Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterownik do telewizora ułatwiający życie z UPC

raffiki 26 Jul 2011 02:31 21029 8
  • Sterownik do telewizora ułatwiający życie z UPC

Witam.
    Chciałem zaprezentować swój projekcik - bardzo prosty, a zarazem ułatwiający życie. Posiadam telewizor LG 37lf2510, a do tego telewizję cyfrową UPC. Niby wszystko super, ale pilot od UPC steruje głośnością na dekoderze. Problem w tym, że gdy dochodzi się do kanałów z HD, dźwięk nadawany jest w innym standardzie i regulacja po prostu nie działa. Można na pilocie przełączyć (przycisk TV) i ściszyć/pogłośnić, jednakże po wciśnięciu TV dekoder wyłącza przesył obrazu. Jest to dość kłopotliwe. Dodatkowym problemem jest, np. włączanie/wyłączanie telewizora (TV => włącz => UPC lub odwrotnie wyłącz => TV => wyłącz).

Na szczęście telewizor ten wyposażony jest w gniazdo RS232. Zbudowałem niewielki układ, który odbiera sygnał z pilota UPC i wykonuje takie same operacje na TV.
    Użyłem 4 funkcji:
    -włącz;
    -wyłącz;
    -ścisz;
    -pogłośnij.

Kody są przesyłane dość dziwnie. Pierwszy raz spotkałem się z taką transmisją. Jeśli dobrze zrozumiałem, wygląda to następująco: pilot wysyła impuls (o stałej długości) co różne odcinki czasu. Co najciekawsze - występują 4 różne długości przerw. Każdą przerwę można zapisać w postaci dwóch bitów (najkrótszy 00, najdłuższy 11). W ten sposób uzyskałem kod.

Trochę o sprzęcie:

uC: atmega8;
    kwarc wewnętrzny 8MHz;
    do tego max232 (niestety telewizorek nie miał poziomów TTL);
    płytka robiona metodą termo transferu.
    Koszt wykonania całości spokojnie zmieścił się w 10zł.

Na koniec odpowiem na pytania, które mogą się pojawić:

-Dlaczego aż AtMega8? Jako jedyną miałem ją w smd.
    -Dlaczego max232 przewlekany skoro wszystko inne jest w SMD? Jest o wiele tańszy i miałem go pod ręką.
    -AtMega w smd, bo jest porostu tańsza i wygodniejsza (wiercić* nie trzeba, itd.).
    -Dlaczego nie stosuję innych funkcji takich jak MUTE? Proste - jeśli jakimś cudem mój sprzęt albo TV nie złapie kodu, a kolejne już tak, będą się na zmianę wyciszać. Użyłem funkcji jednostronnych.

Układ pobiera <20mA. Myślałem, że komunikacja nie do końca mi działa, jednak po podpięciu okazało się, że działa w pełni.

*Płytka wiercona przez moją dziewczynę ;) Jej pierwsza próba w pełni udana.

Zdjęcia:
    Prototyp i wersja końcowa

Sterownik do telewizora ułatwiający życie z UPC Sterownik do telewizora ułatwiający życie z UPC

Zachęcam do komentowania.
    Projekt powstał głównie dla mojego Ojca. Nie zbyt lubi bawić się pilotem. Jak w nocy ogląda cicho TV i dojdzie do HD, to jest BUM, kochana żona się budzi, a jak wiemy obudzona żona potrafi być zła.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    raffiki
    Level 13  
    Has specialization in: mechatronika
    raffiki wrote 137 posts with rating 287, helped 1 times. Live in city Wieliczka. Been with us since 2006 year.
    filu1
    Level 11  
    Ciekawy układ, nie wiem czy dokładnie zrozumiałem - telewizor odbiera te sygnały co dekoder czy nie masz wtedy dwa razy głośniej ?

Z ciekawostki ja problem z brakiem obrazu po wciśnięciu TV rozwiązałem w prosty sposób jak klikam to kieruję pilot tak żeby nie celował w TV czy dekoder. ustawiam co potrzebuje na tv znów druga strona i klikam UPC. Brzmi zawile ale wykonanie bardzo proste.
    niezly
    Level 11  
    A nie prościej było zgłośić to UPC ? U mnie takich problemów nie ma i nie powinno być.
    Alfax
    Level 28  
    Witam
    Zrobił kolega bardzo fajny projekcik i ładnie wykonał układ, choć moim zdaniem niepotrzebnie. Istnieje przecież możliwość przeprogramowania pilota od mediaboxa tak, by sterował głośnością w TV a nie w dekoderze (znalezione w google, sprawdzone - działa):

Regulowanie głośności pilotem UPC w mediaboxie:

1. Press the UPC button. The UPC button will illuminate once.
    2. Press RED and OK together until the UPC button flashes twice
    3. Enter code: 993 (after the last digit the UPC button flashes twice again)
    4. Press the volume up button (the UPC button flashes four times)
    - When this is done, the remote control won't send IR-command's to the TV set but only to the STB, including volume and mute

Regulowanie głośności pilotem UPC w telewizorze:

1. Press the UPC Button
    2. Hold down the "OK" and "red" buttons until the UPC button flashes twice
    3. Enter 993 and the UPC button will flash twice again.
    4. Now press the TV button, the UPC button will flash again

Oczywiście - warunkiem jest wcześniejsze zaprogramowanie pilota do posiadanego TV.
    Pozdrawiam
    redliniak1996
    Level 15  
    Nie wiem czy ja dobrze zrozumiałem. Czy chodzi oto że pilotem z upc jednocześnie włączasz i podgłaśniasz tv i dekoder??
    chmurli
    Level 10  
    Alfax ma całkowitą rację. Projekt fajny, ale niepotrzebny.
    Wystarczyło przeczytać instrukcję i tam jest opisane jak przeprogramować (u mnie działa z LG).
    Natomiast wyłączanie TV+box to potwierdzam - tragedia.
    raffiki
    Level 13  
    telewizor wykonuje te same operacje co dekoder zmienia głośność, włącza i wyłącza. Głośność nie zwiększa się dwukrotnie. Też zastanawiałęm się "jak to będzie", ale brzmi lepiej niż chciałem.

Też tak robię z przełączaniem UPC/TV jednakże u mnie trzeba zasłonic diode bo gdzie nie ustawie to "widzi". Mój tata twierdzi ze to zbyt zawiłe i mu to nie odpowiada - nie podjął próby nauki.

Co do zgłoszenia upc, rozmawialem z kolegą który też ma ten dekoder i ten sam problem występuje w kanałach HD.

Co do sposobu - faktycznie działa. Dziękuję za informację. Jednak zostawie układ z powodu włączania i wyłączania. Zawsze to ułątwienie włączyc jednym przyciskiem.

Pozdrawiam
    sledzik1984
    Level 14  
    niezly wrote:
    A nie prościej było zgłośić to UPC ? U mnie takich problemów nie ma i nie powinno być.

To nie jest problem. W przypadku wysyłania dźwięku cyfrowo z tunera do TV (np. via HDMI) gdy mamy wysyłany zwykły dźwięk stereo tuner może sobie operować na głośności... Ale na kanałach HD, z dźwiękiem np. Dolby Digital tuner tylko wysyła strumień audio. Za głośność odpowiedzialny jest dekoder Dolby Digital (czy to w TV, czy w amplitunerze...)

Wszystko jest tak, jak ma być. Tak samo jest w N.
    kokonas
    Level 10  
    Też tak miałem w moim dekoderze.
    Tyle, że ja po prostu w opcjach wyłączyłem odbiór dźwięku 5.1 i kanały hd mają dżwięk stereo ;)
    Jest to łatwiejsze rozwiązanie, chyba, że ktoś ma kino domowe 5.1
    Wracając do tematu projekt całkiem udany, i co najważniejsze mały, gdyby był mi potrzebny, lepiej bym go nie wykonał.