Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Porażenie prądem - dziwna sprawa z zerowaniem.

DUKEOFSNOW 24 Jul 2011 20:53 5868 9
NDN
    DUKEOFSNOW
    Level 2  
    Witam,
    Wczoraj poraził mnie prąd przy czyszczeniu kuchenki gazowej z piekarnikiem elektrycznym dotknąłem ramieniem i klatką piersiową obudowy kuchenki /stal nierdzewna/ i kranu drugą ręką no i wtedy baaaccchhh, zero orientacji i równowagi i gleba na płytki. Niestety sprzątałem bez koszuli i byłem już trochę spocony... no i bez szpitala się nie obyło.
    Mieszkam w bloku, instalacja dwużyłowa aluminiowa. Dzisiaj sprawdzałem gniazdka były uziemione – zero na bolec. Na obudowie po sprawdzeniu probówka nie świeciła. Po sprawdzeniu miernikiem na AC pomiędzy obudową pieca a kranem miernik pokazywał „0”. Dzisiaj po dotknięciu obudowy i kranu /z duszą na ramieniu/ nie było niespodzianki. Wcześniej też nie było żadnych „problemów”. Piec ELEKTROLUX jednoroczny. Jedna sprawa wydaje mi się dziwna. Przy sprawdzaniu przewodzenia /rezystancji/ przy zetknięciu bolca jakiegokolwiek gniazda /lub też obudowy pieca/ i kranu /rury/ miernik piszczy/. Czy tak może być, jeśli nie co może być tego przyczyną? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
  • NDN
    kkas12
    Level 43  
    Tu nikt Ci nie wywróży powodu porażenia.
    Jedyną radą jest byś skontaktował się ze znającym fach elektrykiem.
    Zagrożenie może się powtórzyć, więc do tego czasu kuchenkę należy wyłączyć z eksploatacji a przynajmniej zachować szczególną ostrożność.
    Quote:
    Dzisiaj po dotknięciu obudowy i kranu...
    Jest to najgłupsza rzecz jaką mogłeś zrobić.
  • NDN
    Anonymous
    Anonymous  
    gayetan
    Level 18  
    Radzę wezwać elektryka z wiedzą i uprawnieniami do prowadzenia pomiarów. Na pewno sobie poradzi. Sam nie próbuj bo to wszystko trzeba zmierzyć profesjonalnie ( pomiary uziemienia, izolacji itp.. ). Zresztą trzeba mieć odpowiedni sprzęt pomiarowy - zwykły multimetr raczej może nie wystarczyć. Niech ci wykona pomiary potwierdzone protokołem - to tak dla bezpieczeństwa. Nb. gdybyś miał prawidłowo wykonaną instalację taka sytuacja nie miała by miejsca. W najgorszym wypadku zadziałałoby zabezpieczenie różnicowo-prądowe.
    mrst
    Level 18  
    gayetan wrote:
    W najgorszym wypadku zadziałałoby zabezpieczenie różnicowo-prądowe

Instalacja jest dwużyłowa wiec raczej RCD odpada.
    DUKEOFSNOW
    Level 2  
    Dziękuję za odpowiedzi.
    Do "gayetan" jak pisałem w zapytaniu instalacja jest dwużyłowa i zrobione jest w gniazdach zerowanie. Skrzynia zwykłe esy bez różnicówki.
    DO "Bronek22" właśnie myślę o sąsiadach - może któryś ma zabezpieczenie na zerowaniu plus dodatkowo obudowa jakiegośurządzenia podpięta po rurę i stąd przewodzenie bolca - przewodu neutralnego z rurami wodnymi.
    gayetan
    Level 18  
    Napisałem instalacja wykonana prawidłowo!. Rozumiem, że instalacja jest jaka jest! Zobacz instrukcję instalacji kuchni elektrycznej - jaka jest klasa urządzenia! Jakiego typu instalacji wymaga do bezpiecznego podłączenia. Nie wszystko może chodzić " na dwa przewody! Czasem PE zwarte do N'a może być zabójcze!!!! Czasami to przewód PE może być winowajcą!!! - Zresztą przecież nikt nie ma do ciebie pretensji o stan instalacji! Kiedyś głównie takie były w budynkach!
    adamjur1
    Level 41  
    Ktoś pewnie odłączył masę kuchenki od PE bo przy wlączaniu do sieci TNC iskrzyło lub wyrzucało bezpiecznik..
    A to coCię kopnęło to pewnie upływ przez kondensator w filtrze p.zakłóceniowym kuchenki, coprzy niepodlaczonym pe nieźle potrafi kopnąć. Inna sprawa że rury gazowe metalowe powinny być uziemione ( a kuchenka jest trwale połączona z tą rurą - nie wiem jak liczniki - kiedyś się je mostkowało)
    Spotkalem się z sytuacją w której instalacja całej klatki schodowej dodatkowo uziemiała się przez rurę gazową mojej kuchenki ( prądy dochodziły do 16 A!!!)
    A wszystko przez mostek w gnieździe ( z N na PE).
    Jak jest prąd to sa i spadki napięć , jak jest napięcie to może kopnąć...
    Pozdr.J.
    ps
    podtrzymuję opinię kolegów że konieczna jest wizyta dobrego elektryka, na takie sytuacje powinien reagować administrator obiektu.
    Anonymous
    Anonymous  
    DUKEOFSNOW
    Level 2  
    Dziękuję za odpowiedzi. Wczoraj był elektryk ze spółdzielni, po pomiarach stwierdził, że moja instalacja ok, kuchenka sprawna. Stwierdził również, że ktoś kradnie w pionie prąd jakąś tam metodą z wykorzystaniem właśnie rur. No i mają się tym zająć.
    Zalecił też wymianę gniazd z podwójnych z bolcem , na pojedyńcze koło siebie. podając argumenty, które wcześniej padły w tej dyskusji (faza z lewej strony).