Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz na TDA7377 +preamp na 1036 (avt244) - problem z zasilaniem?

25 Lip 2011 01:30 5777 31
  • Poziom 10  
    Wzmacniacz na TDA7377 +preamp na 1036 (avt244) - problem z zasilaniem?

    Układ zasilany z transformatora Unitra Zatra TS20/3/767 2x12V. Dwa osobne proste zasilacze stabilizowane, 12V dla preampa i 24V dla wzmacniacza. Efekt - cisza na wyjściu i lekkie warczenie.
    Przy zasilaniu układu odpowiednio: preamp zasilaczem wtyczkowym 12V 500mA, wzmacniacz zasilaczem warsztatowym, 17V 3A (pobór prądu nie przekraczał 500 mA) nie ma żadnych problemów - wszystko pięknie gra.
    Za mała moc trafo? (20W)
    Za duże napięcie dla wzmacniacza? (Wg. specyfikacji do 30V)
    Za...silacz do d? (Oba napięcia prawidłowe)
  • Poziom 33  
    Mistrzu jak to zrobiłeś, że z transformatora z uzwojeniem pośrodku zrobiłeś dwa (połączone w szereg ???) zasilacze 12V ? Mógłbyś przedstawić schemat ?
  • Poziom 10  
    Wzmacniacz na TDA7377 +preamp na 1036 (avt244) - problem z zasilaniem?

    Niektóre elektrolity pochodzą z wykopalisk, więc obawiam się że tu leży pies pogrzebany (To Rosenzweigowa ma na sprzedaż psa?). Chociaż, tak jak mówię, napięcia są poprawne. Nie wydaje mi się także, aby 24V było za dużo.

    SP8JZ napisał:
    Mistrzu jak to zrobiłeś, że z transformatora z uzwojeniem pośrodku zrobiłeś dwa (połączone w szereg ???) zasilacze 12V ? Mógłbyś przedstawić schemat ?


    Bajdełej, fajny nick.
    Nie dwa zasilacze 12, tylko 24 i 12. Jeśli trafo ma 2x12 to chyba proste. Zresztą widać na schemacie.

    Jakim odczepem?
  • Poziom 33  
    Ten zasilacz jest źle zaprojektowany, gdyż masa obu stabilizatorów jest wspólna w takiej sytuacji górny mostek (jego część) ma wyższy potencjał i wogóle nie pracuje. Zaznaczone na niebiesko.

    Wzmacniacz na TDA7377 +preamp na 1036 (avt244) - problem z zasilaniem?

    Na te Twoje 24V pracuje górna połówka tego wyższego mostka oraz dolna połówka niższego mostak. Na czerwono
  • Poziom 10  
    Przepraszam, mój błąd. Schemat połączenia mostków do trafa wygląda tak:

    Wzmacniacz na TDA7377 +preamp na 1036 (avt244) - problem z zasilaniem?

    Wg pierwszego zdjęcia: skrajne przewody trafa, żółty i biały, dają 24V. Biały i czarny (środkowy) dają 12V. Masa zasilaczy nie jest połączona.
  • Poziom 33  
    OK. Rozpatrzmy pierwszą wersję. Napisałem, że dolna połówka nie pracuje, ale nie wziąłem pod uwagę zmiany biegunowości.
    Po uwzględnieniu zmiany biegunowości sytuacja wygląda tak:

    Wzmacniacz na TDA7377 +preamp na 1036 (avt244) - problem z zasilaniem?

    Na niebiesko górna połówka, na czerwono dolna połówka. Jak widać na foto oba stabilizatory dostają na przemian 12V i 24V. Właściwie dostawałyby, bo teraz mamy do rozpatrzenia kolejny schemat.
  • Poziom 10  
    Tam są dwa gotowe (zalane) mostki 2A. Połączenia jak widać na zdjęciu czy schemacie. Zewnętrzne końcówki - 24V, skrajne (środkowa z lewą lub środkowa z prawą) dają 12V. Napięcia na zasilaczach mierzone, prawidłowe.
  • Poziom 33  
    Jeszcze mam takie pytanie (w sumie oczywiste, ale warto zapytać) czy masa stabilizatorów jest wspólna ?
  • Poziom 10  
    Nie, za mostkami zasilacze w żaden sposób się nie łączą
  • Poziom 33  
    W takim razie jak podłączyłeś przedwzmacniacz do wzmacniacz ? Chcesz powiedzieć, że GND przedwzmacniacza nie jest wspólna z GND wzmacniacza ? Multimetr do ręki i upewnij się czy tak nie jest.
  • Poziom 10  
    Masa przedwzmacniacza wychodzi z 12V, masa wzmacniacza z 24V. Takie jest założenie - wzmacniacz pracuje na wyższym napięciu.
    Po odłączeniu trafo od zasilacza 12V (pozostawione 24V), a podłączeniu na jego miejsce zasilacza warsztatowego (za zasilaczem, do przewodów preampa) okazało się , że zasilacz pobiera 3A prądu (górna granica zasilacza warsztatowego). Po odłączeniu modułu zasilacza 12V urządzenie pracuje poprawnie. Czy może to być objaw walniętego elektrolitu?
  • Poziom 33  
    Ciągle upieram się, że stabilizatory mają wspólną masę. Chyba, że weźmiesz do ręki multimetr i potwierdzisz, że tak nie jest.
    W związku z tym założeniem:

    Druga wersja schematu. Na niebiesko górna połówka. Stabilizator 7824 dostaje 24V, stabilizator 7812 dostaje 12V.
    Na czerwono dolna połówka. Stabilizator 7824 dostaje 24V, natomiast dolny stabilizator poprzez diodę zaznaczoną na zielono dostaje 24V. Stabilizatory dostają na przemian 12V/24V oraz 24V/24V

    Wzmacniacz na TDA7377 +preamp na 1036 (avt244) - problem z zasilaniem?

    Z czego wniskuję, że zarówno pierwsza jak i druga wersja zasilacza jest źle zaprojektowana.
  • Poziom 10  
    Wzmacniacz na TDA7377 +preamp na 1036 (avt244) - problem z zasilaniem?

    Aż sobie narysowałem płytkę. Tak to jest połączone. Masy nie są wspólne, oba zasilacze mają wspólne tylko jedno wyprowadzenie z trafa.
    Doszedłem już, że problem leży po stronie zasilacza 12V - nie mogę tylko ustalić w którym miejscu. Jak wspomniałem, goły zasilacz po podłączaniu do zasilacza warsztatowego pobiera mi 3A przy 12V, a nie znajduję zwarcia na płytce. Elektrolity są nowe, o dziwo, bo w module 24V, który działa, zastosowałem znaleziska z wykopalisk.
  • Poziom 33  
    wiedżmin napisał:
    problem leży po stronie zasilacza 12V - nie mogę tylko ustalić w którym miejscu.
    Zanim zajmiemy się zasilaczem:
    wiedżmin napisał:
    Masy nie są wspólne, oba zasilacze mają wspólne tylko jedno wyprowadzenie z trafa.
    Pokaż mi drogę sygnałów (L/R) z przedwzmacniacza do wzmacniacza z uwzględnieniem napięcia zasilania i GND
    wiedżmin napisał:
    Jak wspomniałem, goły zasilacz po podłączaniu do zasilacza warsztatowego pobiera mi 3A przy 12V
    Prosiłem o pomiar czego innego, tymczasem sobie tam coś kombinujesz
  • Poziom 10  
    Wzmacniacz na TDA7377 +preamp na 1036 (avt244) - problem z zasilaniem?

    Zasilanie 12V idzie do przedwzmacniacza (plus i masa, przewody żółty i niebieski), 24V do wzmacniacza (żółty i szary), przewody nie łączą się. Kanały lewy/prawy to grube zielone przewody. Masa sygnału wejcia, wzmacniacza i preampa łączą się w jednym punkcie (zaklejone taśmą izolacyjną).

    Sorka za bajzel w przewodach, lekka prowizorka, wzmacniacz w trakcie rozwoju. A kombinuję, bo chcę znaleźć wyjście z sytuacji, a nie czekać z założonymi rękami aż ktoś za mnie znajdzie. Jest coś o lenistwie w regulaminie, nie chcę podpaść.
  • Poziom 33  
    Czy po raz kolejny można prosić o zrobienie pomiaru ?
    Kolega twierdzi, że masa stabilizatorów nie jest wspólna, a ja podejrzewam że tak nie jest.
  • Specjalista - urządzenia lampowe
    wiedżmin napisał:
    Masa sygnału wejcia, wzmacniacza i preampa łączą się w jednym punkcie (zaklejone taśmą izolacyjną).


    Czyli ujemne punkty zasilaczy są połączone...

    SP8JZ napisał:
    Kolega twierdzi, że masa stabilizatorów nie jest wspólna, a ja podejrzewam że tak nie jest.


    Jeśli kolega tak twierdzi to zdaje się mija się z prawdą, masy na płytce zasilaczy nie są współne, ale dalej są połączone poza płytką.
  • Poziom 10  
    W przypadku podłączenia dwóch różnych zasilaczy (jak wspomniałem wyżej) - wtyczkowego 12V i warsztatowego 17V (w miejsce 24V) masy sygnałów L i P (a nie zasilania) nadal są połączone, a układ działa bez problemów. Stąd moje podejrzenia w stosunku do modułu zasilaczy. Poza tym takie połączenie wynika z "instrukcji obsługi" preampa AVT244:

    Wzmacniacz na TDA7377 +preamp na 1036 (avt244) - problem z zasilaniem?
  • Specjalista - urządzenia lampowe
    wiedżmin napisał:
    W przypadku podłączenia dwóch różnych zasilaczy (jak wspomniałem wyżej) - wtyczkowego 12V i warsztatowego 17V (w miejsce 24V) masy sygnałów L i P (a nie zasilania) nadal są połączone, a układ działa bez problemów.


    Bo wtedy nie miałeś wspólnego uzwojenia wtórnego transformatora.

    Prostownik jest do przekonstruowania.
  • Poziom 10  
    SP8JZ napisał:
    Czy kolega wie co to jest GND ?


    Kolega wie doskonale, co to jest GND, aczkolwiek kolega woli terminologię polskojęzyczną, bez niepotrzebnych zapożyczeń.

    jdubowski napisał:
    Bo wtedy nie miałeś wspólnego uzwojenia wtórnego transformatora.


    Wobec tego, czy kolega może coś zasugerować? Obecnie zastanawiam się nad zastosowaniem po prostu drugiego transformatora. Miejsce w obudowie jest...
  • Specjalista - urządzenia lampowe
    wiedżmin napisał:
    Dwa osobne proste zasilacze stabilizowane, 12V dla preampa i 24V dla wzmacniacza.


    Czytałeś datasheet dla TDA7377? Tam "stoi" że maksymalne napięcie pracy to 18V.

    wiedżmin napisał:
    Za duże napięcie dla wzmacniacza? (Wg. specyfikacji do 30V)


    W/g specyfikacji to zniesie 28V na zasilaniu, co nie znaczy że będzie pracował stabilnie. To jest typowy wzmacniacz do radia samochodowego, przeznaczony do zasilania napięciami z przedziału 12..14V.


    wiedżmin napisał:
    Za mała moc trafo? (20W)


    To swoją drogą.
    Kolejny "kwiatek" stabilizator do zasilania wzmacniacza mocy - po co i dlaczego?
    Nawiasem mówiąc - na wzmacniaczu mocy radiator "po zbóju" - na stabilizatorze ten wzmacniacz zasilającym nie ma kawałka blaszki nawet.

    wiedżmin napisał:
    Wobec tego, czy kolega może coś zasugerować? Obecnie zastanawiam się nad zastosowaniem po prostu drugiego transformatora. Miejsce w obudowie jest...


    Tam wystarczy jeden transformator, dający napięcie 12V, prostownik + mostek + filtr do zasilania mocy, do tego jeden stabilizator 10V do zasilania przedwzmacniacza.
    Moc transformatora trzeba dobrać do planowanego obciążenia, dla 4 kanałów po 4W (4 omy, THD = 0,02%) transformator powinien mieć co najmniej 30W.
  • Poziom 10  
    Potrzebuję 2 kanały, z tego co wiem daje toto 35W na kanał. Aż takiej mocy mi nie potrzeba, wzmacniacz ma służyć do słuchania muzyki z mp3 w piwnicy/warsztacie.
    Radiatora na zasilaczu jeszcze nie ma, ale ma być.
    Czy może kolega zasugerować jakieś rozwiązanie schematowe/przeróbkę istniejącego?
  • Specjalista - urządzenia lampowe
    wiedżmin napisał:
    Czy może kolega zasugerować jakieś rozwiązanie schematowe/przeróbkę istniejącego?


    Propozycja jest w moim poprzednim poście. Jeśli maja byc 2 kanały w układzie mostkowym z głośnikami 4 omowymi to się 30 W transformatorem nie opędzisz.
    Oczywiście 35W mocy to chyba przy wysterowaniu do uzyskania prostokąta na wyjściu ;)
  • Poziom 10  
    Próbowałem całość podłączyć pod zasilacz ATX. Niestety, problem taki sam - miarowe stuki w głośnikach, muzyki nie słychać. Chyba pozostaje mi podłączenie dwóch transformatorów.
  • Poziom 10  
    Problem jest w tym że zasilasz końcówkę mocy za dużym napięciem.
    Maksymalna wartość to 16V sam mam taką i wiem co pisze.
  • Specjalista - urządzenia lampowe
    wiedżmin napisał:
    Próbowałem całość podłączyć pod zasilacz ATX. Niestety, problem taki sam - miarowe stuki w głośnikach, muzyki nie słychać.


    Zapewne brak odfiltrowania zasilania przedwzmacniacza.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Lukas524329 napisał:
    Maksymalna wartość to 16V sam mam taką i wiem co pisze.


    Ten problem wałkowaliśmy wyżej, zasilacz ATX caje 12V więc nie powinno byc problemu. Chyba że wiedżmin zasilił z linii 5V, to z kolei stanowczo za mało.
  • Poziom 10  
    Skoro zasilał końcówkę napięciem 24V to na pewno ją spalił.
  • Poziom 10  
    Kostka wzmacniacza była walnięta. Przy 12V nie działała w ogóle (wzmacniacz samochodowy!?). Zmontowałem nowy układ na płytce, podłączyłem dwa osobne trafa. Filtrowanie wzmaka 4x4700 niestabilizowane. Wszystko gra, tyle że tym razem prawdopodobnie jest uszkodzony potencjometr - słychać cokolwiek dopiero za połową skali (regulacja płynna, nie żeby nagły skok głośności).