Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mondeo MKIII 2.0 TDCi- Kopci po wymianie wężą od intercoolera?

mister_t 31 Jul 2011 18:44 4513 2
Computer Controls
    mister_t
    Level 9  
    Witam
    Tydzień temu miałem wyjazd w trasę zalałem mojego TDCi pod korek i dodałem dodatek do diesla -STP Formuła do czyszczenia wtryskiwaczy-
    Nagle po około 300 km. świst, spadek mocy i straszne kopcenie okazało się że pękł na amen wąż od intercoolera w nocy niewiele mogłem zrobić i jakoś jeszcze 200 km. do celu musiałem dojechać. Wymieniłem w ASO (całą prawą stronę pod maską miałem czarną) Moc auto odzyskało , więc myślę że zrobili to dobrze od razu po wymianie przy dodawaniu gazu to zasłona dymna za mną była, teraz mniej a czarny dymek tylko przy depnięciu.
    Po wymianie mam przejechane już ponad 700 km, wczoraj dystans 400 km i 100/150km/h. a dalej kopci może jakieś sugestie panowie macie,czy to normalna sytuacja po wymianie węża albo dolaniu STP?
  • Computer Controls
    qwertyuiop1000
    Level 24  
    Czy w tym serwisie po wymianie węży zrobili ci inspekcje silnika komputerkiem :idea: ,węże chyba tak same z siebie nie pękają musi coś to powodować :idea: sugeruje że to wina egr bo dalej ci kopci jak piszesz :cry:
    mister_t
    Level 9  
    nic na temat sprawdzenia komputerem nie wiem więc pewnie nie robili, a z tego co się orientuje to pękające węże to częsta przypadłość.
    Dzisiaj sprawdzałem opaski są podociskane na max węże raczej szczelne.
    Dymka puści jak złapie tak ok 4 tyś obrotów jak wcisnę pedał w podłogę to usłyszeć można coś w stylu " puff puff" jakby powietrze z wydechu no i dymka też puści.
    Wczoraj podczas ostrej jazdy migała kontrolka świec dzisiaj cały dzień spokój czy to może mieć coś wspólnego z wymianą wężą ?