Proszę o pomoc w wyborze odkurzacza.
Muszę szybko zadecydować.
Waham się pomiędzy:
Zelmer Voyager 01z014st
Zelmer Jupiter 4000.0 HT
i Cobra silent II
Proszę o poradę.
Cobra lub Jupiter, nie jestem przekonany do bezworkowych (vouager).
Mam od 8 lat Oriona (ta sama moc silnika co Cobra) i ssie bez zarzutu. Jupiter ma większą moc i większy poziom hałasu niż Cobra.
Wybierz, który bardziej Ci się podoba, jeden badziew na +/- 5 lat. W środku siedzą praktycznie te same bebechy. Ale innych firm nie polecę Ci. Atutem zelmera pozostaje tylko i wyłącznie dostępność i cena akcesoriów.
pozdrawiam
Pomyślałam o Cobrze, że będzie tańsza. Ale kupić ją teraz z turboszczotką to chyba nie lada wyzwanie. Taniej wychodzi Jupiter Choć czytałam opinie o rozpadającej się w trakcie odkurzania rurze, jak z tym jest?
Wąż ssący i rury przedłużające w obu odkurzaczach są dokładnie takie same i zamienne, więc jak się trafi.
Dlatego pozostaję przy tym co powiedziałem. Niech Pani bierze ten, który sie bardziej podoba i ma przydatniejsze akcesoria. Turboszczotka sprawdzi się przy dywanach i wyciąganiu sierści. W innym przypadku jest zbędna.
Oba odkurzacze są ciche, cobra troszkę cichsza, ale najlepiej jeszcze w sklepie obejrzeć posłuchać, który przyjemniejszy dla ucha pozdrawiam
Dodano po 4 [minuty]:
Jeszcze jedna sprawa, Cobra ma pojemniejszy worek na kurz. Proszę jeszcze spojrzeć na poniższe porównanie i zadecydować co jest przydatniejsze. Jak mówiłem wewnętrzne bebechy są w zasadzie takie same. W cobrze też można zastosować filtr hepa.