Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dlaczego nie wychodzi mi wykonanie PCB?

Jeżyk-1 28 Jul 2011 18:01 4960 6
phoenixcontact
    Jeżyk-1
    Level 25  
    Witam. Mam problem z tworzeniem swojej pytki. Nie wiem co źle robię. Ale problem polega na tym że nie chce mi się odkleić papierek od płytki.
    Zacznę od początku jak ja robię:
    Mam gotowy projekt w programie Eagler.
    Drukuje go na papierze kredowanym tak by były ładne czarne kreski drukarką laserową Brother DCP-7030
    Przygotowuje płytkę: matowię ją papierem ściernym P800 następnie gąbką kuchenną z płynem ją czyszczę i wycieram ręcznikiem papierowym.
    Następnie żelazkiem ustawioną na max temperaturę przytrzymuje 10 min. Oczywiście najpierw laminat, papier kredowany z wydrukiem do strony miedzianej dwie warstwy ręcznika papieroweko i żelazko.
    Jak skończę ją prasować to wrzucam ją do świeżo przegotowanej wody z płynem do naczyń, wcześniej próbowałem w proszku. Ale efekt ten sam papierek nie chce sam odpaść a jak odpadnie po godzinie to ścieżki się zmazują.
    Ktoś do radzi co źle robię bo ten sposób znalazłem na youtubie.com jak ktoś robił takie PCB i mu wychodziło :(
  • phoenixcontact
    arkwyl
    Level 22  
    Czy podgrzewasz do odpowiedniej temeratury laminat? Skąd masz ten papier kredowy? A i ten program to Eagle a nie Eagler.

Dodano po 5 [minuty]:

A i zapomniałem jak dociskasz papier po nagrzaniu? Łożysko, szmatka? Czy prasujesz papier na płytce za pomocą żelazka czy też rozgrzewasz płytkę na żelazku i prasujesz łożyskiem np?

Dodano po 8 [minuty]:

Czy sposób w jaki ty tworzyłeś płytkę bardzo różnił się od procesu tu opisywanego?
    twingo.ict.pwr.wroc.pl/~konar/uploads/download/pdf/trawienie.pdf
    www.cyfronika.com.pl/dokument/um656.5.pdf
    Jeśli tak to czym?
  • phoenixcontact
    Suchy
    Level 17  
    Witam, jak robiłem płytki termo-transferem to czekałem aż płytka trochę ostygną i później do nie za gorącej wody z płynem do mycia naczyń papier ładnie nasiąkał i odchodził zazwyczaj sam bez przesadnego zdzierania. Może powinieneś poczekać aż płytka lekko ostygnie. Moja rada to:

- spróbuj prasować bez ręczników i nie na max temp. (musisz wyczuć)
    - poczekaj chwilę po wyprasowaniu aż ostygnie trochę.
    - zmień papier kredowy na cieńszy ja robiłem na takim wiotkim :)

PS. Prasuj tak długo aż zobaczysz lekko zżółkły papier oraz lekko wypukłe odbicie ścieżek.

Poza tym od czasu kiedy wykonałem swoją pierwszą płytkę metodą naświetlania już nigdy nie pomyślałem nawet o termo-transferze, polecam abyś się zastanowił nad rozpoczęciem wykonywania płytek tą metodą, możesz robić płytki dwustronne o zadziwiająco cienkich ścieżkach bez obawy, że coś się odklei przy odmaczaniu.

Pozdrawiam.
    Michał (suchy).
    gayetan
    Level 18  
    A mógłbyś się kolego pochwalić jak robisz to metodą naświetlania? albo jakiś link? Bo też o tym myślałem, przeczytałem posta i jeśli to nie był by problem - napisz kilka słów.

Pzdr
    Suchy
    Level 17  
    Metoda naświetlania opiera się na stosowaniu folii zamiast papieru kredowego i z początku jest trochę bardziej kosztowna niż termo-transfer ze względu na to, że potrzebujesz trochę więcej sprzętu a mianowicie:

- żarówka ultra fioletowa najlepiej typu T5 mogą być dwie 8W lub jakaś kompaktowa. To będzie twoja naświetlarka, możesz budować samemu lub kupić ale na pewno taniej będzie zbudować to w domu.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic585229.html

- Płytka pokryta warstwą środka światłoczułego (laminat pokryty positivem)
    http://uk.farnell.com/jsp/search/productdetail.jsp?SKU=141301

- Odczynnik do wywoływania (możesz kombinować z rozpuszczaniem kreta w wodzie albo kupić już gotową miksturę w sklepie elektronicznym - developer)
    http://uk.farnell.com/mega/3204996/pcb-developer-1l/dp/3204996

- Wytrawiacz który już i tak używasz.

Proces wykonywania płytek metodą naświetlania przebiega następująco:

- Drukujesz na przeźroczystej folii mozaikę twojej płytki PCB na laserze

- Przykładasz wydruk do płytki pokrytej emulsją światłoczuła w ten sam sposób jak w przypadku papieru kredowego czyli wydrukiem do miedzi-farby

- Naświetlasz w zależności od lamp 6-10 minut (to co jest odkryte straci właściwości chroniące czyli ścieżki zostaną twarde wszystko inne zmięknie)

- Wrzucasz naświetloną płytkę do wywoływacza który usuwa farbę z miejsc które były wystawione na światło UV.

- Po chwili (20-50 sekund) masz już same ścieżki pokryte farbą reszta odsłonięta czyli taki sam efekt jak przy żelazku lecz bez jego użycia i ze znacznie większą precyzją.

- Na końcu oczywiście wytrawiasz i wuala... Piękna płytka gotowa.

Moje rady to:

- Musisz mieć ładny czarny wydruk żeby światło UV nie przechodziło przez kalkę
    - Nie naświetlaj przy użyciu jednej mocnej żarówki, lepiej użyj 2 słabsze i naświetlaj dłużej (ja naświetlam 12 minut dwoma żarówkami T5 8W.) w ten sposób unikniesz podtrawień i pończochy na ścieżkach.
    - Uważnie obserwuj płytkę podczas wywoływania bo farba nie jest nie zniszczalna i w końcu zacznie zmywać też nienaświetloną warstwę.

To wszystko. Aha próbowałem samemu nakładać positiv na płytki ale ta metoda do mnie nie przemówiła, drogo brudno i długo bo schnie jakieś 24 godziny, więc ja kupuje już gotowe płytki z farnella i wiem że zawsze równo mi się naświetli.

Jak masz jakieś pytania to chętnie odpowiem i podzielę się moim skromnym doświadczeniem.

Pozdrawiam,
    Michał.(suchy)
    gayetan
    Level 18  
    Wielkie dzięki - o to mi chodziło z porad chętnie skorzystam. Kiedyś robił to kolega. Używał lampy xenonowej ale spróbuję z ultrafioletami. Jeszcze raz pozdrawiam.