Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung D900 - nie ładuje baterii

moungo 22 Jul 2011 20:06 4646 8
    moungo
    Level 14  
    Problem dotyczy ładowania telefonu Samsung D900. Próba ładowania bezpośrednio z ładowarki nie powodzi się, ponieważ najprawdopodobniej uszkodziło się gniazdo systemowe. Nie mniej jednak, na szczęście bez żadnego problemu, można ładować go z komputera za pomocą kabla USB.

W związku z tym postanowiłem w ładowarce - w miejsce oryginalnego kabla i wtyku - wmontować dwużyłowy kabel zakończony gniazdem USB. Do takiej końcówki wpinam oryginalny kabel USB - ten sam, który ładuje telefon z komputera.

Efekt jest taki, że telefon zaczyna się ładować (kreski od baterii na wyświetlaczu zaczynają "pracować"), ale po kilku godzinach takiego ładowania bateria pozostaje nie naładowana. Dlaczego?

Jeszcze raz powtarzam, że ten sam kabel, czerpiący jednak napięcie z komputera ładuje bez problemu. W komputerze na USB idzie 5,1V, z ładowarki bardzo podobnie. Gdzie więc leży przyczyna?
    Samsung D900 - nie ładuje baterii
    maciej_333
    Level 38  
    To powinno wszystko wyjaśnić. Z jasnych względów w gnieździe USB ustawionym frontem do Ciebie, z wyprowadzeniami "u góry" (jak na obrazku w linku) pin 4 jest po skrajnej prawej stronie. Natomiast pin 1 jest z lewej strony. Pin 4 to jak widać GND, a pin 1 to +5V. Jasne jest zatem, że odwróciłeś polaryzację. Jeżeli jednak nie, to znaczy, że telefon wymienia jednak jakieś dane z PC poprzez USB przed ładowaniem. Może jest widoczny np. jako kolejny dysk ?
    moungo
    Level 14  
    Polaryzację zachowałem. Nie wiem, czemu tak się to wszystko zachowuje.
    maciej_333
    Level 38  
    moungo wrote:
    Polaryzację zachowałem. Nie wiem, czemu tak się to wszystko zachowuje.

Podobny problem

Najprawdopodobniej to kwestia polaryzacji. Zobacz na obrazki z podanego linku. Chyba normalne, że piny "idą" odwrotnie we wtyku i gnieździe... Oczywiście pomierz napięcia na płycie telefonu.
    moungo
    Level 14  
    Sam tego gniazda nie wymienię, a za serwis pewnie ok. 100zł sobie policzą - stąd te "kombinacje".
    Brzymeq
    Level 32  
    Nie no 100zł to się nie opłaca, ja wymieniam za połowę tej ceny nie wiem jak inni. A próbowałeś takiego wynalazku jak kabel USB i ładowarka z gniazdem USB ? Masz wszystko na tacy bez lutowania a skoro po USB z kompa ładuje to i tak musi. Sprawdź sobie napięcia jak ładujesz tym swoim lutowanym bo napisałeś ile ma V jak jest pod kompem, chyba że źle zrozumiałem.
  • Helpful post
    saperx
    Level 25  
    Wezmy pod uwage ze kabel usb to 4 linie i moze musi byc kompletna komunikacja aby telefon zaczal ladowac. W micro USB podlaczenie samego zasilania nie pozwala na ladowanie, konieczne jest zwarcie pinow d+ i d-
    Inna przyczyna to moze niewlasciwe napiecie. Zazwyczaj w ladowarkach jest wyzsze i spada pod obciazeniem. A w komputerze jest to zawsze 5V.
    moungo
    Level 14  
    Dzięki, zwarłem piny i jest ok.