Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lm3410 Driver led , kilka pytań.

ontario4 24 Jul 2011 17:01 7009 14
    ontario4
    Level 12  
    Witam kolegów po fachu , postanowiłem wysterować diodę led mocy luxeon
    napięcie przewodzenia Vf =3.8 v prąd przewodzenia Imax =700mA ,jest to typowa dioda led o mocy 3W . Przewertowałem kilka aplikacji ale nigdzie nie znalazłem konkretnych opisów zasady drivera i doboru napięcia wyjściowego odnośnie
    drivera ,przetwornicy o topologii boost i Constant Current z modulacją jasności Pwm. Przykład opiszę na układzie lm3410 ,jest to przetwornica podwyższająca napięcie ,ze stabilizacją prądu .Wrzucam obrazek ze schematem i danymi układu .
    Lm3410 Driver led , kilka pytań.Lm3410 Driver led , kilka pytań.Lm3410 Driver led , kilka pytań.
    OTO PYTANIA
    * jeżeli układ jest se stabilizacją prądu to jaką wartość reguluje sygnał PWM .
    * Jak jest dobierana napięcie wyjściowe .■ Input voltage range of 2.7V to 5.5V
    ■ Output voltage range of 3V to 24V .
    * jak jest dobierany prąd diody led ( według aplikacji to stosunek napięcia do rezystancji na końcówce Fb ) , (where RSET
    is connected between the FB pin and GND.) Ale jaka jest wartość napięcia Fb ,jak nawet nie znam wartości napięcia wyjściowego na diodę led .
    za odpowiedz i rady dziękuje ,pozdrawiam .
    Father
    Level 26  
    1. PWM reguluje (utrzymuje) stały prąd diody (lub szeregowo połączonych diod) LED.
    2. Napięcia wyjściowego nie dobiera się, jest to wynikowe napięcie na diodzie (lub diodach) przy zadanym prądzie (charakterystyka U-I diody), innymi słowy napięcie "samo się dobierze prawidłowo", orientacyjnie można sprawdzić jakie będzie napięcie na diodzie VF przy danym prądzie w nocie katalogowej (ważne, żeby szeregowo połączone diody miały napięcie nie większe niż 24V).
    3. VFB=190mV -> R=VFB/ILED czyli wystarczy podzielić 190mV przez prąd diody LED jaki chcemy mieć i wyjdzie nam rezystancja potrzebnego rezystora.
    ontario4
    Level 12  
    Dziękuje za trafne i proste odpowiedzi , teraz nie będzie problemu z obliczeniem
    prądu diody , to bez problemu mogę dołączyć diodę o napięciu 3.8 v i tylko dobrać odpowiedni rezystor ze wzoru. Przetłumaczyłem kawałek noty na polski odnośnie sygnału pwm i brzmi ona tak :
    DIM PIN / SHUTDOWN TRYB -średni prąd LED może być sterowane za pomocą sygnału PWM na DIM pin. Cykl pracy może zmieniać się pomiędzy 0 i 100% albo zwiększyć lub zmniejszyć jasność diody LED. Częstotliwości PWM w zakresie od 1 Hz do 25 kHz może być używany. Do sterowania LED prądzie poziomach, najlepiej jest użyć częstotliwości sygnału PWM między 200-1 kHz. Maksymalna LED prąd zostałby osiągnięty przy użyciu 100% cyklu pracy, tj. DIM pin zawsze wysoka.

Czyli jasność diody led jest sterowana wartością średnią prądu ,gdzie przy trwaniu
    logicznego wysokiego poziomu sygnału pwm wartość prądu jest nominalna dla diody
    czyli constant current czy się mylę ?

sygnał pwm chcę dać z avr attiny tylko w którym miejscu wstawić układ
    czy po stabilizatorze na ogniwie litowo-jonowym czy zastosować jeszcze dodatkową przetwornice typu boost i dodać jakąś kontrole napięcia .

Może kolega zna jeszcze parę ciekawych układów na diodach 1W ,3 W, 5 W .
    dosyć fajne są układy firmy linear zwłaszcza przetwornice buck-boost ,
    jest mało aplikacji z constnt current .
    Father
    Level 26  
    Jasność diody LED jest sterowana wartością średnią prądu wynikającą z modulacji sygnałem PWM wejścia DIM, gdzie dla stanu wysokiego prąd LED jest prądem const. current ustawionym rezystorem ze wzoru powyżej, dla zera na wejściu DIM prąd przez LED nie płynie.

LM3410 jest przewidziany do podłączenia bezpośrednio pod ogniwa Li-Ion więc nie potrzebuje dodatkowych układów. Dobrze byłoby zastosować AVR w wersji low power (wersja L), wtedy nie trzeba stabilizatorów.

Generalnie sterowniki LED robi sporo firm TI, ST, National (teraz TI), LT choć nie wszystkie układy łatwo kupić w PL. Sterowniki napięciowe, w większości przypadków można, łatwo przerobić na prądowe, aczkolwiek jeśli jest możliwość, szczególnie w aplikacjach zasilanych z ogniw Li-Ion warto stosować dedykowane sterowniki prądowe.
    ontario4
    Level 12  
    Ten driver chcę zasilać z baterii li-ion 3.6v zalazłem układ ltc4054 jes to ładowarka
    akumulatorów li-ion o napięciu 4.2v .Chcę jeszcze w układzie dodać wskaźnik naładowania baterii jako urządzenie przenośnie może znasz symbol układu na jakim
    można wykonać, nie skomplikowany informujący że trzeba podłączyć ładowarkę ?
    czy podczas ładowania należało by dać do tego jakieś zabezpieczenia .

Jszcze pytanie odnośnie lm3410, do czego służ podpięty pod końcówkę dim rezystor r2-100k.
    Father
    Level 26  
    R2 wymusza stan wysoki na pinie DIM (wejście nie może pozostać wiszące, musi być podłączone do masy lub plusa zasilania), gdy sygnał PWM nie jest podłączony do końcówki DIM. Gdyby nie korzystać ze sterowania jasnością, można by DIM podłączyć bezpośrednio do zasilania bez rezystora, wtedy LED byłyby po prostu na stałe włączone.
    W trakcie ładowania zabezpieczenie nie jest konieczne, pod warunkiem, że do ładowania wykorzystamy zasilacz 5V. Jeżeli podczas ładowania LED-y mają również świecić, to przydał by się układ przełącznika zasilania, który zasilałby LM3410 z zasilacza 5V w czasie ładowania baterii. Zasilanie z baterii przy jednoczesnym jej ładowaniu, będzie znacznie wydłużało czas potrzebny do jej naładowania.
    Do dokładnego określenia stanu naładowania można użyć np. układu LTC2941, ale można też określać poziom naładowania mierząc napięcie na baterii AVR-em lub zrobić komparator, który przy spadku napięcia na baterii poniżej ustawionego progu wskazywałby konieczność doładowania.
    ontario4
    Level 12  
    Napięcie wyjściowe z ładowarki z układem lt4054 będzie miało wartość 4.2v .Podczas ładowania nie jest konieczne aby dioda Led świeciła , podczas
    gdy wskaźnik pokaże rozładowaną baterię będzie można poprzez przytrzymanie przycisku wprowadzić attiny w tryb Power -Down ,wcześniej konfigurując port wyjściowy żeby na końcówkę dim podał stan niski i wyłączył driver. Włączenie
    układu by następowało po wciśnięciu reset . Myślałem co kolega powiedział
    odnośnie pomiaru napięcia baterii za pomocą avr ,tylko jest szkopuł że potrzebne
    jest napięcie referencyjne ,wewnętrzne układu jest za niskie żeby wykorzystać 10-bit rozdzielczości natomiast napicie referencyjne AVCC z zasilania jest pływające,
    skłaniam się do zastosowania stabilizatora do attiny z końcówką włącz- wyłącz co
    daje dodatkowe sterowanie programowe i źródło nacięcia referencyjnego ,czy to jest dobry pomysł ? jaki jest próg rozładowania baterii lit-ion 3.6v aby dobrać napięcie referencyjne . Układ LTC2941 jest dość ciekawy lecz cena i dostępność tego układu przemawiają żeby nie stosować względu na cięcia i ograniczony budżet ;) , jest to chyba monitor prądu ładowania z pętlą prądowo . W ładowarce którą chcę zastosować jest sygnalizacja naładowania i można zaprogramować prąd ładowania to wystarczy . Attiny posiada wewnętrzny komparator można wykorzystać jako monitor lecz tu znów kłania się napięcie odniesienia
    Father
    Level 26  
    Baterii Li-Ion nie należy rozładowywać poniżej 3V, gdyż ładowarki wykrywające niższe napięcie nie będą chciały jej ładować, a zostawiając pewien margines, przy 3,1V należy bezwzględnie odłączyć baterię (ponieważ LM3410 może pracować do 2,7V i ją do tego napięcia rozładować), zatem próg wskazujący na konieczność ładowania ustawił bym na np. 3,2V (najlepiej dobrać doświadczalnie, tak żeby po wskazaniu konieczności ładowania LED-y jeszcze trochę poświeciły).
    Stabilizatora bym unikał (niepotrzebna strata energii), natomiast jako napięcie odniesienia zastosowałbym REF191 (2,048V dobrze dzieli się przez 1024), który powinien działać jeszcze przy napięciu 3,1V. Pomiar napięcia baterii przetwornikiem AC AVR oczywiście za pośrednictwem dzielnika.
    ontario4
    Level 12  
    Układ REF191 zaproponowany przez kolegę jest ciekawy i kosztuje tylko 11zł
    napięcie rekurencyjnie jest tylko 2.048v ,to prz pomiarze adc maksymalna wartość
    czyli adc = 1024 10bit przetwornik wskaże przy 2.048v a kolega zaproponował napięcie progowe rozładowania aku lit-ion 3.2v , wiem że atmega8 ma wewnętrzne napięcie rekurencyjnie 2.56 nie mogłem w nocie attiny24a na którym to będzie układ
    znaleźć wartości napięcia referencyjnego . Aby pomiar dokonać w wyższym zakresie proponuję dzielnik jak na obrazku rezystor do masy był by dołączany przez port wyjściowy stan 0 by nie płyną przez dzielnik prąd . Mam pytanie bo pozostanie wtedy podłączony rezystor do vcc czy to nie spowoduje zakłóceń.

• Helpful post
    Father
    Level 26  
    Napięcie referencyjne dla ATTiny 24 to 1,1V. Podłączenie dzielnika powyższym schemacie jest prawidłowe (można dodatkowo dać mały kondensator równolegle do R2, żeby odfiltrować ewentualne zakłócenia).
    Dzielnik należy dobrać tak, żeby przy maksymalnym napięciu zasilania (4,2V) na wyjściu dzielnika było napięcie równe napięciu referencyjnemu (wewnętrznemu 1,1V lub wspomnianemu 2,048V) wtedy otrzymamy najszerszy zakres pomiarowy (najdokładniejsze pomiary).
    ontario4
    Level 12  
    Witam tak faktycznie napięcie wynosi 1.1 v znalazłem to aż na 141 stronie noty dziękuje za tak szybka odpowiedz kolega w tym kompie chyba ma niezłą bazę danych,trochę kolegę zużyłem tymi pytaniami .Czyli jak podepnę ten kondensatorek do rezystora R2 i gdy na wyjściu output pojawi się stan wysoki H to końcówka rezystora zostanie podpięta do zasilania , czyli równolegle do rezystora R1 , czy nie będzie to poprawne i jaki będzie prąd upływu iczy wartości mogą być
  • Helpful post
    Father
    Level 26  
    Przy pomiarach przetwornikiem ADC porty nie działają jak porty cyfrowe in/out, jest to w tym momencie po prostu wejście przetwornika ADC, zatem schemat jest poprawny.
    Przetwornik jest zoptymalizowany do pomiarów napięcia źródeł o rezystancji wyjściowej 10kΩ lub mniejszej, więc zakładając podział 1:2 na dzielniku, rezystory w nim powinny mieć po 10kΩ.
    ontario4
    Level 12  
    Dziękuje koledze o nicku father , za wyjaśnienia odnośnie działania drivera led .
    sirkubax
    Level 13  
    Dziękuję za otwarcie tematu

Witam

Ciekawy temat Kolega Poruszył.
    Staram się poskładać coś podobnego. (Driver LED, step-up (bost) - zasilanie z baterii, z regulacją prądu i napięcia https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=13813773#13813773)

Mam pytanie odnośnie Rezystora
    Father wrote:
    3. VFB=190mV -> R=VFB/ILED czyli wystarczy podzielić 190mV przez prąd diody LED jaki chcemy mieć i wyjdzie nam rezystancja potrzebnego rezystora.

Czy można tu zastosować potencjometr regulowany, i tym sposobem, zamiast PWMem, sterować Prądem (mocą) diody? Właściwie tak jak myślę, to poza ryzykiem przesterowania (czego nie ma w PWM bo pracuje między 0 a ILED) to chyba powinno być ok, prawda?

Czy może jednak warto dorzucić Atiny lub jakiś układ na timerze? celem regulacji prądu na diodzie?
    c4r0
    Level 36  
    sirkubax wrote:

Czy można tu zastosować potencjometr regulowany
    Potencjometr jest zawsze regulowany. Nie ma czegoś takiego jak potencjometr nieregulowany - to by były dwa połączone rezystory. Ty potrzebujesz rezystor regulowany (który się zazwyczaj robi z potencjometru).

Generalnie można zastosować potencjometr, ale policz sobie jaki zakres rezystancji musiałby on mieć (bardzo mały) oraz jaką musiałby mieć moc. Taki rezystor najczęściej ma rezystancję na poziomie kilku Ω lub nawet mniej, i jest sporej mocy. Ciężki znaleźć taki potencjometr. Ale wszystko zależy od tego jaki chcesz uzyskać prąd. Poza tym potencjometr ma tę wadę, że jak będziesz nim kręcić to może powodować szpilki prądu. To jest niepożądany efekt aczkolwiek w przypadku zasilania LED może być do zaakceptowania. Zawsze można też zostawić jakiś rezystor w szeregu w potencjometrem tym sposobem ustalając jakiś maksymalny do uzyskania prąd.