Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

LG 26LC51-2A nie włącza się, brak Stand By

fgfg 20 Jul 2011 20:41 8236 18
    fgfg
    Level 14  
    Witam
    LG 26LC51-2A
    Przeczytałem kilka wątków na temat tego TV. W większości przypadków problem dotyczył jednego z elektrolitów w przetwornicy z toru napięcia stand by. W moim przypadku jest inaczej, gdyż wymieniłem ów kondensator i nic się nie zmieniło.
    Otóż TV po włączeniu do sieci - całkowity brak reakcji. Nie świeci STAND-BY.
    Pomierzyłem napięcia:
    Po załączeniu do sieci przetwornica zasila płytę napięciem 5V (Stand by) i to napięcie jest ok. Na płycie głównej znajduje się dioda LED i w tym stanie bardzo słabo świeci się na czerwono. Dioda na panelu przednim - nie świeci w ogóle. Pozostałych napięć brak.
    Po zasymulowaniu włączenia czyli zwarciu pinu "ON/OFF" z pinem 5V przetwornica się załącza i pojawiają się wszystkie napięcia poza nap 3,3V. Ale ono jest nie wykorzystywane. W tym stanie dioda LED na płycie głównej zmienia kolor na zielony ale świeci już normalnie. Procesor się nagrzewa więc chyba pracuje.
    Ale nadal nie ma reakcji, tzn. nie świeci się dioda na panelu przednim i zero reakcji na matrycy. Wymieniłem kwarc od procesora 20,250mhz i nic.
    Podawałem napięcie stand-by z zewnętrznego zasilacza - efekt - nic się nie zmieniło.
    Wygląda na to że coś na płycie głównej. Procesor?
    Co jeszcze sprawdzić?
    fgfg
    Level 14  
    Nadal aktualne. Proszę o pomoc w naprawie.
    lisek
    Service technician RTV
    Wymień na początek Wszystkie elki w przetwornicach DC-DC na Main.
    Potem zapisz pamięć (FF) i włacz lcd ,procek zrobi resztę .* niekonieczne ,ale też pomaga.
    To chassis LP78A.
    fgfg
    Level 14  
    Ok elki wymienię. A jeśli chodzi o pamięć to bez programatora da radę?
    A może jakiś prosty programator mógłbym zrobić.
    A i jeszcze jedno - piszesz żeby zapisać pamięć (FF) czyli mam rozumieć że cały obszar zapisać FF, tak? Chodzi o to żeby wyczyścić pamięć? Jeśli tak to najprościej byłoby chyba wstawić nową czystą.
    termin podano na denku pu
    User under supervision
    fgfg wrote:
    A jeśli chodzi o pamięć to bez programatora da radę?

Żartujesz prawda?
    fgfg
    Level 14  
    Ok czyli nie posiadając programatora najprościej wstawić nową czystą.
    Zdzichu
    Level 32  
    Mam dokładnie ten sam telewizor z dokładnie tymi samymi objawami. Wymienione wszystkie elektrolity w zasilaczu, wylutowałem i wyczyściłem pamięć zapisałem FF) ale to nic nie dało. dalej jest tylko 5VST, nie świeci dioda STAND-BY. Na płycie głównej dioda czerwona lekko żarzy, Na stabilizatorach IC805 - 1,8V, IC803 - 3,3V.
    fgfg
    Level 14  
    Elektrolity na mainboard wymienione pamięć nowa. Niestety nic to nie dało.
    Nadal jest jak było. To musi być jakaś typowa usterka. Be jest parę osób z identycznymi objawami w tym modelu TV.
    Zastanawia mnie dlaczego ta dioda czerwona na main tak się tylko żarzy...

Co jeszcze może być nie tak??
    fgfg
    Level 14  
    A jeśli bym chciał kupić używkę chassis do tego TV i jeżeli ma inne oznaczenie EBT to będą jakieś problemy?
    fgfg
    Level 14  
    Pytanie odnośnie zamiennika chassis nadal aktualne...
    grarob
    Level 10  
    Witam. Mam identyczny problem LG 32LC41 co kolega fgfg.
    Proszę o pomoc.
    fgfg
    Level 14  
    Widać nie ma "mózga" na ten telewizor.
    Ale czy ktoś jest mi w stanie napisać jakie problemy napotkam jeśli kupię to samo chassis tylko z innym numerem EBR...? I czy w ogóle jest możliwa taka zamiana?
    tauruso
    User under supervision
    Quote:
    Ale czy ktoś jest mi w stanie napisać jakie problemy napotkam jeśli kupię to samo chassis tylko z innym numerem EBR...?

Nie do przezwyciężenia.
    grarob
    Level 10  
    Czy naprawdę nikt nic nie wie?
    Proszę o pomoc.
    fgfg
    Level 14  
    Dowiedziałem się, iż w tych płytach głównych uszkadza się procesor w wyniku uszkodzonych (wyschniętych) kondensatorów elektrolitycznych w zasilaczu.
    Ponieważ temat umarł jakiś czas temu a TV stoi nadal u mnie postanowiłem temat odświeżyć i spróbować wymiany procka.
    Dam znać jak wygląda sprawa po wymianie.
    lisek
    Service technician RTV
    Musisz zdobyć VCT7993P , wsad dla niego opisany jako V3.06 2E7D (lub podobnie ,patrz naklejka na starym procku) , gdzie wer. firmware v.06 i suma kontrolna 2E7D
    *jeśli matryca V260B1-L03
    fgfg
    Level 14  
    Taki objaw to uszkodzony procesor. Naprawa opłacalna jedynie wówczas gdy mamy dostęp do w miarę taniej sprawnej płyty głównej lub procka. Płyty te są zamienne z innymi modelami opartymi na tym samym chassis. Rożnica polega tylko na matrycy. Dlatego podmieniając chassis z innego modelu trzeba w trybie serwisowym ustawić odpowiednie parametry aby wystartował inwerter.

Problem w moim wypadku rozwiązany przez wymianę mainboard.

Temat zamykam.