Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

własna działalność. Co kupić? sprawa pilna

andrzej17041704 27 Jul 2011 22:36 2418 6
Renex
    andrzej17041704
    Level 1  
    witam serdecznie. chciałbym założyć własną działalność w zakresie usług elektrycznych.
    Zostałaby ona sfinansowana z urzędu pracy. max prawie 20 tyś. Mam wykształcenie i praktykę. W urzędzie pracy mówią że w takim wypadku mam duże szanse na uzyskanie dotacji.
    Moja prośba jest ogromna: proszę o odpowiedź (wykaz) co powinienem kupić i za ile żeby zmieścić sie w 20 tyś. Proszę o pomoc jak ta kwotę sensownie wykorzystać na założenie dziłalności. Samochód i komputer, oprogramowanie mam... ale na co dokładnie wydać dotację?

pozdrawiam serdecznie wszystkich z forum

3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    Proszę poprawić posta. Ciasteczkowypotwor.
  • Renex
    LoLek85
    Level 28  
    Ja kolego miejmy nadzieję niedługo stanę przed tym samym problemem, tyle że ja mam już sprecyzowane dokładnie co mam zamiar robić.

Sprecyzuj dokładnie co masz zamiar robić i wg mnie to wybierz kilka urządzeń i podaj tutaj to koledzy Ci na pewno coś doradzą, ale nie licz na to że ktoś Ci podrzuci dokładną listę co gdzie i za ile.
    Powodzenia.

W którym UP dają tak wysoką dotację?
  • Renex
    jwieckowski
    Level 13  
    Szkoda, że kiedy ja otwierałem nie było takiej dotacji...
    Kolego zależy co chesz robić, bo zakład usług elektrycznych to dość szerokie pojęcie.
    Jeśli chcesz robić, elekrykę, bramy, alarmy itp to przyda Ci się:
    drabina, a nawet dwie - jedna niższa do pracy w pomieszczeniach i druga do pracy na zewnątrz.
    Młotowiertarka na sds - do tego komplet wierteł i koronka pod puszki
    Wkrętarka akumulatorowa
    Podstawowe narzędzia typu : kombinerki, obcinaczki, lutownica, wkrętaki, kucze płasko-oczkowe, klucze imbusowe i torx
    Szlifierka kątowa jakaś dobra, agregat i tak jeszcze dużo można wymyślać - większość rzeczy wychodzi dopiero w praktyce, a ta każda jest inna...
    Ale jak masz sponsora - UP to nie żałuj sobie i kupuj dobry sprzęt i co tylko się może przydać

Powodzenia na nowej drodze życia jaką jest działalność :)
    marek 1871
    Level 15  
    Cześć Andrzej!

Jak pod elektrykę polecę Ci wstępnie takie maszyny:

Młotowiertarka SDS+ BOSCH GBH2-26DRE
    Młot udarowo-obrotowy SDS max BOSCH GBH5-40DCE
    Młot udarowo-obrotowy SDS max BOSCH GBH7-46DE
    Bruzdownica BOSCH GNF35CA
    Odkurzacz przemysłowy BOSCH GAS50
    Mieszarka PROTOOL MXP1000EQ
    Wykrywacz do przewodów BOSCH GMS120

Z młotków SDS max wdg uznania. Piątka jest poręczniejsza ale słabsza. Możesz jeszcze rozważyć młot z samym kuciem np BOSCH GSH5CE. Oczywiście do wszystkiego będziesz potrzebował osprzęt. Dłuta, wiertła, koronki pod puszki, tarcze diamentowe, itp. Na osprzęcie nie oszczędzaj tylko bierz firmowy. Co do diamentówek ważne żeby dobrać pod odpowiedni materiał / robotę. Diamentówka, która dobrze chodzi w betonie zbrojonym nie będzie dobra do pustaka (szybko się zużyje). Jakieś narzędzia ręczne typu dobre izolowane wkrętaki, obcinaczki, itp - polecam WIHA. Jakaś skrzynka narzędziowa np STANLEY.
    eworks
    Level 19  
    Nie zapomnij o osprzęcie pomiarowym, uziemienie, izolacja i testery....

Sam moge polecić tester Kyoritsu KEW1710, używam od 3 lat bez problemu ;-)

Co do młotowiertarek jest nie tylko bosch.. ja osobiscie używam Milwaukee i Makity też dobre sprzęty, osprzęt polecam Hilti nie do zdarcia, powodzenia.

Pozdrawiam.
    Jacek28
    Level 19  
    Polecam młotowiertarkę BOSCH 2-26 DFR (z wymienną główką), kolega elektryk mnóstwo jej używa i bardzo sobie chwali. Sam nieraz z takiej korzystam i jest naprawdę super, nie jest zbyt ciężka a udar i kucie ma naprawdę solidne.
    Młody02
    Level 10  
    co do kluczy, wierteł wiertarki polecam Ci zakupić z firmy Bahco, robią bardzo dobre narzędzia, naciąłem się na wiele bubli, które były ok pół roku i koniec, pościerane, kruche, dopiero Bahco mi podpasowało, narzędzia mają solidne, trwałe, nie ścierają się i nie ważą po parę gramów, klucze nasadowe, to rewelacja :)