Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Ford Focus 1.8TDDI 2001r.] Nieprawidłowe działanie centralnego zamka

Pascalt 30 Jul 2011 13:44 5288 12
    Pascalt
    Level 22  
    Witam.
    Być może ktoś spotkał się już z takim problemem, ponieważ usterka jak się domyślam jest typowa w tym modelu, gdyż trafił mi się już drugi egzemplarz z taką przypadłością.
    Otóż centralny zamek czasem zupełnie nie reaguje na odblokowanie drzwi kierowcy. Zdarza się, że wszystko jest prawidłowo - po odblokowaniu drzwi kierowcy następuje odblokowanie wszystkich drzwi - jednak takie prawidłowe zachowanie występuje dość rzadko - szczególnie po dość energicznym przekręceniu kluczyka lub energicznym wciśnięciu przycisku odblokowania wewnątrz pojazdu.
    Pojazd nie posiada pilota.
    Czy moduł centralnego zamka i immobiliser jest zintegrowany z ECU w tym modelu? Gdzie znajduje się sterownik poduszek powietrznych w tym aucie? Rozumiem, że poszczególne moduły komunikują się między sobą przy użyciu protokołu CAN? Jeśli nie, to jaki protokół komunikacji wykorzystują?
    Pozdrawiam.
  • Helpful post
    milejow
    Level 43  
    Switch w zamku drzwi kierowcy nie styka-standard. Nie ma żadnego cana ani innego protokołu, jedynie kabel diagnostyki z poszczególnych sterowników. Sterownik SRS pod konsolą środkową, blisko ściany grodziowej. Moduł GEM o ile pamiętam jest nad nogami kierowcy
    Pascalt
    Level 22  
    Da się to naprawić, czy wymiana? Pewien jesteś, że nie ma połączenia pomiędzy poszczególnymi sterownikami? Rozumiem, że sterownik centralnego zamka znajduje się nad nogami kierowcy. Prosiłbym jeszcze o informację, gdzie zlokalizuję immobiliser.
    Pozdrawiam.
  • Helpful post
    milejow
    Level 43  
    Czasem pomaga dokładne przeczyszczenie, przemycie kontaktem i ponowne przesmarowanie zamka
    Pascalt
    Level 22  
    Trudno się w Focusie dostać do tego zamka? Jeśli znasz odpowiedź na to, co wyżej dopisałem, byłbym zobowiązany.
  • Helpful post
    milejow
    Level 43  
    Za groma nie przypomnę sobie czy immo siedzi w GEMie czy to osobny moduł, niestety nie mam teraz dostępu do swojego komputera. Na pewno z immo ECU silnika dostaje zgodę po linii kodowej na uruchomienie silnika.
    Zrzucasz tapicerkę, demontujesz rynienkę prowadzącą szyby i wywalasz zamek, robota jak w każdym aucie
    Pascalt
    Level 22  
    Skoro w niektórych Focusach z tego rocznika nadajnik immo zintegrowany był z pilotem, może można wnioskować, że immo siedzi w GEMie jednak (rozumiem, że GEM, to centralny zamek dla Forda).
    Dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam.
  • Helpful post
    milejow
    Level 43  
    Gem to centralny moduł sterujący-zamek, oświetlenie, wycieraczki, automatyka szyb itp
    Nie ma znaczenia czy jest pilot czy nie, identyfikator siedzi w kluczu, odczytuje go pętla na stacyjce, identyfikuje moduł immo i daje pozwolenie do ecu silnika
    Pascalt
    Level 22  
    Czyli taki tzw. moduł komfortu (dotychczas miałem do czynienia z Renówkami - szukam analogii;)).

Dodano po 40 [sekundy]:

Nie odpowiedziałeś jeszcze, czy trudno się dobrać do tego zamka w Focusie.
    milejow
    Level 43  
    milejow wrote:
    Za groma nie przypomnę sobie czy immo siedzi w GEMie czy to osobny moduł, niestety nie mam teraz dostępu do swojego komputera. Na pewno z immo ECU silnika dostaje zgodę po linii kodowej na uruchomienie silnika.
    Zrzucasz tapicerkę, demontujesz rynienkę prowadzącą szyby i wywalasz zamek, robota jak w każdym aucie

Nie odpowiedziałem, a co wyżej pisze??
    Pascalt
    Level 22  
    OK, dzięki, nie zauważyłem, czyli trochę grzebania jest. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.
    ele5
    Conditionally unlocked
    Koledzy a sterownik centralnego nie siedzi czasem za schowkiem po prawej stronie? Przyuczałem kiedys piloty po naprawie i wymianie baterii i zaglądałem profilaktycznie do stera centrala i był za schowkiem...
    Pascalt
    Level 22  
    Za schowkiem jest na pewno ECU. Być może ster od centralnego zamka podobnie.