Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Omega MV6 kombi. Pomóżcie w doborze-konfiguracji.

zahir 28 Jul 2011 20:28 1997 11
    zahir
    Level 11  
    Witam.

Jestem z Warszawy i bardzo chętnie bym skorzystał z czyjejś pomocy z okolic bo sam nie dam chyba rady.

Ale do rzeczy...

Posiadam auto Opel Omega 3.0 MV6 kombi 99rok. I chcę poprawić audio które jest tam seryjne, czyli system BOSE ( zmieniarka , wzmak itd.. już wyjęte zresztą, głośniki są)

Mam sporo sprzętu i chciałbym go wykorzystać nie narażając się na kolejne wydatki. Mam sporo wzmacniaczy, woofery, głośniki różne, kable, kondensatory itd...

Jutro postaram się wstawić fotki tego co mam, a mianowicie między innymi:
    - 2 kondensatory
    - wzmacniacze od PHILIPS po Magnat RX44, CarPower HPB 1502, Alpine V12, Denver i jakieś tam inne :P
    - kable przeróżne, myślę że z nimi mogę swobodnie wszystko podłączyć w dowolnej konfiguracji
    - głośniki na przód separowane HELIX DarkBlue
    - woofery Magnat, JBL, Infiniti, Pyle, Lanzar itp...
    - i jakieś tam inne pierdoły

Chciałbym to wszystko połączyć żeby w miarę czysto grało i z mocnym basikiem :)
    Miałem Calibre last Edition i w niej był właśnie zestaw Infiniti i po prostu przecudownie to grało :) Niestety został mi tylko głośnik basowy Infiniti plus kondek z niej i wzmaki Alpine V12 i ten CarPower.

Najlepiej żeby nie wyjmować seryjnego radia bo nie chcę stracić sterowania z kierownicy i żeby nie znikły komunikaty w komputera-wyświetlacza.

Z góry ogromne dzięki.

Dodam że jest to bardzo pilne bo za 2 dni wyjeżdżam na wczasy i jutro chcę to ogarnąć.
    qstosz
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jak z seryjnego radia to niestety za dużo nie wyciągniesz.
    zahir
    Level 11  
    Zdaje sobie sprawę ile daje dobry odtwarzacz, ale mimo wszystko doradźcie coś proszę co zrobić? Nie chciałbym stracić funkcjonalności sterowania z kierownicy i komunikatów na komputerze. Całe auto jest bezwypadkowe nic nie kombinowane i niech tak zostanie.

Sprawa bardzo pilna tak czy siak coś muszę z tym zrobić.
    qstosz
    Czyli klasycznie, oryginały na półkę.

Montujesz na dystansach helixy , karmisz je np. V12-tką.

Infinity na początek idzie z 1502.

I tyle w tym temacie ( przed urlopem )

Po powrocie wygłuszenie przednich drzwi no i pewnie poprawki w konfiguracji

wzmacniaczy i głośników ;)
    zahir
    Level 11  
    Szczerze to chciałem dokładnie tak zrobić jak napisałeś z tym że.... co z kondensatorem? Podłączać go? Bo w Calibrze była duża różnica jak był kondek.
    No i w sumie najważniejsza nie rozwiązana sprawa bez której nic nie zrobię to jak to podłączyć pod radio które nie ma wyjścia RCA ? Skąd wziąć REMOTE jak uruchomić wzmaki, bo teoretycznie sygnał mogę wziąć z przetwornicy tej co się podłącza pod kable głośnikowe a ta przetwornica ma z drugiej strony wyjście RCA.
    qstosz
    Kupujesz konwerter rca i masz już wyjścia chinch.

Remote najłatwiej ze sterowania anteną elektryczną.

Co do kondensatora to jak już masz to wykorzystaj ;)
    zahir
    Level 11  
    No wszystko jasne :) Tylko gdzie fizycznie znajdę to sterowanie anteną?
    qstosz
    Najczęściej jest to biało-niebieski lub niebieski kabelek.
    zahir
    Level 11  
    Hehe wiem jaki kolor tylko pytałem gdzie znaleźc ten kabelek, bo zawsze jest w kostce od radia. Ale jednak muszę sie wstrzymać. Wiem że REMOTE trzeba podłączyć od wzmacniacza do któregoś żółtego kabla idącego od stacyjki, ten kabel jest też wpięty w kostkę od fabrycznego radia. Dwa żeby było wyjście RCA z fabrycznego radia, muszę wlutować się w kable głośnikowe... do tego jak podłączyć ten zestaw odseparowany... jest tego trochę. Nie wiem co zrobić, żeby ktoś z Warszawy lub bliskich okolic poświęcił mi z pół godzinki bym to załatwił, a tak boję się że coś spale zepsuje nie tak podłącze. Za dużo tego wszystkiego naraz jak dla mnie. A w niedziele wyjeżdżam nad morze i nie mogę całe dnie siedzieć przy aucie i myśleć co zrobić...

A Ty nie miał byś chwilki czasu dla mnie bo widzę że jesteś z Warszawy? Byłbym naprawdę wdzięczny bo jestem w kropce auto rozebrane, nie szykuje sie do wyjazdu i nie wiem co mam zrobić :(
    qstosz
    Z Wawy tak ale urlopuję ;)
    zahir
    Level 11  
    pan dan wrote:
    Z Wawy tak ale urlopuję ;)

Kurczę ale sobie znalazłem moment każdy na urlopie :P A znasz może kogoś kto by mi to ogarnął? Z Wawy lub okolic?
    zahir
    Level 11  
    Popodłączałem wszystko i przez kondensator i bez kondensatora i nic nie działa poza radiem :(
    Nic poczekam na mądrzejszych aż mi to ogarną.