Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nowe części, komputer nie uruchamia się.

Chmarusso 25 Jul 2011 09:27 2962 12
    Chmarusso
    Level 9  
    Witam, zamówiłem nowe części ze sklepu komputerowego i postanowiłem złożyć sobie zestaw. Robiłem to już chyba 20 raz w swoim życiu i nigdy nie spotkałem się z następującym problemem. Po podłączeniu wszystkich podzespołów do płyty głównej i wciśnięcia klawisza jest kompletna cisza.

Zasilacz nowiutki CoolerMastera 500W, dioda na płycie głównej się pali po włączeniu zasilania. Z płyty odłączyłem praktycznie wszystko i pozostawiłem jedynie procesor. Niestety dalej po wciśnięciu guzika nic się nie dzieje (brak dźwięków, sygnalizacji diodą itp).

Części wszystkie są na gwarancji, mam jednak problem z jednoznacznym zdiagnozowaniem usterki. Nie wyśle im przecież płyty z prockiem na zasadzie, sprawdźcie co jest dobre i odeślijcie. Chyba, że się tak da ;)

Konfiguracja:
    zasil: Cooler Master Silent Pro M500 500W
    proc: AMD Phenom II x4 965 AM3 Black Edition BOX
    płyta: Asus M4A89GTD PRO/USB3
    RAM: Kingston HyperX Blu DDR3 2x2048MB 1600MHz
    RADU23
    Moderator of Computers service
    Czy cokolwiek wyświetlane jest na ekranie? Czy po złożeniu wszystkiego zresetowałeś biosa do domyślnych ustawień?.
    Chmarusso
    Level 9  
    Nic nie jest kompletnie wyświetlane. Nie ma nawet żadnego dźwięku, który by sugerował jakąkolwiek akcje. Wentylatory nawet nie ruszają. Wyciągałem bateryjkę z płyty na ok. 10 min.
    anu
    Level 17  
    Quote:
    Wentylatory nawet nie ruszają.

Przycisk Power dobrze założony?
    Zdejmij piny przycisku z kołków płyty. Na włączonym zasilaczu BARDZO OSTROŻNIE zewrzyj te 2 piny POWER [NIE POMYL PINÓW] metalowym elementem, np. małym śrubokrętem.

Działają inne urządzenia podłączone pod ten zasilacz??? np. dyski twarde [słychać, jak się rozkręcają]??? W DVD/Blue mruga dioda?

Nie ma zwarcia w układach?
    Może coś robi zwarcie. Proponuję wypiąć wszystko i poskładać stopniowo od nowa.

Proponuję zacząć od konfiguracji minimalnej, tj.:
    -> płyta główna + zasilacz
    -> CPU + chłodzenie [chłodzenie bardzo ważne!!!]
    -> RAM, tylko jedna sztuka kości
    -> PC SPEAKER [dobrze założony]
    -> przycisk power

Można zrobić CLEAR CMOS zworą lub bateryjką.

Reset metodą CLEAR CMOS:
    1. Wyłączyć komputer. Odłączyć przewód 230V
    2. Przełożyć zworę na pole CLEAR CMOS. Posłużyć się instrukcją w celu pomocy w odnalezieniu zwory.
    3. Po 20 sekundach przestawić zworę z powrotem.
    4. Uruchomić komputer.

Reset metodą bateryjki [stosować tylko, gdy Clear CMOS nie daje rezultatów lub gdy nie możemy go znaleźć]:
    1. Wyłączyć komputer. Odłączyć przewód 230V
    2. Wyjąć baterię 3V poprzez zwolnienie metalowej blokady. Wykonywać to BARDZO OSTROŻNIE, ŻEBY NIE ZROBIĆ ZWARĆ. NIE DOTYKAĆ BATERIĄ PŁYTY GŁÓWNEJ, NIE CHCEMY PUSZCZAĆ 3V BYLE GDZIE PO UKŁADACH.
    3. Po 20 minutach założyć baterię z powrotem.
    4. Uruchomić komputer.

Po uruchomieniu komputera należy nasłuchiwać PC Speakera.
    Jeśli coś piszczy, to zanotować i opublikować tutaj.

Poczekać nawet do minuty na włączonym komputerze z PC Speakerem.

Jeśli nic nie brzęczy, to sprawdzić PC Speakera.
    Jeśli był OK, to spróbować bez ramu.
    Chmarusso
    Level 9  
    anu wrote:
    Działają inne urządzenia podłączone pod ten zasilacz??? np. dyski twarde [słychać, jak się rozkręcają]??? W DVD/Blue mruga dioda?

Dzięki anu za wyczerpującą odpowiedź. Dyski się nie rozkręcają, gdyż jak napisałem, po wciśnięciu klawisza kompletnie nic się nie dzieje. Mogę to zobrazować w ten sposób: efekt jest taki jak przy włączeniu komputera w sytuacji gdy nie ma prądu w domu. Nie zachodzi ŻADEN dźwięk, nic nie rusza, nie startuje, płyta nie wydaje żadnego dźwięku.

Kompa w konfiguracji minimalnej odpalałem, bezskutecznie. Jak będę w domu to zrobię CLEAR CMOS podanym przez Ciebie sposobem (te 10 min co zrobiłem wcześniej to faktycznie może być za mało). Spróbuje też zewrzeć piny od POWER.
    irondick
    Level 31  
    Jeżeli nic nie robi zwarcia od spodu płyty to obstawiam właśnie uszkodzenie płyty.
    anu
    Level 17  
    Jeżeli wyjąłeś bateryjkę na 10 minut, to powinno wystarczyć.
    Pamiętaj, żeby przy resecie CMOSu odłączyć kabel sieciowy [przy metodzie bateryjnej to jest konieczne, przy zworce bezpieczniejsze ;-)].

Spróbuj zewrzeć te styki [2 piny] od POWER pinów na płycie głównej metalową końcówką śrubokręta [lub czymkolwiek metalowym].
    Pamiętaj tylko, żeby się NIE pomylić!!!! 2 piny to ma też reset, ale i też np. HDD LED!!
    Czytaj napisy na płycie.
    NIE zwieraj metodą chybił/trafił, szczególnie jeśli to nowy sprzęt. Śrubokrętem, którym zwierasz, NIE dotykaj jednocześnie innych elementów płyty!!!

Jeśli tutaj nie ruszy, to chyba raczej trzeba się będzie zwrócić do sprzedawcy.

Opcja hard-core to odpowiednie spięcie "na krótko" jednego pinu we wtyczce ATX, żeby wymusić podanie wszystkich napięć na płytę i start systemu. Opcja bardzo ryzykowna, gdyż jeśli w płycie działają teraz jakieś zabezpieczenia, to je ominiesz i może się coś zagotować...

Pamiętaj, że masz gwarancje... Nie warto teraz przekombinować.

Sprawdź jeszcze w instrukcjach, czy aby na pewno te wszystkie komponenty są ze sobą kompatybilne.
    robal79
    Level 10  
    Witam
    Chcę kupić prawie identyczny zestaw i tez sam go będę składał, więc z ciekawości chciałbym się dowiedzieć co padło? lub czy gdzieś może popełniłeś błąd?
    pozdro
    Wojtek(KeFir)
    Level 42  
    Po zwarciu zielonego z czarnym zasilacz startuje?
    Archeo
    Level 12  
    Witam
    Pierwsze (banalne, ale bywa) - czy w zasilaczu z tyłu jest przełącznik na ON ? :)
    Na poważniej, odepnij zasilacz od wszystkiego w kompie, podłącz do prądu i w dużej wtyczce dowolnym kawałkiem metalu, np spinaczem połącz zielony przewód z którymś z sąsiednich czarnych. Zasilacz powinien się włączyć, wentylator powinien się zacząć obracać.
    Czy działa ?
    bezczelny2002
    Level 13  
    Jest tak zasilacz się kręci następny banał przycisk power-button możliwe że nie zwiera na płycie gdzie masz PWB zewrzyj to jak nie odpala i jest głucho to najczęściej wina procesora (nowy nie oznacza dobry) napisałeś "na płycie dioda świeci czyli wstępny selftest jest OK spróbuj podmienić procesor jeżeli nic nie piszczy to głównie to wchodzi w grę i oczywiście zostaw w kompie tylko to co nie zbędne do odpalenia i jeszcze jeden banał, ale się zdarza sprawdź czy zwora CLRMOS jest w odpowiednim położeniu takie jaja czasem robią sprzedawcy czy inni po drodze po co nie wiem ale nie raz się spotkałem z czymś takim ?
    beo
    Level 36  
    Czy pamięć masz zainstalowaną jako dual? Wyraźnie masz oznaczone sloty, jak instalować pamięć.
    burt78
    Level 10  
    Nowe części, komputer nie uruchamia się.

Czy kolega wyciągnął/włożył kartę VGA Switch Card(czerwona strzałka na obrazku) - zależnie od zastosowania karty graficznej PCIEX lub zintegrowanej, jak zaleca producent?
    Tak się składa, że akurat mam taką płytę oraz pamięć, też miałem z nią trochę problemów, ale zniknęły po wywaleniu starego dysku. Dodatkowo obudowa robiła mi zwarcia więc cały czas komputer mam rozłożony na biurku.

Dodam jeszcze, że wdg producenta, pamięci 1600Mhz mogą nie współpracować z tą płytą główną, niestety nie określono w jakich sytuacjach. Zobacz jak są ustawione w biosie.