Witam.
Mam pytanie, czy ktoś próbował zamontować wentylator elektryczny do silnika od Fiata 126 p?
Mam pytanie, czy ktoś próbował zamontować wentylator elektryczny do silnika od Fiata 126 p?
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereBłażej wrote:Wentylator o takiej wydajności jak dmuchawa, będzie miał spore zapotrzebowanie na prąd. Czyli silnik będzie nadal obciążony. A że przemiany: energia mechaniczna - energia elektryczna - energia mechaniczna nie są 100%, to na każdym kroku będziesz mieć straty. Do tego komplikuje się konstrukcja...
Są inne metody poprawienia chłodzenia tego silnika, z przeróbką układu dolotowego powietrza do silnika/dmuchawy i dodaniem chłodnicy oleju... Odsyłam do istniejących publikacji.
waski_75 wrote:To dlaczego kolega tego nie podał w pierwszym poście?Silnik od 126 p wsadziłem do traktorka
Moderated By Błażej:Masz bana na google, czy jesteś niepełnosprytny? Po wpisaniu hasła "chłodnica oleju w fiacie 126" o dziwo wyskakuje całkiem spora ilość linków, w tym do naszego forum, gdzie znajduje się wątek z bardzo ciekawymi rysunkami. Poszukiwania mi zajęły około minuty. Nie masz aż tyle czasu?
Quote:W fabrycznym rozwiązaniu, wiatrak chodzi równo z obrotami silnika, od momentu startu, nawet na zimnym silniku. Ale tak musi, bo tłoczy również powietrze do tzw. "ogrzewania".
D_Mrozu wrote:No to może kolega wyjaśni, po kiego grzyba specjaliści do FIAT'a montowali tam termostat?