Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Komputer się wyłącza ale nie całkowicie

maciek496 21 Lip 2011 23:19 1188 5
  • #1 21 Lip 2011 23:19
    maciek496
    Poziom 2  

    Witam
    Mam taki dziwny problem, szukałem na forach ale nie znalazłem podobnego przypadku. Komputer po pewnym czasie, czasami jest to parę minut a innym razem parę godzin, wyłącza się ale nie całkowicie. Są włączone wentylatory i dioda kontrolna od dysku twardego ale nie świeci się przycisk od zasilania na przodzie obudowy. Ekran jest czarny i nic na nim nie ma. Komputer się na pewno nie przegrzewa bo zaraz po wyłączeniu rozkręciłem obudowę, poza tym w trakcie pracy sprawdzam temperaturę i nie przekracza 50-60 stopni. Po dłuższym nie używaniu komputera przy starcie w dosie pokazuje coś CPU change i coś tam jeszcze ale wchodzę do biosa i wychodzę i już się normalnie uruchamia. Kolega mi podpowiedział ze jego znajomy tez tak miał i wymienił zasilacz, ale niestety w moim przypadku to nie pomogło. Dzisiaj także po zamontowaniu nowego zasilacza przez pewien czas po takim nie pełnym wyłączeniu, gdy go wyłączyłem i uruchomiłem od nowa, to nie mógł zastartować i po paru sekundach pracy się resetował kilka razy, ale potem już wszystko było ok. Cala obudowę dobrze odkurzyłem, przeglądałem tez wszystkie przewody, nawet te od przycisku power i na oko nic nie widać żeby było luźne, urwane itp

    0 5
  • #2 21 Lip 2011 23:29
    narkoholik
    Poziom 30  

    Trochę więcej danych naprowadzających jak np. model płyty głównej i podzespoły, system i czy po użyciu myszki/klawiatury jest jakis efekt?
    Sprawdź stan kondensatorów na płycie (czy nie spuchnięte - szczegóły i zdjęcia są na forum), sprawdź baterię na płycie (nie zapamiętywanie ustawień Bios).
    Mam nadzieję że to nie laptop i stan hibernacji :).

    1
  • #3 21 Lip 2011 23:31
    LoLek85
    Poziom 28  

    Przywracałeś ustawienia BIOSu? Sprawdź kondensatory na płycie czy nie są spuchnięte.

    0
  • #4 22 Lip 2011 21:34
    maciek496
    Poziom 2  

    Płyta główna to ASUS A7N8X, karta graficzna Radeon x800 PRO/GTO a system to Win XP. Komputer nie reaguje na nic, jedynie przycisk power i czasami reset. Wcześniej (gdy problem cały czas był) miałem nawet baterie wyjętą i działał, nawet czasami parę godzin, także nie wiem czy bios coś tutaj ma, ale jeśli już to co w nim zmienić/ustawić? To komputer stacjonarny :D

    0
  • #6 22 Lip 2011 22:09
    maciek496
    Poziom 2  

    Zasilacza mam dwa, jeden od nowości czyli jakieś 6lat a drugi kupiłem parę dni temu, oba po 400W (chyba Deer i nowy Modecom). Procesor to Athlon 2800 i 3 kości pamięci DDR (jedna 512 i dwie 256). Nie powiem wam wszystkiego szczegółowo bo już nie pamiętam a nie mam nawet jak teraz sprawdzić bo się nie uruchamia. Teraz akurat robi się tak, że dos się ładuję i przechodzi już do wczytywania windowsa i wtedy znowu się tak nie całkowicie wyłącza.

    0