Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Proview PK998A model 998AM

marrog 13 Maj 2005 16:16 4707 39
  • #31
    marrog
    Poziom 22  
    Witam

    Przewod sprawdzilem wydaje sie byc dobry :)

    Jeszcze raz dzis rozebralem monitorek wylutowalem HOT i wpialem zarowke miedzy C-E. Test przebiega bezproblemowo.
    Napiecie na wylutowanym HOT to odpowiednio :

    C-E 200V


    Natomiast na wlutowanym HOT na zakresie 600V miernikim mi wywala ze jest przekroczony zakres jak mierze napiecie na C-E a tam powinno być ok 70V.
    Kondensatory powrotu wstawilem 2x 2200pF na 3kV zamiast na 1,8kV, diode ta D607 w elektroniku sie dziwil ze byla zamontowana 1N5821 i dał mi SF 5404TFK jakaś inna niby szybsza i o lepszych parametrach.Chyba nie przez tą diode mam takie napiecie na C ??

    HOT jest OK a na ekranie nie ma obrazu.Monitor zachowuje sie tak jak powinien, tylko brakuje mi obrazu.


    pozdrawiam ***marrog***
  • #32
    marrog
    Poziom 22  
    Witam ponownie

    Dzrodzy Koledzy prosze o pomoc.

    Czy spotkał sie ktos z takimi objawami jak moj monitorek??

    pozdrawiam ***marrog***
  • #33
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Pomierz dokładnie napięcia na PK na wyprowadzeniach kineskopu, czyli na katodach RGB, G1, G2, napięcie zasilające wzmacniacz RGB.
  • #35
    marrog
    Poziom 22  
    lukashb napisał:
    a masz wogule WN już ?


    chodzi o wysokie napiecie rozumiem ?

    Jutro pomierze te napiecia jak sugeruje Connor MacLeod.

    Narazie pozdrawiam ***marrog***
  • #36
    gdkj
    Poziom 26  
    no no,widzę tu walke przy niezłym zamotaniu...
    zamiast rezystorka podającego napięcie na 2sj (+B) wstawiem żarówę (100W220V) i po stronie 2sj blokuję do masy kondensatorem 1µF/400V. właściwie w 90 procentach zabezpiecza mi to całe odchylanie przed spaleniem.(jeżeli w układzie występuje jakiś duży kondensator należy go wylutować i sorawdzić czy to napięcie nie idzie jeszcze gdzie indziej (np. do WN) a wtedy przecinam ścierzki i robię mostek) wstawianie żarówki zamiast hota czy w szereg z hotem jest dla mnie trochę bez sensu...(nie wszystko da sie tak ustalić).
    jeżeli podłączsz sondę miernika ustawionego na 600V do kolektora pracującego hot-a to gratuluje że nie popsułes miernika. akurat w tym miejscu gdybyś podłączył np. sondę oscyloskopu (min. na 1200V) przekonałbys sie że w tym miejscu występują wąskie szpile napięcia (powrót) w wysokosci ok 1000V (przeważnie). dodatkowo ze względu na kształt tego przebiegu akurat przeciętny miernik jest nieadekwatny do tej sytuacji.
    nie mniej pulsowanie wyświetlacza i pojawiajace sie małe iskrzenia między sondą miernika a punktem pomiaru moga swiadczyć o pracy odchylania (nie wiadomo tylko czy prawidłowej)
    niestety w tych monitorach WN nie jest zupełnie autonomiczne względem odchylania poziomego i jest uwarunkowane własciwa pracą tego ostatniego.ale przegląd elementów z wysokiego jak najbardziej polecam. po za tym jak tu juz inni koledzy wspominali technologia wykonania płyty w tym modelu nie jest powalająca. druk dwustronny z przelotkami z pętli z drutu powinien być pewny a jednak mnie często przytrafiały sie pęknięte ścieżki.(jeżeli dobrze kojarzę model)
    przy prawidłowej pracy żarówka powinna żarzyć.
    pozdrawiam.
    powodzenia.
  • #38
    marrog
    Poziom 22  
    Witam !!!

    Pomierzyłem napięcia na katodach RGB i odpowiednio wynoszą :
    R 42,1V
    G 46V
    B 44 V
    Natomiast na G1 i na G2 napięcie mam rzedu milivoltów coś jest chyba nie tak!
    Na G1 10mV a na G2 32mV
    Napięcie zasilające wzmacniacz RGB to 12V czyli jest OK.
    Ale nie wiem czy nie poszedł trafo T801 (z niego z nozki 5 brane jest napiecie G1) bo jak rozmontowalem "metalowe pódełeczko na kineskopie" to na zlaczu P203 miedzy doprowadzeniem 80V a G1 była kulka cyny nie wiem skad sie tam wziela i pewnie robila zworke miedzy 80V a G1 bo widac lekko nadpaloną cyne na tych wyprowadzeniach.

    A znalazlem jeszcze jeden spalony rezystor (FUSIBLE) R821 2,7Ω 1/2W przez niego podawane jest 190V do trafo T 801 na zacisk 3 moze dlatego nie mam obrazu ze nie ma tego napiecia :)

    Chyba sie juz nic nie da zrobic z moim monitorkiem co??
    Jak Koledzy sądzą. Tyle szukania i pracy na marne przez jeden maly "bobel" cyny :[

    A mam jeszcze jedno pytanko co to jest za element oznaczony jako np SG201 200V znajduje sie miedzy katodami a masa?Czy to jest jakis filtr?Bo nie spotkalem sie z takim symbolem dotad??

    pozdrawiam ***marrog***
  • #39
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Zatem sprawdzić musisz Q807 i Q808. Mogą być uszkodzone. Przy Q807 sprawdź diodę ZD805.
  • #40
    Emilus20
    Poziom 18  
    Jezeli nie jest to kabel to musisz szukac na PK. Najlatwiej jest oscyloskopem przesledzic droge poszczegolnych kolorow. Z tego co opisujesz wynika ze H-sync i V-sync dochodzi skoro dioda zmienia kolor. Spradz napiecie na katodach kineskopu przy zoznych obrazach powinno byc rozne (ta metoda jezeli nie masz oscyloskopu).