Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung SyncMaster 710N - Migoczące poziome pasy

28 Lip 2011 23:04 4989 13
  • Poziom 17  
    Witam !

    Mam taki o to problem z monitorem. Po włączeniu obraz jest normalny, po ok. godzinie obraz nagle staje się niebieski i przechodzi w czarne tło z lekkimi białymi poziomymi liniami, migocząc, następnie migotanie nasila się i i białe linie zamieniają się w szerokie białe migoczące pasy. Tak to wygląda jak na fotografiach.
    Dodam jeszcze, że wyłączenie i odczekanie pewnej chwili przywraca monitor do normalnej pracy i zaraz objaw się powtarza. Im dłuższa przerwa, tym dłużej pracuje normalnie.

    Nie jest to model oparty na procesorze Novatek a na procesorze Weltrend WT61P4

    Dodam jeszcze, że dość mocno grzeje się scaler SE16AWL-LF

    Samsung SyncMaster 710N - Migoczące poziome pasy Samsung SyncMaster 710N - Migoczące poziome pasy
    [3.12.2020, webinar] Zagadnienia pomiarowe w nowoczesnej inżynierii materiałowej. Zarejestruj się
  • Poziom 17  
    Poszukuję schematu zasilacza do tego monitora. Naściągałem się masę schematów, ale nic nie pasuje i nie ma schematu zasilacza. Jakiś dziwny ten monitor jest.

    Symbol zasilacza : BN44-00113A, ma ktoś może?, bo przeszukałem sieć i inne BN44 można znaleźć a tego nie mogę.
  • Poziom 35  
    Nie szukaj zasilacza tylko płytki z procesorem. Poczytaj trochę na temat tego monitora, było dużo opisów na forum.
  • Poziom 17  
    Czytałem wiele wątków na temat tego monitora, ale głównie to były problemy typu wyświetlanego napisu o nieodpowiedniej rozdzielczości monitora, za co miał odpowiadać wadliwy procesor Novatek a ja mam na procesorze Weltrend WT61P4, przez co sposób z rezystorem nie pomaga o czym tez było tu na forum, tylko dotyczy procesora Novatek. To samo wygrzewanie. Profilaktycznie jednak podgrzałem procesor, ale nic to nie zmieniło. U mnie jest tylko ten objaw jak na zdjęciach nie mam nic z błędem rozdzielczości itp.

    Znalazłem jedynie podobny problem z monitorem Yakumo tu na forum, w którym autor pisze:

    Cytat:
    Objaw:
    Po kilku-kilkudziesięciu minutach pracy (w zależności od temperatury otoczenia) pojawiają się na obrazie poziome zakłócenia. Najpierw są to pojedyńcze linie, a w miarę nagrzewania się pojawia się ich coraz wiecej aż do zrywania synchronizacji i zaniku obrazu. Przez moment obraz był nawet podobny do takiego jak w TV przy wyjętej antenie.

    Uszkodzenie:
    Wyschnięte elektrolity 470uF/16V na wejściu (+12V) i wyjściu stabilizatora +5V. Ale nie one dawały taki efekt. Okazało się, że są jeszcze wyschnięte elektrolity 22uF/16V na wejściu i wyjściu stabilizatora 1,8V i to one były odpowiedzialne za taki efekt. Wygląda na to, że wzbudzał się stabilizator.
    Wskazana jest wymiana wszystkich elektrolitów, bo wykazują tendencję do utraty pojemności!


    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1268889.html

    Wymieniłem kondensatory o podobnych pojemnościach czyli 470µ25V i 47µ25V, ale dalej bez zmian, zostały mi jeszcze 4 kondki po 1000µ, ale na chwile obecna nie mam na stanie na temp 105°C, jak kupię, to zobaczymy czy to coś da.
    Dlatego tech szukam schematu tego zasilacza, żeby sobie pomierzyć napięcia i sprawdzić, jakie powinny być w odpowiednich miejscach.

    Kolejne kroki:
    Wymieniłem wszystkie elektrolity w zasilaczu, oprócz 100µ/450V, ponieważ nie mieli w sklepie takiego, jednynie na 400V, więc nie brałem.
    Dalej bez zmian, efekt nie minął, po ok godzinie, znów ten sam obajw, jak by sie coś przegrzewało i wywoływało ten efekt.
    Sprawdziłem temp układu SAMSUNG Magic Color SE16AWL-LF, bo jest dość ciepły, ma ok 53°C.

    Załączam zdjęcie płytki z procesorem

    Samsung SyncMaster 710N - Migoczące poziome pasy

    MODEL: MJ_GY2
    REV NO: MP 1.2
    CODE NO: BN41-00652C
  • Poziom 17  
    Testów ciąg dalszy:

    Zupełnie przez przypadek odkryłem jedną rzecz, ściskając obudowę matrycy tuż nad złączem pasy białe zaczęły zanikać, i malały do pierwszego etapu, czy z fotografii pierwszej w pierwszym poście, blacha była dosyć mocno nagrzana foto poniżej

    Samsung SyncMaster 710N - Migoczące poziome pasy

    Odkręciłem tą osłonę i na płytce wyświetlacza układ NOVATEK NT7167FG-00007, był mocno nagrzany. Po pewnym czasie załączyłem monitor, obraz był dobry, mierzyłem temperaturę tego układu i na obrazie pojawiły się te pasy w momencie, gdy układ osiągnął temperaturę ok 60°C, temperatura jaką osiąga ten układ dochodzi do 70°C.

    Samsung SyncMaster 710N - Migoczące poziome pasy
    Samsung SyncMaster 710N - Migoczące poziome pasy

    Na ten układ nałożyłem radiator od chipsetu ze starej płyty głównej, by odprowadzić ciepło, temp na radiatorze utrzymywała się na poziomie ok 36°C, przez co obraz na monitorze z tym radiatorem wyświetlany jest poprawnie. Nie sprawdzałem jak długo z tą prowizorką, ale wyłączyłem monitor po ok 40 minutach i obraz cały czas był prawidłowy.

    Samsung SyncMaster 710N - Migoczące poziome pasy
    Samsung SyncMaster 710N - Migoczące poziome pasy

    Wychodziło by na to, że powstawanie tych migających pasów zaczyna się, gdy układ NOVATEK NT7167FG-00007 od matrycy osiąga temperaturę 60°C.
    Pytanie nasuwa się takie, co powoduje przegrzewanie się tego układu, czy faktycznie wymiana płytki logiki coś tu zmieni, czy wina jest jednak po stronie matrycy.
    Mógłbym jakoś pokombinować z tym radiatorem, wstawić coś innego jeszcze, ale pytanie na jak długa metę taki stan się utrzyma, w końcu od czegoś ten układ tak się nagrzewa.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    One się tak grzeją same z siebie i po jakimś czasie zaczynają przerywać po nagrzaniu. Pozostaje Ci taka właśnie prowizorka, albo wymiana scalaka.
  • Poziom 17  
    Tak myślałem, że ta blacha osłonowa jakby służyła, jako radiator i za słabo styka z tym scalakiem. Trochę ja wygiąłem by miała lepszy kontakt, ale widocznie za słabo.
    Jeszcze mi się coś przypomniało, jak dociskałem układ IC202 widoczny na fotografii po prawej stronie od tego układu, tak, że płytka się trochę wyginała, to też jak by lekko ustawało to migotanie. Poczytałem jeszcze trochę i trafiłem na tematy odnośnie LVDS i odbiornika LVDS, czy czasem układ IC203 na prawo od IC202, nie będzie właśnie odbiornikiem LVDS? Kusi mnie, żeby go przygrzać, ale boje się, by coś nie stopić, bo cienka jest ta płytka.

    Podgrzałem jednak, przelutowałem również złącza taśmy. Bez zmian. Oprócz IC101 dosyć mocno nagrzewa się IC202.
    Tzn tak, do czasu gdy monitor pracuje normalnie, układy te nie są aż tak gorące i temperatura sięga w granicach 40°C i się utrzymuje, potem następuje ten gwałtowny wzrost temperatury na tych układach i robią się te pasy na monitorze, tak jakby nagle coś dostawało przebicia.

    Może podam jeszcze typ matrycy:

    CHUNGHWA
    CLAA170EA 07Q
    NL4Y6H4A

    To są dane z naklejki
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Ten mały scalak to przetwornica DC/DC i ma prawo być gorący. Może przerywać któryś stabilizator (ten lub ten obok) - trzeba by zmierzyć napięcia, ale z doświadczenia, przy takim zachowaniu, raczej stawiam na Novatek.
  • Poziom 17  
    OK, zobaczę, jakie ma w normalnej pracy i jakie w czasie awarii. Jeszcze coś mi się przypomniało, jak miałem tak podłączony, w oczekiwaniu na wystąpienie tej awarii, czyli pasy, to dało się słyszeć takie delikatne "cyknięcia", jakby pękania, ale dosłownie delikatne bardzo, ledwo słyszalne ze dwa albo 3 w czasie 40 minut.
    Z tym Novatek-iem, to masz na myśli tego od matrycy?, bo jak pisałem na płycie logiki jest procesor Weltrend WT61P4. Gdyby na głównej był Novatek, to bym zrobił ten myk z rezystorem miedzy 5 a 6 nóżką, ale niestety, nie ten procek :cry: a może i dobrze, że nie ten.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Tak, cały czas mówimy o tym na matrycy, który zareagował na doklejenie radiatora. Na moje, to na 99% jest on winowajcą, do czego zresztą sam doszedłeś, ale sprawdzić napięcia nie zaszkodzi.
  • Poziom 17  
    Pomierzyłem napięcia. Znalazłem schemat z takim samym zestawieniem na płytce logiki czyli procesor Weltrend WT61P4 i scaler SE16AWL-LF i napięcia 5V 3,3V i 1,8V są prawidłowe. Czyli wychodziło by na to, że ta elektronika jest ok. Natomiast w elektronice matrycy ten stabilizator IC202 (chyba, bo nic nie idzie odczytać z niego), zachowuje się tak: w czasie normalnej pracy na wyprowadzeniach ma 4,97V i 3,3V natomiast w czasie awarii napięcie na nim spada do: 4,79V i 2,2V i w momencie wystąpienia tej awarii "piszczy" lekko dławik L201.
  • Pomocny post
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Czyli ten IC202 to stabilizator 3.3V dla logiki matrycy. Podstaw go, jeśli masz możliwość. Porównaj swoje pomiary z dokumentacją AZ1117 i jeśli pasują wyprowadzenia (powinien pasować), to wstaw.
    Jeśli to nie to, to moje pomysły się kończą i pozostaje Novatek.
  • Poziom 17  
    Sprawa wygląda tak, udało mi się załatwić taki sam monitor, nie działał, prawdopodobnie zasilacz uszkodzony, nie bawiąc się podmieniłem z tamtego całą elektronikę i wstał, no ale okazało się, że matryca jest pęknięta, ale obraz wyświetlała. Odczekałem, czy nie będzie tego samego efektu i ku mojej uciesze działał ponad godzinę, więc go wyłączyłem. No tak, skoro matryca pęknięta, to zacząłem od podmiany elementów z tej pękniętej matrycy do tej mojej z uszkodzoną elektroniką. Zacząłem właśnie od IC202, czyli tego stabilizatora. Działał ponad godzinę, co uznałem za sukces, bo średnio chodził 40 minut. Wyłączyłem skręciłem i teraz testuję, jak długo pochodzi.

    Jeżeli to faktycznie wina tego stabilizatora, to układ ma oznaczenie:

    1244
    960T65

    http://www.alldatasheet.com/view.jsp?Searchword=960T65

    @ogryz dziękuję za pomoc i za zaangażowanie się w temat.

    Może i straciłem dużo czasu, ale zdobyłem kolejne doświadczenie i gdyby nie pęknięta matryca w tym drugim monitorze, to nie podmienił bym tego stabilizatora, bo nawet nie było widać jego oznaczenia a tak przynajmniej znany jest winowajca. Oby to było to....

    .........Radość przedwczesna, padł, to samo jest :cry:

    Co by tu jeszcze podmienić, bo z tym Novatekiem, to już w chyba nie dam rady.

    Układ IC203 ma oznaczenie:
    CT1102
    AC2075

    no do tego, to już nie mogę znaleźć specyfikacji.

    Może tak, w jakich modelach LCD montowane były te matryce, może coś na allegro uda się wyrwać, bo samej matrycy to nie widziałem

    CHUNGHWA
    CLAA170EA 07Q
    NL4Y6H4A
  • Poziom 17  
    Nie odpuściłem i podlutowałem wszystkie elementy elektroniki matrycy na okoliczność zimnych lutów z procesorem włącznie. Jak na razie działa już 6 godzin bez zastrzeżeń. Najwidoczniej coś puszczało pod wpływem temperatury.