Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Poszukuję] wszelkich informacji na temat radiotelefonu MORS FM311

Bobekmaster 27 Jul 2011 19:13 10690 59
    Bobekmaster
    Level 24  
    Poszukuję schematu, opisu, oraz wszelakich wiadomości o radiotelefonie MORS FM311.

Dostałem taki i chciałbym uruchomić..
    Bobekmaster
    Level 24  
    Załączam zdjęcia radiotelefonu:

Bobekmaster
    Level 24  
    Sprzęt naprawdę robi wrażenie i dlatego mam motywację aby go uruchomić. Stan bardzo dobry, choć w środku grzebany. Mam nawet oryginalny mikrofon/głośnik.

Dostałem informację, że schemat i opis znajduje się w książce RADIOTELEFONY Bogusława Wodzyńskiego. Jeśli ktoś posiada taką książkę proszę o skany.

Po podłączeniu do zasilania:
    1. bez połączonego obciążenia(blok nadajnik/odbiornik) pobiera 0,5A z zasilacza 12V i piszczy- przetwornica działa
    2. z podłączonym obciążeniem przetwornica pobiera tylko 0,07A i nie słychać pisku, napięć brak.

Pozdrawiam

P.S. Załączam schemat zasilacza:

Bobekmaster
    Level 24  
    Witam ponownie.

Zasilacz już działa tak jak trzeba.
    Winny był kabel łączący zasilacz z nadajnikiem/odbiornikiem. Wtyki te posiadają 8 równo rozłożonych pinów(mocowanych na krążku tekstolitowym) i dwóch bolców mających za zadanie poprawne wsadzenie wtyczki.
    Problemem jest to , że krążek przekręca się względem bolców.. Dodatkowo w jednym gnieździe nóżki są poprzesuwane o 1 w prawo. Pomogło odpowiednie ułożenie talerzyków z bolcami we wtyczkach(elementy te nie powinny być ruchome!!).

Co do bloku nadajnika/odbiornika(dalej zwanym N/O):
    1. Lampy żarzą.
    2. Przełącznik nadawania powoduje przeskoczenie przekaźnika.
    3. Poprawnie działa generator wywołania.

Reszty nie da się sprawdzić bez kwarców..
    Radiotelefon pracuje w paśmie 148-174MHz. Czy da się coś odebrać w tym paśmie?
    Istnieje także ewentualna możliwość przestrojenia na inne pasmo(w którym można nadawać i odbierać).

Co do wymiany elektrolitów:
    1. Urządzenia lampowe traktuje jak zabytki- nie wymieniam nic bez poważnej potrzeby. Szczególnie jak luty są malowane.
    2. Elektrolity w starych urządzeniach są dobrej jakości i prawie zawsze są sprane(nie to co nowoczesny szajs).

Pozdrawiam
    serwis
    Level 37  
    Bobekmaster wrote:
    Radiotelefon pracuje w paśmie 148-174MHz. Czy da się coś odebrać w tym paśmie?

To zależy od obsady kwarcowej, ale w/g mojego rozeznania był to sprzęt produkowany dla MSW, czyli np. dla milicji, ( przełom lat 60/70') i na pewno ma bardzo wąską obsadę kwarcową ( pasmo max. 2MHz). Jak masz kwarce i sprawne lampy, to można spróbować uruchomić. No i oczywiście schemat niezbędny do tej czynności ( chyba, że czujesz się na siłach bez schematu).
    No i oczywiście kilka przyrządów, min. GDO, gdyż nadajniki lampowe, a w szczególności stopnie mocy bardzo nie lubią rozstrojonych obwodów :D

Bobekmaster wrote:
    Istnieje także ewentualna możliwość przestrojenia na inne pasmo(w którym można nadawać i odbierać).

Istnieje taka możliwość, ale oczywiście podstawa to rezonatory kwarcowe, np. pasmo amatorskie 2m, (144MHz÷146MHz i licencja).

Bobekmaster wrote:
    Dostałem informację, że schemat i opis znajduje się w książce RADIOTELEFONY Bogusława Wodzyńskiego. Jeśli ktoś posiada taką książkę proszę o skany.

Może być, ale tylko w pierwszym lub ewentualnie drugim wydaniu ( mały format).
    Bo w tych późniejszych to były już tylko FM302 i FM306.
    Bobekmaster
    Level 24  
    Kwarców w tym radiotelefonie nie ma, więc mam pełną dowolność. Inna sprawa, że przy przestrojeniu oprócz kwarców prawdopodobnie trzeba by było zmienić powielanie..

Kupiłem książkę (Wyd. 3) w której jest schemat(jeśli ktoś nie wyrwał) i opis. Jak przyjdzie to będą kolejne postępy w uruchomieniu.

GDO nie posiadam, ale mam generator W.cz z modulacją.
    Lampy to mały problem. zawsze można wymienić na nowe.

P.S. Czy dobrze rozumiem, że jeśli radiotelefon ma 24-krotne powielanie, to kwarce mają być 24 razy mniejsze od częstotliwości odbieranej? Czy dolicza się jeszcze do tego p.cz?
    "W radiotelefonach FM-311/IV między generatorem pierwszej przemiany a pierwszym mieszaczem znajduje się powielacz częstotliwości o krotności powielania 4."
    Z tego co zrozumiałem to powielanie powiela sygnał wyjściowy z generatora o powielaniu 24 krotnym, więc częstotliwości z kwarców są powielane 96 razy?
    sp1loi
    Level 14  
    Dla tx i rx są osobne kwarce na każdy kanał.W tx trzeba podzielić f wyjściową przez krotność powielania, w rx f wejścia +/-10.7 przez krotność powielania.Kwarce w tx pracują na podstawowej f w rx na 3 owertonie. Z tego co sobie przypominam FM311 jest podobna układowo do któregoś z Teleportów.
    Bobekmaster
    Level 24  
    Za około tydzień będę mieć schemat. Zeskanuje go i wkleję do wątku.

Co do kwarców:
    1. Czy normalne kwarce da się zmusić do pracy w owertonie, czy trzeba szukać kwarców owertonowych?
    2. Z tego co rozumiem miana częstotliwości odbieranych(poprzez zmianę kwarców), niesie za sobą konieczność strojenia kwarców trymerami oraz dodatkowo filtru do owertonu dla każdego kanału.
    3. Czy znając krotność powielania można przystąpić do dobierania kwarców, czy trzeba poczekać na schemat?

Obawiam się, że kwarce będą problemem nie do przeskoczenia..
    Olek II
    Moderator
    Bobekmaster wrote:
    Czy znając krotność powielania można przystąpić do dobierania kwarców, czy trzeba poczekać na schemat?

W wypadku jeśli pozostawisz krotność powielania x24, to będą potrzebne kwarce z przedziału 18MHz do nadajnika, a 16MHz do odbiornika. Dobrze by było z jednego powielacza zrobić wzmacniacz i zmniejszyć krotność powielania, bazując chociażby na radiotelefonie FM3001.
    Bobekmaster
    Level 24  
    Można by było zmienić krotność powielania, ale chciałbym aby sprzęt był jak najmniej przerabiany..

Kwarce 18MHZ i 16MHZ to chyba do pasma 70cm (430-440MHz)
    Ja chciałbym odbierać w paśmie 2m (144-146MHz), ponieważ jest to zaraz pod zakresem obsługiwanym przez radiotelefon, co ułatwia przeróbkę.
    Przy powielaniu 24X zakres 2m obsługiwałyby kwarce 6MHz-6,085MHz(tx), 5,55MHz-5-64MHz(rx).
    Popularne są kwarce 6Mhz, i tu pytanie, czy trymerami da się odstroić 4 rezonatory 6MHz, na częstotliwości trochę wyższe?
    Gorsza sprawa z tym 5,55MHz..

Proszę o poprawienie jeśli źle rozumuje.
    serwis
    Level 37  
    Bobekmaster wrote:
    2. Z tego co rozumiem miana częstotliwości odbieranych(poprzez zmianę kwarców), niesie za sobą konieczność strojenia kwarców trymerami oraz dodatkowo filtru do owertonu dla każdego kanału.

Tak jak w każdym radiotelefonie- wymiana kwarcu kanałowego wiąże się z dostrojeniem oscylatora, oraz powielacza na max. napięcia na tej częstotliwości.

Krotności powielania będą chyba standardowe, jak np. w FM302- czyli Tx- 18x (x3 x3 x2), natomiast Rx- 4x.(x2 x2).

Bobekmaster wrote:
    Obawiam się, że kwarce będą problemem nie do przeskoczenia.

Może być do przeskoczenia :D

Wystarczy uruchomić radio na kwarcach w przedziale, w którym powinien pracować ( np. 1 kanał) sprawdzić czy wszystko jest ok, a później można próbować przestroić na pasmo 2m.
    sp1loi
    Level 14  
    Kwarce dla tx będą w granicach 6Mhz, dla rx 33.325Mhz w górę. Rezonatory na f podstawowej dają się łatwo przeciągać[korygować f], w owertonie korekcja w bardzo ograniczonym zakresie. Kwarce z częstotliwości podstawowej b. niechętnie wzbudzają się na owertonie. Jeśli je się już zmusi do takiej pracy to ich f jest całkiem różna niż wynika to z przeliczeń. Przestrajając podobne radia w torze rx zawsze używałem kwarce na f podstawowej. Wypinałem kondensatory sprzęgające robiąc z oscylatora powielacz i dokładałem generator Clappa. Zaletą takiego rozwiązania jest to że można było stosować różne kwarce. 1 powielacz mógł pracować jako 1X, 2X, 3X, 4X, 5X zawsze dając ok 34Mhz na wyjściu. Dalszą zaletą takiego rozwiązania jest możliwość korekcji f kombinacją l/c [zobacz jak działa vxo]. Co do FM311 to nigdy nie przestrajałem chociaż takową miałem i bijąc się w pierś przyznaję że rozebrałem! Radio to wśród krótkofalowców nie było zbyt popularne. Mało miejsca na eksperymenty, mała moc i słaba czułość, ani to radio przenośne ani stacjonarne. Większe pole do popisu dawała FM302. Miłej zabawy podczas przestrajania........
    serwis
    Level 37  
    sp1loi wrote:
    Kwarce dla tx będą w granicach 6Mhz

Chyba 8MHz :D

sp1loi wrote:
    Rezonatory na f podstawowej dają się łatwo przeciągać[korygować f], w owertonie korekcja w bardzo ograniczonym zakresie.

Kwarce w nim zastosowane są w obudowie HC6, więc możliwość "przeszlifowania" jest do przeskoczenia. A na pasmo 2m można skorzystać z kwarców stosowanych w PSP na "starych" pasmach, oczywiście po korekcji, w dół.
    Co prawda, nie wszystkie egzemplarze pracują stabilnie po takich zabiegach, ale jak ma się ich większą ilość, to można wybrać te stabilniejsze.

PS. A jak temat dojrzeje do korekcji kwarców, to wtedy mogę opisać co nieco z mojej praktyki w tym temacie.
    sp1loi
    Level 14  
    Tutaj mamy 24 krotne powielanie: 24X6 daje 144Mhz. Sprawdziłem w Radiotelefonach Wodzyńskiego wyd.3. W innych radiotelefonach było X18 i 8Mhz by się zgadzało.
    Olek II
    Moderator
    Bobekmaster wrote:
    Kwarce 18MHZ i 16MHZ to chyba do pasma 70cm (430-440MHz)

Nie, opisałem kwarce z 3 owertonu. Do liczenia, przy takiej krotności powielania przyjąłem 145.500MHz. Proste do przeliczenia. Kwarce przeciągało się w latach 70-80, jak nie było prawie żadnego dostępu do kwarców. Na chwilę było dobrze, ale w czasie nie były stabilne. Z przeliczeń wychodzi faktycznie 6 MHz, ale na obudowie jest napisany 3 owerton i wychodzi 18MHz. Mam kupę kwarców z radiotelefonów różnych służb. Jeśli będziesz miał kłopoty, pisz na pw, pomogę w miarę możliwości.
    Pozdrawiam.

PS. Trzeba zobaczyć, czy nadajnik i odbiornik ma 24 krotne powielanie. Chyba nie, nadajnik może mieć 24x, a odbiornik 18x. Ja liczyłem kwarce dla 24x powielania i wyszło tak:
    145,500:24x3=18.1875MHz to jest nadajnik.
    145,500-10,700=134,800:24x3=16.849MHz to jest odbiornik.
    Bobekmaster
    Level 24  
    Mam książkę oraz schemat. Schemat z załączniku.

Z analizy schematu i ubogiego opisu wynika, że:

W nadajniku kwarc pracuje w pierwszym owertonie. Powielanie 24 krotne. Czyli:
    f_kwarcu*24=f_nadawana :arrow: f_kwarcu=f_nadawana/24
    Dla zakresu 144-146 kwarce mają być w zakresie 6MHz-6,085MHz.

W odbiorniku kwarc pracuje w trzecim owertonie. Powielanie 4 krotne. P.cz 10.7MHz. Czyli:
    f_kwarcu*3*4=f_odbioru+10,7MHz :arrow: f_kwarcu=(f_odbioru +10,7MHz)/12
    Dla zakresu 144-146 kwarce mają być w zakresie 12,89MHz-13,058MHz.

Na dniach uruchomię wzmacniacz wyjściowy m.cz(od demodulatora), oraz wzmacniacz mikrofonowy(do modulatora).

Do następnych testów potrzebne są kwarce. :|

Pozdrawiam
    Olek II
    Moderator
    Bobekmaster wrote:
    f_kwarcu*3*4=f_odbioru+10,7MHz

Może być +, lub - częstotliwości odbieranej. Fakt, w niektórych radiotelefonach jest p.cz na + . Jednak przerabiając nawet 3001, robiłem -p.cz, nie było żadnego problemu, kwarce były dostępniejsze. Chyba dobrze kojarzę, ale wychodzi, że odbiornik ma 12 krotne powielanie.
    Bobekmaster
    Level 24  
    Jestem na etapie uruchamiania generatora kwarcowego(odbiornika). Założyłem nowoczesny kwarc 12MHz(poprzez przylutowanie grubych bolców pasujących do podstawki radiotelefonu).

Generator niestety nie chce ruszyć na 5678. O dziwo wzbudza się na 3 owerotnie, ale gdy zamienię 5678 na 1AD4.
    Nie mam pojęcia czemu tak się dzieje.. Możliwe, że dwukrotnie większe nachylenie lampy 1AD4 powoduje wzbudzanie się.
    Inną sprawą jest, że nowe kwarce mają inne parametry niż stare(pojemności).
    sp1loi
    Level 14  
    Pokombinuj z pojemnością szeregową z kwarcem-dodaj parę pf. Może jak odepniesz dławik[równoległy do kr to ruszy]. On wymusza pracę w owertonie. Nie masz jakiegoś krótkofalarza w swojej miejscowości? U takowych znajdziesz zawsze jakieś demobilowe kwarce na których mógłbyś poćwiczyć. U mnie się tego troszkę wala- troszkę szkoda wyrzucić hi! Jeszcze jedno kwarce owertonowe mają inne cięcie i dobroć niż na f podstawowej.
    serwis
    Level 37  
    Bobekmaster wrote:
    Jestem na etapie uruchamiania generatora kwarcowego(odbiornika). Założyłem nowoczesny kwarc 12MHz(poprzez przylutowanie grubych bolców pasujących do podstawki radiotelefonu).

A czy w tej książce opisuje jakie typy kwarców były stosowane w tym radiu ?

Jest to dosyć istotne, gdyż z niektórymi "cięciami" kwarce albo się trudno wzbudzają, albo też w ogóle nie startują.

A czy jest schemat blokowy? Jeżeli jest to wrzuć skan.
    Bobekmaster
    Level 24  
    Niestety kwarce nie są opisane.. Ani częstotliwość ani rodzaj.

W książce są dane techniczne, oraz krótki ogólnikowy opis..

Częstotliwość generatora odbiornika jest powielana tyko 4 krotne, więc kwarce muszą pracować w owertonie. Wskazuje na to połączenie kwarców odbiornika przez obwód LC i bocznikujący dławik.
    Po wsadzeniu lampy 1AD4 kwarc ładnie pracował w 3 owertonie - z 12MHz zrobiło się 36MHz. Na razie uruchomię powielacze z 1AD4 jako L131, a jak zdobędę kwarce to podmienie na 5678. Kręcąc rdzeniem cewki da się przestrajać częstotliwość wyjściową.

Prawdopodobnie dla lampy 5678 muszą być odpowiednie kwarce aby się wzbudził generator.

[Poszukuję] wszelkich informacji na temat radiotelefonu MORS FM311 [Poszukuję] wszelkich informacji na temat radiotelefonu MORS FM311 [Poszukuję] wszelkich informacji na temat radiotelefonu MORS FM311

Pozdrawiam
    serwis
    Level 37  
    :arrow: Bobekmaster jeżeli masz dostęp do kwarców " HC6 ( te w dużych obudowach, to takie najprawdopodobniej były w tym sprzęcie ) to z nich można dobrać przez "przeszlifowanie".

Te zabiegi znoszą całkiem dobrze.
    Po takim zabiegu kwarc trzeba "sezonować", i dopiero wtedy można instalować i uruchamiać- masz przynajmniej pewność że nie będzie "pływał".
    sp1loi
    Level 14  
    3 owetron to f podst /3 z oznaczenia na kwarcu. Zasada jest dość prosta: do ok 20Mhz kwarc na f podst. do 50Mhz 3 owerton, wyżej 5 i czasami spotykało się 7. Wyższe czyli 5 i 7 można doszukać się w ręczniakach Radmora lub w przemiennikach instalacji TV zbiorczej.
    Bobekmaster
    Level 24  
    serwis wrote:

Kwarce w nim zastosowane są w obudowie HC6, więc możliwość "przeszlifowania" jest do przeskoczenia. A na pasmo 2m można skorzystać z kwarców stosowanych w PSP na "starych" pasmach, oczywiście po korekcji, w dół.
    Co prawda, nie wszystkie egzemplarze pracują stabilnie po takich zabiegach, ale jak ma się ich większą ilość, to można wybrać te stabilniejsze.

PS. A jak temat dojrzeje do korekcji kwarców, to wtedy mogę opisać co nieco z mojej praktyki w tym temacie.

Prosiłbym o opis korekcji. W wyniku korekcji częstotliwość się zwiększa czy zmniejsza?
    sp1loi
    Level 14  
    A co chcesz z takim kwarcem zrobić. Są różne metody zmiany f kwarcu jednak nie licz na to że w dużych granicach- raptem parenaście khz. I nie licz na to że z owertonowymi pójdzie tak łatwo. Tracą dobroć i tendencję do wzbudzania. Powiem co ja robiłem i jakie były efekty. 1 metoda: rozhermetyzowanie obudowy. Powodowało obniżenie f do parenaście khz. 2 b. nietrwała!: Potraktowanie jodkiem potasu przez pipetę: w dół do 100khz w zależności od kwarcu. Z czasem f się zmieniała! 3 elektroliza w roztworze Lapisu [azotan srebra] z dodatkiem chlorku sodu [sól kuchenna] w zależności od podawanego bieguna na kwarc [po jego rozebraniu na okładki z 1 i 2 strony równomiernie] w górę i w dół. W górę niechętnie dał się przestroić do 50khz a dół chętniej nawet do 200khz na podstawowej. 4 zdrapywanie/szlifowanie srebrnych okładzin: niebezpieczny zabieg. Szlifowałem tylko kwarce tzw. militarne z takowymi o które ci chodzi już nie. Po każdym takim zabiegu kwarc ZAWSZE trzeba było przemyć spirytusem i wygrzać np. suszarką do włosów.
    serwis
    Level 37  
    Bobekmaster wrote:
    Prosiłbym o opis korekcji. W wyniku korekcji częstotliwość się zwiększa czy zmniejsza?

A jakie masz kwarce przystosowane do takich zabiegów?

Bo jeżeli chodzi o kwarce z obecnej produkcji- to ten numer nie przejdzie, z uwagi na zgrzewaną obudowę.

Obudowy powinny być lutowane- tak jak w kwarcach "starej produkcji"
    Natomiast co do częstotliwości- to się zwiększa lub zmniejsza, zależnie od sposobu podejścia do czynności.
    Bobekmaster
    Level 24  
    Na razie kwarców brak, ale docelowo muszę kupić trochę starych kwarców i kombinować.

Strojąc cewką da się obniżyć częstotliwość(3 owertonu) o 200KHz a podwyższyć o 30KHz.

EDIT----------------------------------------

Kupiłem kwarce:
    6,140MHz do nadajnika
    33,725MHz do odbiornika

Sprzedający ma jeszcze kwarce:
    6,7MHz
    11,1655 MHz - może ruszy w owertonie.