Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Harman Kardon AVR 4550 - chłodzenie/sterowanie

different 23 Lip 2011 11:27 1681 4
  • #1 23 Lip 2011 11:27
    different
    Poziom 15  

    Witam.
    Sprzęt kupiony z drugiej ręki ok 1.5 miesiąca temu.
    Do tej pory działał bez problemu - chociaż dziwiła mnie dość wysoka temperatura oraz brak załączenia wiatraka chłodzącego radiator.
    Wczoraj podczas oglądania filmu ( z normalną głośnością ) - usłyszałem trzask i sprzęt się wyłączył.
    Po włączeniu wciąż chodzi wiatrak ( wcześniej wcale się nie załączał ) .
    Selektor źródeł , efekty DSP , różne tryby , radio - wszystko załącza się normalnie.
    W przypadku gdy sprzęt jest wyciszony do zera ( tj. -80 ) nie słychać nic...ale gdy lekko podgłośnię ( w szczególności przy wyborze źródła analogowego , chociaż i po wybraniu np. coaxial lub opt - słychać ów dźwięk - nie znalazłem w tym póki co żadnej logiki ) - słychać szum o wysokiej częstotliwości 'wędrujący' po kanałach.
    Przypuszczam , że w związku z tym końcówki są całe.
    Po rozkręceniu obserwuję tylko mocne grzanie się mniejszego radiatora po prawej stronie ( z 7 tranzystorami ). Poza tym jak wspomniałem - wciąż ( nawet po całkowitym ostygnięciu ) chodzi wiatrak i słychać wspomniany dźwięk .
    Nie było czuć zapachu 'spalenia' ani nie widać żadnych uszkodzeń po powierzchownych oględzinach. Nie posiadam niestety schematu więc to trochę błądzenie po omacku..
    Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
    Pozdrawiam - Marcin.

  • #2 24 Lip 2011 20:46
    different
    Poziom 15  

    Rozumiem , że to sprzęt 'rzadki' na naszym rynku i ze schematem może być problem ( bez niego sam raczej nic nie zdziałam ) .
    Czy ktoś może na namiary na dobry i uczciwy serwis w Trójmieście ?

  • #4 25 Lip 2011 10:44
    different
    Poziom 15  

    Dziękuję za schemat.
    Nie mam dużego doświadczenia w usuwaniu 'rozległych' usterek.
    Patrząc na schemat dostrzegam wiele możliwości , które mogą być przyczyną awarii.
    Czy może Ktoś doświadczony bardziej ma jakieś sugestie co należałoby sprawdzić w pierwszej kolejności ?

    Napięcia na potencjometrach ustawiłem prawidłowo ( zgodnie z opisem w schemacie) - niestety efekt ten sam.. Wentylator wciąż chodzi - a w głośnikach dalej pisk.. Zauważyłem tylko jedno 'ale' - podczas odłączenia płyty DSP oraz PROCESSOR ( dwie płytki nad sobą po prawej od radiatora ) - wentylator nie włączył się..
    Mniemam , że schemat w linku powyżej nie jest pełnym ( rozumiem 'prawa autorskie' ). Dziękuję jednocześnie za wskazówki w schemacie - niestety muszę szukać dalej..
    Czy jest układ, który steruje pracą wentylatora ?
    Czy jeśli spalona byłaby końcówka ( co raczej wykluczam ) - nie włączyłby się od razu tryb protect ? Co może być powodem dziwnego pisku w głośnikach ?
    Pozdrawiam

  • #5 31 Lip 2011 20:20
    different
    Poziom 15  

    Witam.
    Stabilizator napięcia -15 V - 79M15 jest uszkodzony.
    Napięcie na wejściu 24V , na wyjściu -1.3 V .
    Mam pytanie odnośnie reszty układów.
    Czy możliwe żeby brak napięcia od tego stabilizatora uszkodził inne układy ?
    W tej chwili po chwili od włączenia ( wentylator cały czas chodzi - jeśli wymiana stabilizatora nie uciszy ich , spróbuję sprawdzić pozystory ) układy scalone od płyty DSP mocno się grzeją.
    Nie wiem jaką mają nominalną temperaturę pracy , ale sądzę że może się to wiązać z brakiem zasilania jednej 'linii'.
    Uszkodzony stabilizator tłumaczy grzanie się radiatora na płycie głównej ( gdzie zlokalizowane są wszystkie regulatory napięcia dla układów przedwzmacniacza oraz DSP/Procesora ).
    Prośba o wskazówki odnośnie powyższych uwag.

    Uaktualnienie :
    Wymieniono uszkodzony stabilizator ( swoją drogą - ciężko dostać 79M15 , zatem 7915CV oraz podkładki mikowe zdały egzamin ) .
    Sprzęt póki co gra normalnie.
    Resztę uwag dodam po dłuższym testowaniu.


    Witam ponownie.
    Czy Ktoś mógłby mi pomóc zinterpretować załączoną część schematu dotyczącą układu chłodzenia radiatora przez wentylatory ( widzę sygnał wejściowy therm in , widzę pozystory , układ na tranzystorach który zapewne pod wpływem zmian oporności termistorów 'przepuszcza' napięcie oraz stabilizator dla wentylatorów ) .
    To wszystko jednak nie jest dla mnie spójne - nie na tyle by zacząć dalej mierzyć i uzyskać przy pomiarach 100% pewność gdzie leży usterka ( przypomnę wentylatory nie załączają się nawet przy wysokiej temperaturze ).


    Pozdrawiam

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME