Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Stary komputer nie daje sygnału na monitor

26 Lip 2011 14:25 5305 59
  • Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    Poziom 22  
    Odpal jakiegoś linuksa w Live-CD - jeśli masz. Sprawdzisz czy karta jest ok. Sprawdź u znajomego czy karta jest ok przekładając ją do komputera kolegi.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    Poziom 22  
    Przepraszam nie zapytałem : karta zintegrowana czy oddzielna? Bios również się nie wyświetla? Sprawdź pod światło czy jest jakiś obraz na monitorze. W podobnym temacie padło podświetlenie monitora.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    Poziom 36  
    Jaki to monitor? Przewód dobrze docisnięty? Bios podaje sygnał? Podaj pełny opis komputera.
  • Pomocny post
    Poziom 22  
    A bios? Wyświetla się cokolwiek na nim?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    Poziom 22  
    A wiatraki pracują? Dioda dysku miga? Czy te noże wpadły do obudowy?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    Poziom 21  
    Witam.
    Sprawdź czy do monitora dochodzi jakikolwiek sygnał. Po wyjęciu wtyczki z sygnałem zazwyczaj widzimy komunikat "brak sygnału". Jeśli po wyjęciu wtyczki jest taki komunikat a po jej włożeniu jest tylko czarny ekran to mamy pewność, że winny jest PC. Jeśli masz możliwość to sprawdz na innym monitorze. Miałem podobną sytuację po wyjęciu i ponownym włożeniu kości Ram. Nie zmieniałeś czegoś w konfiguracji komputera?
  • Poziom 22  
    Skoro nie karta to może warto sprawdzić na innym komputerze sprawność monitora.
  • Pomocny post
    Poziom 21  
    Jeśli cos spadło na komputer to proponuje sprawdzić czy nie wypiął się jakiś podzespół. Np. karta grafiki, ram itd.. Mało to prawdopodobne ale możliwe.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 22  
    A komputer wcześniej wydawał jeden pisk oznaczający normalną pracę?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 22  
    Spróbuj wyłożyć i włożyć ponownie kości RAM i kartę graficzną.
  • Pomocny post
    Poziom 10  
    sprawdź czy niema jakiegoś zwarcia moze gdy spadły te nozee to płyta gluwna gdzies zwarła sie z obudową lub karta jest źle wpięta
  • Pomocny post
    Poziom 21  
    Mam wrażenie, że winny może być dysk twardy. Podczas instalacji dysk kręci się z wysoką prędkością po uderzeniu mógł się uszkodzić. Miał już pewnie swoje lata. Ale osobiście miałem tylko raz do czynienia z brakiem obrazu z powodu dysku twardego.
  • Pomocny post
    Poziom 10  
    Jeżeli tak to odłącz dysk i włącz komputer powinien się pokazac bios na monitorze
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 22  
    A to nie jest czasem napis cmos? Co zrobiłeś przed ukazaniem się tego napisu? Co to cmos :
    idg.pl/news/105192/cmos.settings.wrong.podczas.startu.komputera.html
  • Pomocny post
    Poziom 21  
    Wymień baterię CMOS i ustaw ponownie bios.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 22  
    Zrób jak radzi kolega BigPablo lub przeczytaj ten wątek do którego link podałem.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 21  
    Czyli bateria OK. Mam nadzieję, że bios ponownie ustawiłeś?
    Co się dzieje po wcisnięciu F2?
  • Pomocny post
    Poziom 19  
    Napięcie baterii jest dobre, sprawdź jeszcze zasilacz czy działa dobrze, być może nie podaje napięcia na kartę grafiki etc.

    Dodano po 29 [sekundy]:

    A w ogóle komputer wchodzi do Bios'u?
  • Użytkownik usunął konto