Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmaczniacz Unitra PA-1801 przydźwięk sieciowy

mathieiov 20 Jul 2011 15:30 6023 13
  • #1
    mathieiov
    Level 10  
    Witam

    Niedawno kupiłem wzmacniacz PA-1801 wersja eksportowa Continental Edison. Po doprowadzeniu go do stanu używalności (oddrutowanie i wymiana bezpieczników, wymiana kilku rezystorów i kondensatorów elektrolitycznych w torze audio) uruchomiłem go. Wzmacniacz działa, wzmocnienie równe na obu kanałach, jednak w głośnikach słychać uciążliwy przydźwięk sieci 50Hz. Jego poziom wzrasta wraz ze zwiększaniem wzmocnienia.

    Pomiary jakich dokonałem:
    napięcia zasilania stopnia końcowego -> +23,5v i -23,5V
    napięcie zasilania przedwzmacniacza -> 25,4V
    napięcie "22,5V" (punkt między R119 a R302) -> 23,9V
    napięcia stałe na wyjściach stopni końcowych (Ł11 i Ł19) -> odpowiednio ok. 30mV i ok. 8mV



    Sprawdziłem wszystkie połączenia. Odlutowałem przewody od gniazd wejściowych i punktów wejściowych przedwzmacniacza (były ekranowane, ekran pełniący rolę masy, podłączony obustronnie). Podłączyłem do wejścia "Tuner" kawałek przewodu ekranowanego zakończonego wtykiem mini jack. Po podaniu sygnału z komputera i odtwarzacza mp3 przydźwięk nadal występuje. Przydźwięk słyszalny jest również po wyłączeniu przyciskiem zasilania (sugerowałyby to fakt, że przydźwięk nie przedostaje się z zasilacza).

    Proszę o odpowiedź, czy da się wyeliminować ten brum, czy też "ten typ tak ma". Słyszałem o złym prowadzeniu masy w tym modelu. Jak to jest na prawdę?

    Schemat

    Zdjęcia wnętrza wzmacniacza:
    Wzmaczniacz Unitra PA-1801 przydźwięk sieciowy
    Wzmaczniacz Unitra PA-1801 przydźwięk sieciowy
  • #2
    djivo
    Level 23  
    Sprawdź kondensatory przy transformatorze ,oraz przy mostku prostowniczym,czy nie straciły już swojej pojemności.
    To na początek.Takie duże niebieskie mam nadzieję że będziesz wiedział które.
  • #3
    mathieiov
    Level 10  
    Do kondensatora 2200uF (zasilanie przedwzmacniacza) dolutowałem elektrolit 4700uF, zmian brak. Połączenia lutowane tych kondensatorów przelutowałem i sprawdziłem. Nie wiem czy jest sens je wymieniać, z uwagi na to, że jak napisałem, po odłączeniu zasilania sieciowego przydźwięk nadal jest słyszalny.
  • #4
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    To nie z sieci tylko coś z przedwzmacniacza się przedostaje, możliwe że masa. masz coś do wejścia wpięte?
  • #5
    mathieiov
    Level 10  
    Wszystkie przewody wejściowe odlutowane w tej chwili.
  • #6
    djivo
    Level 23  
    Wiesz mam taki wzmacniacz kiedyś mnie również to ciekawiło.
    Czy to brumienie jest głośne ?
    Pamiętam że jak wkładałem rękę między mostek prostowniczy a resztę układu to się zmieniało więc coś tam musi mieć wpływ.
    Potencjometry mają kable nie ekranowane możesz je zmienić na ekranowane (może to jest to) .
    Czasem przydźwięk jest , bo są źle zaprojektowane ścieżki .
    U mnie tak jest (bo mam taki wzmacniacz i jak podgłośnię to pamiętam że istnieje taki problem jak u Ciebie)
    Czy u Ciebie jest nawet jak wzmacniacz jest wyciszony(tzn potencjometr od głośności zwarty do masy)?
    Ale coś mi mówi że Marian może mieć rację może to iść z tranzystorów T106 i T107 one są za potencjometrem więc nawet jak ściszasz to i tak masz buczenie.
    To taki błąd w sztuce .Nie wiem czy potencjometr od głośności nie powinien być na wysokości potencjometra od Balansu (mam na myśli tor audio)
    ale tutaj może niech Marian Tobie podpowie on ma Większą wiedzę ode mnie.
    I wiem że pomoże.
    Ale może być również tak , że ekranowanie kabli pomoże , choć 100% pewności nie mam nie sprawdzałem.
    Pamiętam że miało wpływ wkładanie ręki między mostek prostowniczy a te tranzystory na wejściu to mnie martwiło.
    Ale odpuściłem , przyjąłem to za wadę podczas projektowania sprzętu ,takowych nie powinno się popełniać.
    A że lubię mieć oryginalny sprzęt więc czasem akceptuję jego wady.
    Kolega Marian buduje i nie robi takich błędów.
  • #7
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    A zewrzyj wejście z masą i zobacz.
  • #8
    mathieiov
    Level 10  
    Sprawa wygląda następująco. Przy potencjometrze głośności skręconym do zera w głośnikach słyszalny jest niezbyt głośny przydźwięk o brawie bardziej "grubej". Zwieranie wejścia do masy nic oczywiście nie zmienia. Po odkręceniu potencjometru głośności ten "grubszy" przydźwięk jest zagłuszany przez brum o barwie raczej cienkiej, przy czym w prawym kanale dodatkowo jest bardziej dźwięczny, jakby nieco metaliczny. Trudno to dokładnie opisać. Poziom w obu kanałach podobny. Zwarcie wejścia zmniejsza nieco poziom tych przydźwięków. W ogóle mam wrażenie, jakoby wzmacniacz od wczorajszego wieczora pracował lepiej, wydaje mi się, że przydźwięk jest trochę cichszy. Nadal jednak moim skromnym zdaniem nie powinien takowy występować. Nie ma raczej problemu przy słuchaniu muzyki typu rock czy pop, ale przy wokalu, jazzie czy klasyce ten przydźwięk przeszkadza i denerwuje, szczególnie w prawym kanale.
  • #9
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    A zewrzyj wejście końcówek do masy i sprawdź.
    Sprawdź jeszcze zasilanie przedwzmacniacza, ma być ok. 24V.
  • #10
    mathieiov
    Level 10  
    Zwarłem bazy tranzystorów T106 i T206 do masy - w głośnikach absolutna cisza.
  • #11
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    A dlaczego bazy? Zrób to przed C116/216. Zmierz to napięcie jeszcze o którym pisałem wyżej.
  • #12
    mathieiov
    Level 10  
    Zwarłem przed tymi kondensatorami - słychać delikatny przydźwięk (trzeba przykładać ucho blisko głośnika). Napięcie zasilania przedwzmacniacza 25,3V.
  • #13
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    Ja bym spróbował zasilić jeszcze przedwzmacniacz z innego źródła, najlepiej zasilacz stabilizowany 24V.
  • #14
    mathieiov
    Level 10  
    Niestety nie mam zasilacza stabilizowanego dającego 24V. Wymieniłem natomiast przewody potencjometrów na ekranowane i trochę poprawiło to sytuację. Myślę, że nie ma sensu więcej grzebać w tym wzmacniaczu, bo nie wygląda na to, ażeby można z niego więcej wyciągnąć. Kolegom dziękuję za fachowe porady a temat do zamknięcia.