Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sluchawki USB VIVANCO nie działają prawidłowo.

LiThiuM 27 Lip 2011 16:30 2252 10
  • #1 27 Lip 2011 16:30
    LiThiuM
    Poziom 8  

    Witam, mam problem ze sluchawkami USB firmy VIVANCO.
    Problem polega na tym : na poczatku dzialaly normalnie, nie musialem instalowac zadnych sterownikow, zeby system je wykryl. Pozniej nagle podczas sluchania muzyki/ogladania filmu dzwiek sie wylaczal-musialem restartowac komputer, gdy musialem robic to coraz czesciej (czasami co kilka(nascie) minut), postanowilem przeinstalowac sterowniki do karty dzwiekowej (Realtek).
    Nic to nie dalo-teraz nawet nie wykrywa mi sluchawek, gdy je podlaczam, wyskakuje komunikat "wykryto nierozpoznane urzadzenie".
    Nie wiem co mam zrobic.
    Zastanawialem sie nad poszukaniem nowszych sterownikow do karty dzwiekowej, ale nie wiem jaki mam model, na dodatek w programie Everest nie pokazuje mi modelu.

  • #2 27 Lip 2011 16:38
    Ture11
    Poziom 33  

    Bardzo prawdopodobne jest uszkodzenie kabla USB bądź po prostu inne uszkodzenie mechaniczne - wtedy zazwyczaj pojawia się komunikat "nie rozpoznano urządzenia USB". Firma VIVANCO jest dość znana... z słabej jakości, natomiast karta Realtek nie ma nic do tej w słuchawkach...

  • #3 27 Lip 2011 16:40
    LiThiuM
    Poziom 8  

    Moze i to slaba firma-nie spodziewalem sie sluchawek pokroju Creative'a, ktore mialem wczesniej, jednak uszkodzenie kabla w ciagu 2-3 dni? To chyba przesada.

  • #4 27 Lip 2011 16:41
    Kolobos
    Spec od komputerów

    Sprawdz w menadzerze urzadzen jaki identyfikator maja sluchawki (pid i vid), jezeli 0000 to sluchawki sa uszkodzone (np. kabel).

  • #5 27 Lip 2011 16:45
    LiThiuM
    Poziom 8  

    W MU pokazalo mi sie to jako "Urzadzenie kompozytowe USB". Kliknalem PPM->wlasciwosci, pozniej szczegoly i mam cos takiego:

    USB\\VID_05E1%PID_202A\\0000000001
    Co to oznacza?

  • #6 27 Lip 2011 16:48
    Kolobos
    Spec od komputerów

    Sprawdz czy dzialaja w innym komputerze. Jezeli tez nie to je oddaj/wymien.

  • #7 27 Lip 2011 16:49
    LiThiuM
    Poziom 8  

    Aktualnie nie mam mozliwosci sprawdzenia na innym komputerze, ale zobacze u kolegi.

    Czy ta informacja, ktora dalem (USB\\VID...) cos pomogla?

  • #9 28 Lip 2011 01:41
    Ture11
    Poziom 33  

    Podłączenie kabla USB z opornikami podciągającymi do plusa (chyba), bądź uszkodzenie jednej żyły transmisji daje podobne efekty - doświadczyłem tego przy budowie MJoy'a na USB :-)

  • #10 29 Lip 2011 09:24
    LiThiuM
    Poziom 8  

    Wiec jesli kabel jest ok, to mysle, ze to kwestia sterownikow. Czy w tej kwestii mozecie cos poradzic? Nie wiem co mam sciagnac, zeby dobrze dzialaly. Do tych sluchawek nie bylo zadnych sterownikow, a do karty dzwiekowej juz mam.

  • #11 29 Lip 2011 09:32
    Kolobos
    Spec od komputerów

    Nic nie sciagaj. Podlacz do innego komputera i sprawdz czy problem rowniez wystepuje.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME