Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dziwne zachowanie płyty głównej

31 Lip 2011 11:30 1355 9
  • Poziom 9  
    Witam, mam dosyć duży jak dla mnie problem z komputerem... Od kilku dni dzieje się z nim coś dziwnego... Karta dźwiękowa poprawnie wypuszcza sygnał tylko na lewy kanał (tak na prawdę to na prawy) <- zamienia kanały i kaszani jeden... Ustawiając w komputerze balans na lewą kolumnę gra prawa a ustawiając na prawą gra lewa, to jest pół biedy jak ma się stereo do muzyki... Lecz ja mam komputer podłączony pod wzmacniacz SONY z 2 parami kolumn podłączonymi szeregowo. Dźwięk wychodzący z komputera przechodzący przez wzmacniacz jest strasznie dziwny... lewa kolumna (prawy kanał w komputerze) gra cicho i pierdzi natomiast prawa kolumna (lewy kanał w komputerze) gra czysto i głośno. Dodam, że 2 dni temu wgl karta dźwięku nie puszczała, głośniki tylko szeleściły.

    To jest jeden z moich problemów.. drugim z nich jest to, że komputer nie rozpoznaje świeżo podłączonych pendrive'ów (tych których po instalacji nie było nigdy wpiętych w komputer) Dopiero po wyłączeniu komputera... wyłączenia zasilania przez przełącznik, który jest w zasilaczu z tyłu i odczekaniu ok. 5 min komputer widzi pendriv'y.

    Kolejnym problemem jest problem z myszkami na USB... one po prostu nie działają a parę dni temu działały bez zarzutu, teraz mam podpiętą przez przejściówkę USB na PS2. Próbowałem już różnych rzeczy z tym robić, odinstalować sterowniki, zainstalować inne ale to nic nie dało. W BIOSIE ustawiłem na pomoc sprzętową dla myszki i klawiatury ale to również nic nie dało...

    To są jedyne problemy, które pojawiły się w ciągu ostatnich dni...

    Innym problemem (ale nieznaczącym) jest dziwne zachowanie monitora... Otóż nie widać obrazu od razu... dopiero po jakimś czasie jak płyta "piknie" załącza się monitor, pokazuję się BIOS karty graficznej, potem płyty głównej i trwa normalny rozruch... było tak od początku odkąd mam tą płytę ale jest to pierwszy raz kiedy tak zachowuje się u mnie monitor przy starcie komputera.
    ----------------------------------
    Konfiguracja:

    Procesor: Intel Core 2 Duo 3,0GHz L2 3M FSB800
    Płyta główna: Gigabyte GA-EP31-DS3L
    RAM: 1x2GB DDRII 800MHz
    Karta graficzna: Gainward nVidia GeForce 9600 GT 256-Bit 512MB DDRIII
    Zasilacz: Pentagram 460W
    Dysk: 3,5" SATA II Samsung 500GB 7200 RPM 16MB Bufor
    Nagrywarka DVD
    Dodatkowo: Karta sieciowa PCI
    ----------------------------------
    Temperatury:
    CPU: 36*C-46*C
    GPU: 39*C-44*C
    HDD: 36*C-39*C
  • Poziom 43  
    Zmierz napięcia zasilacza. Sprawdź swój sprzęt audio na innym komputerze/swoją kartę dźwiękową na innym sprzęcie audio. Do sprawdzenia możesz użyć testów poszczególnych głośników z poziomu sterownika.
  • Poziom 9  
    na innym sprzęcie jest to samo (głośniki komputerowe Creative Inspire T3100).

    Zrzut ekranu z pomiaru napięć: Dziwne zachowanie płyty głównej
    Niestety nie mam możliwości sprawdzić napięć miernikiem...

    PS. Audio na tym wzmacniaczu grało już ładnych kilka miesięcy i wszystko było ok... żadnych problemów nie było... to się stało nagle z godziny na godzinę.
  • Poziom 9  
    Jakieś inne propozycje ?
  • Poziom 43  
    Jeśli na innych głośnikach, z innymi kablami jest dokładnie to samo to winna jest karta dźwiękowa. Spróbuj przeinstalować sterowniki. Możesz też sprawdzić na Linuxie czy zachowa się tak samo.
  • Poziom 9  
    Jest dokładnie to samo.... reinstalacja sterowników wydaje mi się bez sensu skoro na 3 systemach są dokładnie te same objawy... Karta jest 6 kanałowa i co ciekawe zielony kanał wytłumia lewą kolumnę, a cała reszta delikatnie ją przycisza... natomiast jeden z 6 kanałów puszcza dźwięk prawidłowo (równo na obie kolumny) lecz co jakiś czas obie kolumny delikatnie cichną... do naprawy problemu wystarczy dokupienie karty 6 kanałowej na PCI zwykłej za 30zł?

    PS. Ale skoro coś się stało z kartą dźwiękową i portami USB to jest też przyczyna... części w komputerze mają po max 3 lata więc starość wykluczam, co może być powodem takich skutków ?
  • Poziom 43  
    Masz uszkodzoną MB, GA-EP31-DS3L.
    Ten PSU Pentagrama daje poprawne napięcia?
  • Poziom 9  
    Tak, wyżej zamieściłem screen z Hardware Monitor... napięcia od procesora skaczą ponieważ w BIOSIE jest ustawione na auto... a ten procek pracuje jakoś inaczej niż jego poprzednicy u mnie... taktowanie ustawia się według potrzeb i wtedy idą różne napięcia... nie wiem czemu ma to służyć.

    Po zostawieniu komputera na całą noc z wyjętą wtyczką od zasilacza porty zaczęły działać prawidłowo... jedynym problemem pozostała karta dźwiękowa... Więc powtarzam pytanie:
    Czy do naprawy problemu z dźwiękiem wystarczy dokupienie dźwiękówki pod PCI?
  • Poziom 43  
    Ja tam nie wierzę programom - tylko miernikowi.

    Procesorek15 napisał:
    taktowanie ustawia się według potrzeb i wtedy idą różne napięcia... nie wiem czemu ma to służyć.


    Oszczędzaniu energii, mniejszym temperaturą...

    Procesorek15 napisał:

    Po zostawieniu komputera na całą noc z wyjętą wtyczką od zasilacza porty zaczęły działać prawidłowo... jedynym problemem pozostała karta dźwiękowa... Więc powtarzam pytanie:
    Czy do naprawy problemu z dźwiękiem wystarczy dokupienie dźwiękówki pod PCI?


    No tak tylko te porty znów mogą przestać działać.
    Jeżeli zamontujesz osobną k.muzyczną z dźwiękiem problem ustąpi ale jeżeli to płyta już dogorywa to i tak będziesz musiał ją wymienić. Więc po co wydawać dodatkowo na kartę?
  • Poziom 9  
    Mogą ale nie muszą...możliwe też że z portów po prostu się któryś ze sterowników rozsypał, bo to było w okresie gdy komputer przepracował 2 dni pod rząd... po ponownym uruchomieniu nie było już tego problemu...

    Karta muzyczna kosztuje 30zł taką jaką sobie upatrzyłem... to nie są wielkie pieniądze a opóźni wymianę płyty głównej... jeśli nada się bd sypało coraz to więcej rzeczy to płyta pójdzie na złom.