Witam.
Chciałem zaprezentować swój projekcik - bardzo prosty, a zarazem ułatwiający życie. Posiadam telewizor LG 37lf2510, a do tego telewizję cyfrową UPC. Niby wszystko super, ale pilot od UPC steruje głośnością na dekoderze. Problem w tym, że gdy dochodzi się do kanałów z HD, dźwięk nadawany jest w innym standardzie i regulacja po prostu nie działa. Można na pilocie przełączyć (przycisk TV) i ściszyć/pogłośnić, jednakże po wciśnięciu TV dekoder wyłącza przesył obrazu. Jest to dość kłopotliwe. Dodatkowym problemem jest, np. włączanie/wyłączanie telewizora (TV => włącz => UPC lub odwrotnie wyłącz => TV => wyłącz).
Na szczęście telewizor ten wyposażony jest w gniazdo RS232. Zbudowałem niewielki układ, który odbiera sygnał z pilota UPC i wykonuje takie same operacje na TV.
Użyłem 4 funkcji:
-włącz;
-wyłącz;
-ścisz;
-pogłośnij.
Kody są przesyłane dość dziwnie. Pierwszy raz spotkałem się z taką transmisją. Jeśli dobrze zrozumiałem, wygląda to następująco: pilot wysyła impuls (o stałej długości) co różne odcinki czasu. Co najciekawsze - występują 4 różne długości przerw. Każdą przerwę można zapisać w postaci dwóch bitów (najkrótszy 00, najdłuższy 11). W ten sposób uzyskałem kod.
Trochę o sprzęcie:
uC: atmega8;
kwarc wewnętrzny 8MHz;
do tego max232 (niestety telewizorek nie miał poziomów TTL);
płytka robiona metodą termo transferu.
Koszt wykonania całości spokojnie zmieścił się w 10zł.
Na koniec odpowiem na pytania, które mogą się pojawić:
-Dlaczego aż AtMega8? Jako jedyną miałem ją w smd.
-Dlaczego max232 przewlekany skoro wszystko inne jest w SMD? Jest o wiele tańszy i miałem go pod ręką.
-AtMega w smd, bo jest porostu tańsza i wygodniejsza (wiercić* nie trzeba, itd.).
-Dlaczego nie stosuję innych funkcji takich jak MUTE? Proste - jeśli jakimś cudem mój sprzęt albo TV nie złapie kodu, a kolejne już tak, będą się na zmianę wyciszać. Użyłem funkcji jednostronnych.
Układ pobiera <20mA. Myślałem, że komunikacja nie do końca mi działa, jednak po podpięciu okazało się, że działa w pełni.
*Płytka wiercona przez moją dziewczynę

Zdjęcia:
Prototyp i wersja końcowa

Zachęcam do komentowania.
Projekt powstał głównie dla mojego Ojca. Nie zbyt lubi bawić się pilotem. Jak w nocy ogląda cicho TV i dojdzie do HD, to jest BUM, kochana żona się budzi, a jak wiemy obudzona żona potrafi być zła.
Cool? Ranking DIY