden kocioł to dużo zależy od egzemplarza... co komuś z dobrej marki jak się często psuje - z drugiej strony jeśli nawet marka jest oceniana jako "kiepska" a ktoś kupił dobry egzemplarz to dlaczego ma być niezadowolony? ...ale tu chodzi o prawdopodobieństwo dobrego trafienia.. i to jest znacznie wyższe w przypadku znanych marek.
    Na prawdę nie jest łatwo doradzić - i myślę, że wiele osób zwłaszcza instalatorów i serwisantów pisze o swoich doświadczeniach... no ale właśnie po to są opinie...
    P.S.
    A propos WOLF - strategia WOLF'a brzmi "Klasse statt Masse" - ( jakość nie ilość !) - i to im się sprawdza
    Quote:
    Dlatego należy kierować się zdrowym rozsądkiem i stosunkiem jakość/cena itp.

Zwłaszcza zdrowym rozsądkiem ponieważ kocioł "wieszak" kupuje się na ok 12 lat..
    a z tym stosunkiem cena/jakość to jest tak, że gdyby tym się kierować to najlepsze były by produkty chińskie: co prawda jakość byle jaka ale za to cena super niska...( choć osobiście nie mam nic przeciw chińskim produktom... są i dobre produkty...)
    Brencik
    Level 26  
    gayetan wrote:
    co prawda jakość byle jaka ale za to cena super niska...

Czyli niski stosunek jakość/cena więc i tak odpadają...
    kabee84 wrote:
    serwisant nie odbierze jeśli został zamontowany przez pierwszego lepszego "ogrodnika" czy "piekarza"...

No raczej piekarz czy ogrodnik nie ma uprawnień "gazowych", no chyba że sobie wyrobił i zajmuje się instalowanie instalacji gaz/c.o. - wtedy żaden WOLF mu nie podskoczy, no chyba że WOLF sam sobie zastrzega że tylko jego ludzie mogą montować jego kotły a tego nie wiem ale większość firm tak jednak nie robi.
    gayetan
    Level 18  
    Brencik wrote:
    gayetan wrote:
    co prawda jakość byle jaka ale za to cena super niska...

Czyli niski stosunek jakość/cena więc i tak odpadają...

No nie koniecznie bo... "stosunek" to stosunek
    Wysoka jakość np. 10 do średniej ceny np 5 to 10/5 = 2
    Słaba jakość np 4 do super niskiej ceny np 1 to 4/1 = 4
    W tym przypadku "stosunek" wypada na korzyść tego drugiego wariantu!
    Brencik wrote:
    gayetan wrote:
    serwisant nie odbierze jeśli został zamontowany przez pierwszego lepszego "ogrodnika" czy "piekarza"...

kabee84 wrote:
    no chyba że WOLF sam sobie zastrzega że tylko jego ludzie mogą montować jego kotły a tego nie wiem ale większość firm tak jednak nie robi.

WOLF też tego nie zastrzega...
    Nie mam nic przeciw ogrodnikom i piekarzom - wręcz przeciwnie bardzo ich lubię a zwłaszcza to co robią - jeśli to robią dobrze..jeśli dobrze zamontują piec ( tzn. zgodnie z regułami sztuki ) to nie ma najmniejszych problemów, żeby ktoś nie odebrał instalacji.. odbiera się wykonanie.. jeśli jest poprawne.. to co za różnica kto go dokonał. Bardziej chodziło o tego " pierwszego lepszego.."
    P.S.
    A z uprawnieniami gazowymi ( i innymi) to jest tak - jak ktoś je ma to może być i księdzem i księgowym ale potwierdzają one ( przynajmniej powinny) umiejętność wykonywania pewnych prac - tak np. ksiądz lub księgowy stają się 'gazownikami z uprawnieniami' - reszta to doświadczenie...
    Brencik
    Level 26  
    gayetan wrote:
    tak np. ksiądz lub księgowy stają się 'gazownikami z uprawnieniami' - reszta to doświadcze

Dlatego nigdy nawet nie prosiłem swojego instalatora o okazania "kwitu" potwierdzającego takowe uprawnienia.
    gayetan
    Level 18  
    Kwit jest w zasadzie potrzebny w trzech przypadkach
    - klientowi żeby sprawdzić czy ma do czynienia z fachowcem
    - fachowcowi, żeby go pokazać prokuratorowi jak się coś stanie
    - prokuratorowi, żeby wiedzieć czy skazać "fachowca" jak klientowi się coś stanie
    P.S.
    pomyliłem się - jeszcze jest czwarty przypadek - ubezpieczycielowi - żeby jak się coś stanie nie wypłacić pieniędzy klientowi jeśli zatrudnił "fachowca" bez uprawnień
    Brencik
    Level 26  
    gayetan wrote:
    żeby sprawdzić czy ma do czynienia z fachowcem

Raczej zawodowcem. Fachowcy to są prawie wszyscy z nich.
    kabee84

Level 24  
    Z tymi piekarzami i innymi "nie instalatorami" to miałem na myśli sytuację, gdy ktoś gdzieś coś widział (jak się lutuje) i tak samo coś gdzieś zamontował... Widziałem powieszone kotły z podbitą kartą gwarancyjną, które nie były podłączone zgodnie z przepisami. Ostatnio wycinaliśmy dwie kotłownie i budowaliśmy od podstaw... Wszystko to "jakoś działało" i było robione przez "firmę"...
    Niech każdy zajmuje się tym, co potrafi robić najlepiej. Na zachodzi (a raczej na Północy - Szwecja, Norwegia) jest nie do pomyślenia, aby kupić sobie kocioł i samemu zamontować. Od tego są uprawnieni, przeszkoleni fachowcy, aby się tym zająć. Ale Polak niestety tak nie może. Musi być tanio - nie ważne czy poprawnie. Ważne że "jakoś działa", bo sąsiad przecież u siebie też montował kocioł i do dzisiaj jeszcze żyje, więc się zna!
    gayetan
    Level 18  
    1000 % racja!!! ...ale jak to uczą w reklamie ...Polakkk potraffi....
    P.S.
    Sam 'żyję' głównie z tego, że poprawiam po fachowcach... Moja dewiza: "Więcej fachowców - więcej roboty!" :D
    ...bo stare przysłowie pszczół mówi: " Oszczędzisz na projekcie i montażu dołożysz na serwisie" - natura nie lubi jak się ją oszukuje :D
    serwisant73
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Dyskusja kolegów jest bardzo ciekawa i warto ją kontynuować ale proponuję założyć w tym celu nowy temat. Tutaj jej dalej ze względów regulaminowych nie można prowadzić. Temat zamykam.