Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

CANVA CB-268 odblokowanie band?

D_Mrozu 25 Jul 2011 20:08 6345 2
    D_Mrozu
    Level 21  
    Witam.
    Czy Ktoś z Szanownych Userów "bawił się" w odblokowanie dodatkowych band w w/w radiotelefonie?
    Na wstępie wiem, że w Polsce dozwolona jest praca z emisją A3E z mocą do 4W w zakresie częstotliwości 26,960 - 27,400 MHz, nie jestem zainteresowany pracą nadajnikiem poza dozwolonym pasmem, a jedynie przestawienie radia do pracy w "5" bez ingerencji w PLL tego radiotelefonu.
    W czasie kilkugodzinnych testów stwierdziłem niedoskonałości odbiornika charakteryzujące się potężnym szumem przy "odkręconym" RF-GAIN (ciekawostką jest to, że poziom szumów słyszalnych w głośniku jet zdecydowanie mniejszy po przestawieniu radiotelefonu do pracy z emisją F3E), ciągle świecącymi wszystkimi diodami poziomu sygnału odbieranego w przypadku używania w terenie zurbanizowanym z kilkoma drogami krajowymi i prawdopodobnie brakiem lub słabo działającym ANL (przynajmniej w stosunku do używanych wcześniej przeze mnie radiotelefonów typu President Jackson, Super Star 3000, Onwa MK1, Onwa MK2, Onwa Turbo i obecnie President Francois - wszystkie radia wcześniej używane przeze mnie radiotelefony posiadały homologację, były zarejestrowane, posiadałem nadany przez PAR znak wywoławczy - ale to już historia... ), powodującym wyraźnie słyszalne trzaski od pracy silnika i zakłóceniami trzaskowymi powodowanymi przez inne pojazdy.
    Korespondenci potwierdzali dobrą słyszalność i poprawną modulację przy wykorzystaniu anteny mobilnej i oryginalnego mikrofonu - ale nadajnik jest zdecydowanie "łatwiej zbudować" niż dobry odbiornik.

Wciśnięcie i przytrzymanie klawiszy UP i DOWN i włączenie zasilania umożliwia "przestawienie" syntezy - na wyświetlaczu pojawia się P1 - P5; zmiana możliwa poprzez wciskanie w/w klawiszy. W czasie odsłuchu kanału 19 w momencie "zmiany" słychać wyraźny zanik słyszalności pracujących stacji na kanale 19 - tak jakby synteza radiotelefonu "przełączała się" na inne bandy - jednak wyłączenie z takim ustawieniem i ponowne włączenie powoduje powrót do "podstawowej" bandy w "0".
    Zauważyłem, że w mikrofonie w/w radiotelefonu oprócz klawiszy UP / DOWN jest miejsce na 3 klawisz - w/g instrukcji - nieobsługiwany.
    Według dokumentacji technicznej radiotelefon powinien pracować w zakresie 25.615 - 28.305 MHz.
    Według opisu na pudełku - "8 Bands the world CB frequency suitable".
    Pozdrawiam.
  • Helpful post
    mariusz762
    Level 12  
    Hi.
    Some chineese provider send me this :

For the model CB-268 you can select the frequency band by following operation:
    1) from off state hold PTT and DOWN key together then switch on the power.
    2) Use [up] or [down] key to select the band A,B,C....E which displays from screen.
    3) Switch OFF then turn ON again to confirm
    (At this step for me also work whith PTT, i beelieve is more logical)
    D_Mrozu
    Level 21  
    Witam.
    Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
    Może komuś się to jeszcze przyda :).
    Pozdrawiam