Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

zmywarka electrolux ESL 46010 - nie pobiera wody

mirek3740 21 Jul 2011 14:28 11286 4
  • #1
    mirek3740
    Level 9  
    Witam. Po włączeniu pompa wypompowuje resztę wody i powinna potem pobierać wodę. Nie robi tego i po kolejnej próbie pojawia się komunikat ,20. Nie ma żadnego wycieku, na tacy jest sucho. Nie załącza się zawór elektromagnetyczny zlokalizowany przy początku węża pobierającego wodę. Na jego zaciskach jest 118V. Kiedy podłączyłem go bezpośrednio pod 230V zadziałał normalnie. Obejrzałem wszystkie złącza oraz moduł sterowania i wszystko wizualnie jest ok. To napięcie 118V jest cały czas, nawet jak chodzi pompa. Proszę o poradę, czy to wina elektroniki, a jak nie, to co. I jeszcze jedno: po tej awarii zmywarka stała kilka dni nieużywana i po tym dwa razy wykonała pranie prawidłowo.
  • #2
    mirek3740
    Level 9  
    Uzupełnienie do posta. Po sprawdzeniu i niemożności naprawy wstawiłem zmywarkę z powrotem na miejsce. Wieczorem opróżniłem ją z naczyń, które tam były i dla wypłukania wnętrza wlałem trochę wody do wnętrza. Włączyłem ją żeby to odpompowała, a ona zaczęła jak gdyby nigdy nic brać wodę i wykonała pełne pranie (ale z pustym wnętrzem). jestem teraz całkiem głupi i nie wiem co o tym myśleć. Jaka może być przyczyna?
  • #3
    peter falk
    Home appliances specialist
    Do czyszczenia układ hydrostatu i do sprawdzenia ciągłość obwodu grzałki i czy nie ma ona przebicia na masę, ew. zawilgocone jej styki. Więcej grzechów nie pamiętam :)
  • #4
    mirek3740
    Level 9  
    Układ hydrostatu, czyli co dokładnie? Rurki łączące, czy sam hydrostat? W zmywarkach akurat nie siedzę. Moja domena to odkurzacze, miksery itp., więc proszę o więcej szczegółów.
  • #5
    ddominiq
    Level 11  
    U mnie przy identycznych objawach, w oczekiwaniu na wenę. Po włączeniu zmywarki i odczekaniu wstępnego wypompowania, gdy już powinna pobierać wodę a znów pompuje odłączam ją od prądu i podłączam. Wszystko zaczyna działać normalnie, nawet przy kolejnych etapach kiedy znów pobiera wodę. Może kiedyś znów zacznie działać normalnie. Np wyschną styki grzałki. Aktualnie jest to strata około 30s. Ujdzie.