Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Slican 1668 EU brak sygnalu zajetosci

26 Lip 2011 13:09 1748 6
  • Poziom 2  
    Witam
    Sytuacja wygląda tak:

    Do centralki Slican 1668EU podłączony jest ISDN przez NT1 plus, są przypisane 3 numery MSN. Kiedy dzwoni się na którykolwiek numer i jest on zajęty to jeżeli ktoś w tym samym czasie zadzwoni na ten sam numer ma sygnał oczekiwania zamiast zajętości. W monitorze kiedy jest prowadzona rozmowa widać Zacisk 1-1-1 <B1> i na nim odbywa się rozmowa a zacisk 1-1-1 <B2> jest oczekiwanie.

    Prosiłbym o pomoc co przestawić aby był sygnał zajętości. Kiedy dwie osoby dzwonią na ten sam numer.

    Jeżeli będą potrzebne jeszcze jakieś informacje proszę napisać opisze lub zamieszczę odpowiednie screeny.

    Pozdrawiam
  • Poziom 24  
    Wygląda na to że połączenie masz skierowane nie na abonenta tylko na grupę. I masz tam ustawione połączenie oczekujące. Jeśli tak w grupie parametr pojemność kolejki ustaw na zero, albo zmień skierowanie z grupy na abonenta
  • Poziom 2  
    Kiedy przestawię kolejkę na 0 lub zmienię z grupy na abonenta w monitorze pojawia mi się komunikat końc.zajęty ale w słuchawce mam nadal normalny sygnał.
  • Poziom 23  
    Ustawienie kolejki na 0 zawsze pomagało. Czy przypadkiem nie musisz w NT wyłączyć rozmowę oczekującą (CHYBA (dokładnie nie pamiętam)#43# ale to robiłem na analogach nie na wyjściu cyfrowym).
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 24  
    Ustawienie kolejki na 0 lub zmiana na abonenta jest konieczna aby uzyskać sygnał zajętości. Poza tym mogą wystąpić jeszcze dwa problemy. Jeden to nie wyłączone porty analogowe w NT. Na 99% masz je czynne. Należy dostać się do konfiguracji NT i dla każdego z portów analogowych jako MSN wpisać bzdurę. Wowczas przestaną reagować na wywołania. Możesz mieć również czynną usługę połączenia oczekującego od operatora. Wówczas też należy ją wyłączyć. Ale najpierw centrala a potem zakończenie NT
  • Poziom 2  
    Witam

    Dzisiaj mogłem się fizycznie dostać w pobliże centralki. Faktycznie na obydwóch portach analogowych był sygnał i na obydwa dało się dodzwonić kiedy zajęty był główny numer na centrali. Wyłączyłem pierwszy port analogowy i wszystko działa ok. Jeżeli zajęty jest numer główny drugi dzwoniący ma sygnał zajętości. Z tego co zauważyłem drugiego portu nie trzeba wyłączać bo chociaż mam na nim sygnał i mogę z niego dzwonić to sygnał przychodzący na niego nie trafia.

    Przekierowanie zmieniłem oczywiście z grupa na abonent.

    Pozdrawiam i dziękuję za cenne uwagi.