Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Onkyo A-807 vs. Pioneer A-656 vs. CA Azur 640A

Strzala86 23 Jul 2011 22:18 3348 13
    Strzala86
    Level 10  
    Od dłuższego czasu poszukuję wzmacniacza, początkowo chciałem nie przekraczać 300-350zł, jednak z biegiem czasu zdecydowałem się trochę zwiększyć budżet.
    Pod uwagę biorę głównie modele wymienione w temacie, co o nich sądzicie? Czy któryś może ma wyraźną przewagę nad pozostałymi?
    Zastanawiałem się jeszcze nad Denon'em PMA-1060, ale niestety najczęściej kosztuję sporo więcej niż 3 powyższe. Onkyo A-807 to ten sam model co 8850.
    patryk3444
    Level 20  
    Witam ja bym ci polecał Onkyo A-807 świetny wzmacniacz ma on 110watt przy 8 ohm jeśli się nie mylę sam takowego posiadałem swego czasu grał wtedy z new mildton 200 i świetnie dawał sobie radę .Oddaje bardzo naturalny dźwięk .

http://www.jednostki.adgraf.net/ Proszę nie kaleczyć języka. [Pablo]
    Strzala86
    Level 10  
    Właśnie ten Onkyo A-807 mnie najbardziej kusi. Tylko zupełnie nie wiem czego się spodziewać po Azur 640A, dużym plusem jest na pewno jego wiek w porównaniu do Onkyo.
    zukzukzuk
    Level 21  
    Wleję odrobinę sceptycyzmu.

"Kopa" to ten wzmacniaczyk ma niewątpliwie!
    Ale niewiele poza tym. Brak dobrej rozdzielczości (detalu), kiepska stereofonia, barwa itp...
    Malutki i cienki jak placek 40-watowy Telefunken był zwyczajnie lepszy w tych aspektach. Tyle, że sporo słabszy...

Jeśli mógłbym coś równolegle zaproponować to marki: Luxman, Sansui, Nakamichi, Rotel...

Pozdrawiam!
    Strzala86
    Level 10  
    To odnośnie Onkyo, tak?
    Hmm, Nakamichi, nawet jest na allegro, ale tylko 1 sztuka za 900zł (Amplifier 1)
    Strzala86
    Level 10  
    Trochę wiekowy jak by nie patrzeć :)

A jak do tego wszystkiego miałby się Rotel RA-01? ;>
    zukzukzuk
    Level 21  
    Często im bardziej wiekowy, tym lepszy - jeśli jest w podobnej cenie do nowego sprzętu. Podobnie jak z winem:)
    Wyobraźmy sobie, że ten sprzęt kosztował kilka razy więcej, dawno temu. I często do dziś gra jak nowy za kilka razy więcej.

Rotel to inna szkoła brzmienia. Taki mały "wariat". Dynamiczne, lecz nieco rozjaśnione granie.
    http://forum.audio.com.pl/index.php?showtopic=18161
    Tu jest co nieco.

Nie mniej - to Ty wybierasz! Do Twojej powierzchni, muzyki, akustyki, kolumn preferencji i potrzeb...

Pozdrawiam!
    Strzala86
    Level 10  
    Z tym, że złote czasy dla wzmacniaczy były w latach 80 i 90 to wiem :) ale 28 lat to jednak sporo, lepiej by było tak do 20 :P
    Rotel'e zazwyczaj są chwalone za swoje brzmienie, tylko w tym konkretnym modelu trochę mnie zniechęca plastikowy przedni panel... Po prostu mam zaufanie do metalu ;) W tym aspekcie lepszy byłby np RA-931. Z tym, że z dostępnością Rotel'i jest ciężko.
    zukzukzuk
    Level 21  
    Strzala86 wrote:
    Z tym, że złote czasy dla wzmacniaczy były w latach 80 i 90 to wiem :) ale 28 lat to jednak sporo, lepiej by było tak do 20 :P
    Rotel'e zazwyczaj są chwalone za swoje brzmienie, tylko w tym konkretnym modelu trochę mnie zniechęca plastikowy przedni panel... Po prostu mam zaufanie do metalu ;) W tym aspekcie lepszy byłby np RA-931. Z tym, że z dostępnością Rotel'i jest ciężko.

No więc ta konstrukcja jest ze złotych czasów:)
    2011-1982=29 latek (nawet)... Z tym, że nie wiadomo do kiedy był produkowany?

Hm. Miałem jakiś czas równie zaawansowaną wiekowo końcówkę Rotela RB-1010.
    Możesz rzucić okiem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1471669.html

Sprzedałem chyba za 450 zł. A grała a z powodzeniem z kolumnami o dźwięku, jakiego dziś nie kupisz za 20 tys. (tak tak, te archaiczne "staruchy" ze zdjęcia w linku). Trafo 700 W i prawie 50 tyś. mikrofaradów w zasilaniu. Który współczesny wzmacniaczyk za 2-3 i więcej tys. zł tak ma? Chyba żaden:(

Roteli dość sporo na allegro...
    Strzala86
    Level 10  
    Odnośnie Rotel'a to właśnie się pojawił całkiem ciekawy model - RA-870BX :)
    Warto interesować się tym modelem? Ewentualnie czaić się na 970BX
    Strzala86
    Level 10  
    Mówi do mnie ten Rotel RA-870BX, tylko do niego można podpinać kolumny od 8Ohm, a aktualnie posiadam w domu 6Ohmowe ;/ Zastanawiam się właśnie czy by to działało. Gdyby rozważnie kręcić potencjometrem to nie byłoby mimo wszystko za duże obciążenie dla wzmacniacza?
    Strzala86
    Level 10  
    Jak się jednak okazało może on współpracować z kolumnami od 4ohm. W takiej tabelkowej specyfikacji było podane, że od 8ohm, natomiast w instrukcji jednak od 4 ;)