Witam wszystkich użytkowników Elektrody. Trochę się przedstawię ponieważ to mój pierwszy projekt na forum. Na imię mam Mateusz, mam 17 lat. Ukończyłem 1 LO. Od roku interesuje się elektroniką, od 2 lat komórkami. Mieszkam w Koźminie Wlkp.

Modyfikacje jakie przeprowadziłem :
• Nowe zwrotnice Alt-18
• Bass reflex 70mm
• Nowe wytłumienie
• Nowe okablowanie
• Nowe głośniki GDWT 9/100 FP (8ohm)
• Wzmocnienie obudowy kolumn
• Zamiana "+" z "-" na głośniku wysokotonowym
Kosztorys:
• Za części do 2 zwrotnic z wysyłką zapłaciłem - 336zł
• Bass reflex - maks 10zł
• Wytłumienie z wysyłką około 15zł
• Okablowanie około 60zł
• Wzmocnienie, 2 kije 8zł
• 2 Głośniki GDWT 9/100 FP (8ohm) 110zł (jeden za 55zł)
Razem 539zł
1. Wstęp
Na początku chciałbym nawiązać do zawieszeń średnich i niskotonowych głośników. Kolumny były nieużywane przez około 10lat. Przez ten czas pianka z zawieszeń po prostu się rozsypała. Po jakimś czasie udało mi się namówić tatę, by wykonać renowację. Po kilkudniowych szukaniach, które to zawieszenie jest lepsze (pianka/guma) wybór padł na gumę. Jednak bardzo możliwe, że wrócę do oryginału (czekam na odpowiedź od firmy „Umifon”)
2. Wykonanie nowych zwrotnic Link
Przeszukując internet znalazłem temat z pozbieranymi modyfikacjami Altusów, w tym Altus 110. Były tam wymienione 2 zwrotnice. Pierwsza to zwrotnica od Altona/Mildtona 80, a druga to Alt-18 . Postanowiłem nie iść na łatwiznę. Uzbierałem pieniądze, trochę to potrwało i zabrałem się do roboty. Od razu wielkie podziękowania dla autora zwrotnicy, za wszelaką pomoc, dodatkowe materiały, za poświęcony czas oraz za cierpliwość . Autor projektował swoją zwrotnicę pod głośnik wysokotonowy o impedancji 6ohm. Jak wiadomo, głośniki, które ja kupiłem mają 8ohm. Po rozmowach z autorem wyszło na usunięcie kondensatorów C14,C15 oraz wstawienie tłumika 6dB. O właściwościach zwrotnicy nie będę się rozpisywał, autor wszystko zamieścił na swojej stronie.
Laminat – nie był cięty pod płytkę. Specjalnie zostawiłem więcej laminatu, by nie bawić się z wkrętami. Wycięty jest tak, by bezproblemowo można było włożyć i wyłożyć płytkę z kolumny, a przy tym by nie ruszała się podczas drgań, przenoszenia. Po prostu nie rusza się, trzeba użyć siły by ją wyjąć, oczywiście niewielkiej.
Termotransfer (jest to moja pierwsza płytka, którą robiłem) przeprowadzałem przerobioną, znaną laminarką Lervia KH 4410. Płytkę wystarczyło przepuścić 5razy. (Laminarka osiąga temp. (wg. Miernika) 180st między rolkami).

Po termotransferze przyszedł czas na wytrawianie.
Wytrawianie, niestety nie ukończyłem mojej wytrawiarki. Trawiłem w akwarium (wymiary: 45wys x 30szer x 6 szer wew. Cm). Do tego kamień napowietrzający na całej szerokości + grzałka 300W. Temp. 45*C utrzymywała się bez problemu przez cały proces trawienia. Grzałkę włączyłem raz by nagrzać wodę do 50*C.
Wiercenie bez większych problemów. Wierciłem ręcznie Proxxonem FBS 240/E.
Montaż elementów – tutaj był największy problem z kondensatorami. W większości to kondensatory firmy „ Jantzen Audio Denmark " Cross-cap "” i są one większe od tych, które autor montował w swojej zwrotnicy. Małe problemy z umiejscowieniem ich – blisko cewek i innych elementów. Co widać na zdjęciach. Po przylutowaniu cewek zauważyłem, że lekki przechył płytki wprawia je w ruch. Zastosowałem więc opaski zaciskowe. Dzięki temu są bardzo stabilne. Zapewniam, że na płytkach nie ma zimnych lutów, wszystkie są błyszczące. Jedyny problem z lutowaniem miałem przy kilku kondensatorach, nóżki były z innego materiału/składu i gorzej się lutowało.

3. Alt-18 wrażenia odsłuchowe
Skomentuję krótko, ponieważ Pan KK wszystko napisał to co ja chciałem powiedzieć.
Basy – Są głębokie, nie brzmią jak z puszki – na czym mi najbardziej zależało. Odczułem znaczną poprawę. Bas zszedł niżej dzięki zastosowaniu rurek bass reflex z PVC o długości 7cm.
Ogólnie mogę powiedzieć, że dźwięk jest pełny. Porównując do oryginalnej zwrotnicy zastosowanej w Altusach mogę powiedzieć kilka rzeczy. Najpierw to, że główną zaletą Alt-18 jest to, że tłumi 'śmieci'. Od razu można zauważyć różnice w odsłuchu. Tony średnie - nie ma co zarzucić. Wokal, instrumenty strunowe, brzmią idealnie. Czysty dźwięk. Tony wysokie - tutaj zależy od zastosowanego głośnika. Przy moim GDWT 9/100FP, jak większość użytkowników myśli, że GDWK jest dużo lepsza od tego co zastosowałem to mogę stwierdzić tylko jedno, moje obawy zniknęły, jednak dało się wycisnąć z tego GDWT

Jeszcze raz bardzo dziękuję Panu KK za pomoc.
4. Bass reflex – są to rurki PVC o średnicy 55mm. Długość każdej rurki wynosi 7cm. Wstawione zostały w oryginalne BR. Jedynie przed włożeniem i zaklejeniem (butaprenem) wyciąłem czarne siatki.

5. Wytłumienie – wyrzuciłem stare. Wstawiłem watolinę o gr. 1cm. Przyklejona została na wszystkie ścianki oprócz przedniej, gdzie są przykręcone głośniki.

6. Okablowanie – wewnątrz kolumn jak i kable ze wzmacniacza do kolumn zastosowałem 2 żyłowe o gr. 2,5mm^2. Wewnątrz kable od głośników są ucięte tak by bez problemu można było wyciągnąć zwrotnicę, a głośnik niskotonowy ustawić obok. (Oczywiście nie są tam ‘kilometry’ tego kabla). Od wzmacniacz do kolumn kabel ma długość około 6-7m. Opinie na forum były różne. Jedni mówią, że wymiana kabli coś daje, drudzy, że nie.
7. Głośniki wysokotonowe – wybór padł na GDWT 9/100 FP 8ohm. Zakupione za 110zł + 2 letnia gwarancja. Na początku miałem GDWT 9/40/5. Jednak dźwięk nie był zadowalający. Czytałem porównania między GDWT, a GDWK. Pewnie większość mnie skrytykuje za wybór .
8. Wzmocnienie obudowy kolumn - zostały przyklejone 3 usztywnienia wykonane z kii o średnicy 2cm. Jeden łączący boki (poniżej środkowej wysokości kolumny), oraz 2 łączące przód kolumny z tyłem (nad głośnikiem niskotonowym oraz pomiędzy wysoko, a średniotonowym). Przyklejone na klej Vikol (podróbka Wikolu). Problemów z klejeniem nie było. Trzyma się idealnie. Kije były wkładane na lekki wcisk.

Zaznaczam, że na 2 zdjęciu widać jak wzmocnienie dotyka obudowy od średniotonowego, w rzeczywistości jest tam przerwa około 2cm.
9. Zamiana "+" z "-" przy głośniku wysokotonowym - wszyscy stosują i widzą lepsze efekty, tak jak i u mnie

Kolumny napędza wzmacniacz Unitry WS-503

Zapraszam do komentowania
Pozdrawiam,
gavron04
Cool? Ranking DIY