Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Elemis 6311ST -"brak" obrazu z wejścia EURO

jaco777 18 Feb 2003 13:16 2371 5
    jaco777
    Level 24  
    Po podaniu sygnału wideo na euro w TV, obraz jest bardzo ciemny, lata pod skosem i jest ledwie widoczny. Sprawdziłem praktycznie większość biernych elementów na płytce dekodera teleteksu (a szczególnie przy tym scalaczu od euro - tf8464 czy cos takiego, zapomialem). Znalazlem C który powinien miec 10u a mial 3u, wymienilem ale nic nie dalo. Co jeszcze sprawdzić, jak sprawdzić czy ten scalaczek jest oki?

PS. Początkowo wejście nie łapało koloru, później było już tylko corasz gożej. Wyjście sygnału wideo jest ok, wejście i wyjście dźwięku też.
    jaco777
    Level 24  
    Jeszcze jedno:
    -tam gdzie powinno być 5V jest 4.7V
    -a gdzie 12V jest 11.5V

Tragedią to nie jest, ale idealnie też nie.
    DAREK C
    Level 18  
    Witam
    Na początek przejrzyj moduł Przeleć ścieżki przyrządem, przelutuj. Może są przerwy przy gnieździe euro?

Jeżeli wszystko ok. To przy tej naprawie napewno ułatwił by ci w zlokalizowaniu usterki oscyl.
    jaco777
    Level 24  
    Scieżki sprawdziłem na samym początku.ALe sprawdzę wszystkie dla 100% pewności. Ten C i R od wejścia wideo sprzęgające z scalaczkiem też sprawdziłem. Wszystko było ok. Dla pewności wymieniałem te elementy, bez rezultatu. Po poczytaniu forum chyba spróbuje powymieniać C elektrolityczne (podobno wysychają) i jakiś tam scalaczek na płycie dekodera TXT (741.. coś tam, znowu nie pamiętam) na którym podobno z czasem pojawiają się fluktuacje.

Jak na razie to proszę o pewny sposobób na zlokalizowanie usterki. Bierne elementy nawalają czy scalaczki?

Oscyloskopu niestety się jeszcze nie dorobiłem. :( Poluje na jakiś.
    muminek
    Level 16  
    Pisze z domu, a tutaj nie mam schematu. Mialem kiedys taka usterke winny byl ktorys tranzystor zwiazany z przelaczaniem tv\av na pomiar byl dobry pomogla wymiana na nowy. Powodzenia
    jaco777
    Level 24  
    TVik jest juz naprawiony. Tak jak przypuszczalem nawalił scalaczek TA8628N. Prawdopodobnie został uszkodzony przez różnicę potencjałów, (TV podłączony do kablówki a do Euro TV podłączany był komp)