Poszukuję schematu, opisu, oraz wszelakich wiadomości o radiotelefonie MORS FM311.
Dostałem taki i chciałbym uruchomić..
Dostałem taki i chciałbym uruchomić..
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereBobekmaster wrote:Radiotelefon pracuje w paśmie 148-174MHz. Czy da się coś odebrać w tym paśmie?
Bobekmaster wrote:Istnieje także ewentualna możliwość przestrojenia na inne pasmo(w którym można nadawać i odbierać).
Bobekmaster wrote:Dostałem informację, że schemat i opis znajduje się w książce RADIOTELEFONY Bogusława Wodzyńskiego. Jeśli ktoś posiada taką książkę proszę o skany.
Bobekmaster wrote:Czy znając krotność powielania można przystąpić do dobierania kwarców, czy trzeba poczekać na schemat?
Bobekmaster wrote:2. Z tego co rozumiem miana częstotliwości odbieranych(poprzez zmianę kwarców), niesie za sobą konieczność strojenia kwarców trymerami oraz dodatkowo filtru do owertonu dla każdego kanału.
Bobekmaster wrote:Obawiam się, że kwarce będą problemem nie do przeskoczenia.
sp1loi wrote:Kwarce dla tx będą w granicach 6Mhz
sp1loi wrote:Rezonatory na f podstawowej dają się łatwo przeciągać[korygować f], w owertonie korekcja w bardzo ograniczonym zakresie.
Bobekmaster wrote:Kwarce 18MHZ i 16MHZ to chyba do pasma 70cm (430-440MHz)
Bobekmaster wrote:f_kwarcu*3*4=f_odbioru+10,7MHz
Bobekmaster wrote:Jestem na etapie uruchamiania generatora kwarcowego(odbiornika). Założyłem nowoczesny kwarc 12MHz(poprzez przylutowanie grubych bolców pasujących do podstawki radiotelefonu).
serwis wrote:
Kwarce w nim zastosowane są w obudowie HC6, więc możliwość "przeszlifowania" jest do przeskoczenia. A na pasmo 2m można skorzystać z kwarców stosowanych w PSP na "starych" pasmach, oczywiście po korekcji, w dół.
Co prawda, nie wszystkie egzemplarze pracują stabilnie po takich zabiegach, ale jak ma się ich większą ilość, to można wybrać te stabilniejsze.
PS. A jak temat dojrzeje do korekcji kwarców, to wtedy mogę opisać co nieco z mojej praktyki w tym temacie.
Bobekmaster wrote:Prosiłbym o opis korekcji. W wyniku korekcji częstotliwość się zwiększa czy zmniejsza?