Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fujitsu Siemens ESPRIMO v5535 - zniekształcony dźwięk

Agent_95 27 Jul 2011 20:56 2736 5
SterControl
    Agent_95
    Level 11  
    Witam, mam problem z w/w komputerem przenośnym. Laptop nie odtwarza normalnie dźwięku, tylko jest strasznie cicho i dźwięk jest bardzo zniekształcony. Myślałem, że to wina systemu, więc przeinstalowałem go od nowa (Windows XP Professional), zainstalowałem sterowniki przeznaczone do tego komputera, jednak dalej to samo. W jaki sposób można to usunąć, może to nie problem software tylko hardware ? Pozdrawiam, Kuba :)
  • SterControl
    D_Mrozu
    Level 21  
    Witam.
    Sprawdź jakość dźwięku na wyjściu karty muzycznej - podepnij notebooka do aktywnych głośników, wzmacniacza lub słuchawek - może to wina wbudowanych głośników.
    Uruchom dystrybucję Linuxa Live (działającego z płyty lub pendrive) i sprawdź jakość dźwięku.
    Do poprawnego działania dźwięku wymagana jest łatka dla systemów XP SP1 SP2 (dołączona na płycie instalacyjnej z komputerem) lub XP SP3.
    Pozdrawiam.
  • SterControl
    Agent_95
    Level 11  
    Witam, dźwięk jest zniekształcony zarówno z głośników, jak i na słuchawkach, system zainstalowany z Service Packiem 3, spróbuję jeszcze z tym Linuxem. Dzięki za odpowiedź, Kuba. :D
    D_Mrozu
    Level 21  
    Witam.
    Sprawdź jeszcze, czy nie są ustawione efekty w programie Menedżer Realtek HD Audio (środowisko, Equaliuzer, a przede wszystkim Karaoke).
    Pozdrawiam.
    Agent_95
    Level 11  
    Witam, na Linuxie dalej to samo, chyba padł kodek dźwięku...
    cichy lis
    Level 28  
    Ewentualnie końcówka mocy.

Układ najprędzej do wymiany- warto poszukać śladów zalania itp.