Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skrzypiące zawiesznie tył - Citroen Xantia 2.0

Astalav 31 Jul 2011 15:45 3973 10
    Astalav
    Level 2  
    Witam

Mam problem z tyłem zawieszenia. Mianowicie podczas opadania i podnoszenia się auta skrzypi najprawdopodobniej tuleja po prawej stronie co gorsza lewa strona tez zaczyna. Ktoś sie orientuje co tam może skrzypieć jeszcze i ewentualnie jakie są to koszta? Nie ukrywam iż za dużo wiedzy o cytrynie nie posiadam. Spytam od razy o jakiegos dobrego mechanika z rejonu Zagłębia i Sląska, który tez nabija sfery. Jeszcze jedno odnoszę wrażenie że tył samochodu za mało się podnosi podczas jazdy ( koła są schowane), ale podczas sprawdzania układu na położeniu najwyższym dzwigni od hydrauliki jest ok. Gdzies zasłyszałem, że może wcale nie trzeba dobijać sfer ale blokuje się cos w mechanizmie poziomu podnoszenia, może ktoś wie o co chodzi.

pozdrawiam
    SauerMauser
    Level 21  
    Skrzypi Kolego belka, a dokładniej jej łożyska. Szykuje się regeneracja tylnej belki, koszt ok 600pln, lub zakup nowej/regenerowanej.

A co do podnoszenia, to tak jak mówisz, jest tam mały plastikowy wodzik i zapewne podlega wymianie lub zgrzaniu na ciepło.
    lukjanko
    Level 2  
    Z ta tylnią belka jak sie okaże że poduszki łożyska itp do wymiany to sprawdź cała nową belkę w serwisie albo w hurtowni motoryzacyjnej. jak policzysz koszta zakupu części robociznę to przypadkiem sie zdziwisz co do ceny zakupu nowej oryginalnej kompletnej belki. W serwisach można niezłe ceny wynegocjować na części do xanti :) spróbuj
    aha ten plastik jest odpowiedzialny za poziomowanie samochodu jak spadnie to podczas jazdy samochód raz idzie w górę a raz na dół i w serwisie kosztuje 14.70pln a nie za wysokość prześwitu.
    SauerMauser
    Level 21  
    lukjanko wrote:
    Z ta tylnią belka jak sie okaże że poduszki łożyska itp do wymiany to sprawdź cała nową belke w serwisie albo w hurtowni motoryzacyjnej.[...]

Kolego, po co panikować? Łożyska igiełkowe to akurat najmniejszy koszt naprawy. Kto kupuje nowa belkę w czasach, kiedy za 700pln można zregenerować profesjonalnie tylne zawieszenie (nowe łożyska, czopy), oczywiście jeśli belka tego wymaga i mieć tym samym spokój na kolejne 100-200tys km?

Biorąc pod uwagę ten koszt można śmiało stwierdzić, że jest porównywalny z kosztem wymiany tradycyjnych elementów zawieszenia w standardowym aucie (sprężyny, amortyzatory, elementy wahacza), a często tańszy.
    lukjanko
    Level 2  
    Ale po co regenerować jak ostatnio za 1150 była w serwisie cała kompletna? :)
    SauerMauser
    Level 21  
    lukjanko wrote:
    Ale po co regenerować jak ostatnio za 1150 była w serwisie cała kompletna? :)

Plus robocizna i wychodzi ponad 1500pln, a za 700pln masz wszystko w cenie, łącznie z robocizną.

Ja w ten sposób regenerowałem swoją i po ponad 100 tys. km jazdy w różnych warunkach (zima, lato, teren, autostrada) zawieszenie tylne jest nadal zdrowe.

PS. zanim zakupisz w serwisie tą "nową" belkę, upewnij się czy jest ona aby nowa, czy tylko regenerowana.
    lukjanko
    Level 2  
    Widze że kolega Cytryniarz :) czym jeździsz tak dokładniej
    a co do robocizny to jak ktos jest kumaty ma narzedzia to sam da rade :)
    no z pomoca kumpli browarka i grilla
    hardy14
    Level 10  
    Witam w sprawie skrzypienią w tylnej części pojazdu marki XANTIA, to nie trzeba wymieniać tylnej belki ponieważ problem jest w łożyskach tylnych wahaczy a przy dłuższej eksploatacji nawet drugim wahaczem przypuszczalny koszt naprawy i wymianie 2szt łożysk symeringów oraz tulejki z podkładką i zaślepek przypuszczalny koszt naprawy, to około 250zł od strony..hej
    berlingo
    Level 22  
    Kolego mam berlingo i partnera bardzo podobne belki ,ostatno robiłem tą od partnera w specjalistycznym warsztacie w Pile i widziałem rozebrane belki , wszystkie łozyska zatarte i zardzewiałe ,wytate czopy. Jak skrzypi to do wymiany , czop łozysko, uszczelniacz oraz tuleja w wachaczu [niewymienna] plus poduszki orginał 150zł na jedną strone . Mozna to zrobic tanio lub dobrze zalezy ile się bedzie jezdzic tym autem . Ja za regeneracje belki + poduszki zapłacilem 1200 zł i zrobiłem to dobrze z gwarancja 80 tys km pozdrawiam
    hardy14
    Level 10  
    witam wszystko się zgadza że twoje berlingo ma belke skrętną która również regeneruje ale z całym szacunkiem to nie jest berlingo tylko citroen xantia która ma zawieszenie hydrałliczne które działa bardzo bardzo inaczej chyba musisz lepiej sprawdzac o jakie modele są w temacie pytań.pozdrawiam.hej
    berlingo
    Level 22  
    przepraszam pomyliło mi sie z xsarą picasso tam jest bardzo podobna belka do berlingo