Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

JUNKERS czy Vailant zaknieta czy otwarta komora

neo_corporation 28 Jul 2011 14:05 3350 6
    neo_corporation
    Level 2  
    Zacznę od tego ze mieszkam w starej zabudowie budynki dwupiętrowe + piwnica
    wysokość komina do posadzki w piwnicy 12m

powierzchnia mieszkania 100m2

początkowo wybrałem piec junkers z otwartą komorą spalania, vailant trochę droższy
    wyjście z pieca do przewodu spalinowego fi 130mm
    powstał taki problem czy przy wysokości tego komina piec będzie prawidłowo funkcjonował gdyż nie wiem czy uda mi się zmieścić w szyb kominowy wkład o takim fi tzn 130 z fi 110 nie były by problemu, gdyż można zamontować trójnik i swobodnie piec podłączyć tylko czy fi wkładu nie będzie za małe

jeżeli mowa o piecach z zamkniętą komorą spalania
    vailant ma piece o przyłączu 100/60 mm czy przy tej wysokości komina będzie działaś prawidło ta wersja pieca

każdy sklep jak i serwis mówi co innego wiec już zgłupiałem i nie wiem co zrobić w tym wypadku
    do tej pory sprawdzał się idealnie piec z KRASZEWA k.Łodzi przez 23 lata lecz bez zainstalowanego wkładu, komin zniszczył się znacznie wiec przy remoncie komina trzeba rozwiązać sprawę pieca bo po 23 latach użytkowania może w każdej chwili popsuć się na dobre
    delgo
    Level 13  
    Nie radził bym kombinować ze zmniejszeniem fi "komina" pieca z otwartą komorą nie na darmo producent obmyślił fi 130,nie zapomnij o odpowiedniej ilości powietrza, kratka odpowiednia.Vailant z zamkniętą komorą spalania a więc powietrze i spaliny to ta sama rura 60/100. Więcej nikt nie zaryzykuje ci z odpowiedziami nie wiadomo jakiej mocy masz w planie piec. Wysokość i miejsce wylotu komina też będzie zależała od pochyłu dachu, strony przysłonięcia przez inne budynki. Ściągnij z neta odpowiednią instrukcję montażu i użytkowania, taką daje Vailant przy kupnie, tam jest sprawa komina dobrze opisana. i będziesz miał już jakieś rozeznanie.
    neo_corporation
    Level 2  
    dzięki za odpowiedź ale w sumie nic więcej się nie dowiedziałem

100 m2 mieszkanie wiec 14 kw będzie świat a można podobno podkręcić do 23 tak pisze w instrukcji.
    dzisiaj w serwisie junkers powiedziano mi że nie mogę zainstalować pieca junkers z otwartą komorą do rury fi 110 polecił mi żebym zamontował piec z zamkniętą komorą, ale powiedział też ze długość komina ma znaczenie a w moim przypadku jest to 12 m no może odjąć te wyczystki które montuje się na dole wkładu to o jakiś 1 m mniej, bo ponoć moc pieca dobiera się do długości komina bo chodzi o ustawienie mieszanki powietrznej czy coś takiego, bo inaczej piece się dławią czy coś

junkers otwarta komora spalania CERACLASS ZS 14-2 DV KE – jednofunkcyjny (c.o.)
    ** nastawa fabryczna mocy na c.o. 14 kW, możliwość zmiany do wartości 23,6kW dla ΔT=30°.

zamknięta komora spalania
    CERACLASS ZS 14-2 DV AE – jednofunkcyjny (c.o.) z wbudowanym zaworem
    trójdrogowym do podłączenia zasobnika c.w.u.
    * nastawa fabryczna mocy na c.o. 14kW, możliwość zmiany do wartości 21kW dla ΔT=30°, zaleca się używanie odkraplacza,
    ze względu na ryzyko kondensacji przy niskiej temperaturze spalin

vaillant otwarta komora spalania
    atmoTEC pro VU 240
    delgo
    Level 13  
    Zgadza się, więcej trudno powiedzieć, dlatego ta instrukcja o której wspomniałem.Moc dobiera się do wielkości m2 tej zamieszkałej i tej użytkowanej (np. garaż), a tę już masz dobraną.Tak jest z komorami zamkniętymi tu wymagania są większe dla komina. Serwis ma rację z tym kominem tylko że do mocy pieca dobiera się komin, bo jak inaczej. Powodzenia.
    neo_corporation
    Level 2  
    czyli ma się rozumieć że montuje ten piec z zamknięta komorą spalania w komin wsadzam rurę 60/100 mm i powinno działać
    instrukcję ściągnąłem junkers nie udostępnia instrukcji instalacyjnej tylko użytkową
    vaillant owszem

"Rys. 5.5 Przykład montażu: Pionowy przepust przez dach
    Jako osprzęt są dostępne następujące układy
    powietrzno-spalinowe kombinacje których mogą być
    wykorzystywane razem z urządzeniem:
    - układ współśrodkowy, aluminium, Ø 60/100 mm
    - układ współśrodkowy, aluminium, Ø 80/125 mm
    - układ nie wpółśrodkowy, aluminium, Ø 80/80 mm
    Urządzenie turboTEC plus standardowo jest wyposażane
    w przyłącze powietrzno-spalinowe Ø 60/100 mm. Za
    pomocą odpowiednich przyłączy (wyposażenie
    dodatkowe) można zastosować również systemy
    powietrzno-spalinowe Ø 80/125 mm lub Ø 80/80 mm.
    Wybór systemu powietrzno-spalinowego zależy od
    indywidualnego zapotrzebowania, określonego głównie
    przez konieczną jego długość.
    1"
    przeczytałem i nie rozumiem powinno być jasno napisane długość od do i jaka średnica wkładu ma być
    Bazyl Jarecki
    Level 11  
    Witam !
    Co do junkersowego zs/zw14. W cenniku urządzeń od strony 87 masz schematy na różne okoliczności. Są tam też podane max. długości przy średnicach fabrycznych zestawów. 11 czy 12m ... będzie trudno z systemem koncentrycznym.
    Link
    neo_corporation
    Level 2  
    wkład nie musi być fabryczny tak myślę
    no to jak nie koncentryczny czyli rura w rurze i piec z zamkniętą komorą
    to jak z tego wybrnąć żeby było dobrze niby otwór w kominie mam 15x15 cm ale to teoria jak wejdzie ten wkład fi 130 mm będę szczęśliwy
    na wtorek zamawiam kominiarzy z kamerą żeby się określili jak wejdzie ten wkład zamawiam junkersa z otwartą komora
    a więc czekam do wtorku jutro jeszcze podzwonię do serwisu vaillanta z pytaniem co oni na to

na 92 stronie wyczytałem że może być 12m przy rurze f80 i poborze powietrza z otoczenia wiec nie będzie tak tragicznie mama nadzieje

Proszę poprawić wszystkie błędy pisowni. We wszystkich postach tego tematu.
    3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    mod - mirrzo