Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Canon MP510 - nie drukuje czarny tusz

goodnight 27 Jul 2011 16:29 10623 6
    goodnight
    Level 10  
    Mój problem miał kilka etapów, więc postaram się pokrótce acz dokładnie je opowiedzieć:

Zaczęło się od tego, że skończył się tusz czarny. To nie był pierwszy raz - drukarkę mam kilka lat - więc po prostu kupiłam nowy tusz (zawsze używałam oryginalnych, wszystkie kolory) i wymieniłam. Niestety, mimo wymiany drukarka nadal nie drukowała na czarno, natomiast pozostałe kolory bez problemu. Znalazłam na tym forum temat, w którym pisano, że może to być wada tuszu - zatem udałam się po nowy. Mój narzeczony namówił mnie na kupienie tańszego zamiennika, kupiliśmy więc dwa w Media Markt (czarny i magenta, ponieważ także się skończył). Następnie postąpiłam z instrukcją na opakowaniu, oderwałam czip ze starego tuszu (tego który działał) i przymocowalam do zamiennika, a następnie włożyłam do drukarki. Postąpiłam tak z oboma tuszami. Obecnie drukarka drukuje tylko kolor żółty i cyan (niebieski), zamiast czerwonego - drukuje zielony, a czarnego nie drukuje wcale! Czy ktoś ma pomysł, dlaczego tak się dzieje? Czy to normalne, przy zamiennikach? Dlaczego drukarka zamiast czerwonego drukuje zielony (tzn. drukuje cokolwiek) natomiast czarnego nie drukuje wcale?

Zaznaczam, że jestem kompletną amatorką, nie umiem rozkręcić drukarki, nie mam pojęcia co jak wygląda w środku ani jak się nazywa. Umiem tylko wymieniać tusze, drukować, skanować, kopiować. Nie wiem nawet jak wypuścić druk kontrolny ani przeczyścić dysze. Proszę więc o jakieś wskazówki, które zrozumiem. Z góry dzięki.
    Krzychu1843
    Level 12  
    Witam
    Możliwe, że problem z czarnym kolorem jest spowodowany zaschnięciem tuszu w kanalikach.
    Jeżeli drukarka ma opcję samo przeczyszczenia spróbuj ją uruchomić, może pomoże choć wydaje mi się że pompa ma zbyt mały ciąg aby to zadziałało, lecz warto spróbować.
    goodnight
    Level 10  
    Właśnie przeczyściłam wszystko co mogłam, tj: dysze, płytę dolna oraz rolki. Bez zmian - nadal w teście dysz nie drukuje koloru magenta (czerwonego) (ale drukuje literkę oznaczającą ten kolor) natomiast czarnego wcale nie drukuje (nawet literki).
    ADyarac
    Level 11  
    Spróbuj zrobić reset, poszukaj w necie. To często pomaga.
    Krzychu1843
    Level 12  
    Czym czyściłaś dysze ? Są środki specjalnie do tego stworzone i to najczęściej pomaga. Słyszałem też że zwykła kąpiel w ciepłej wodzie z mydłem działa równie dobrze ( oczywiście samej dyszy )
    User removed account
    User removed account  
    goodnight
    Level 10  
    Zrobiłam reset. Pomogło tylko tyle że wydrukowało Magenta (tusz nieoryginalny). Czarny nadal nie idzie.
    Niestety dobrze było tylko przy pierwszym włączeniu po resecie. Przy drugim nie włączało się do końca. Teraz nie włącza się wcale. Ma ktoś pomysł dlaczego?