Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Arrow Multisolution Day
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung NP-X1 (SORRENTO Rev1.0) PCB:BA41-00518A - zwarcie

LUCOM 31 Lip 2011 22:36 1796 5
  • #1 31 Lip 2011 22:36
    LUCOM
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Sorry pisze z angielskiego lapa.

    Netbook po podlaczeniu zasilacza mignie bardzo szybko niebieska dioda z przodu po lewej. Nie reaguje na przycisk power. Bateria jakby wylana -wyciek ze srodka.

    Przeryta przez kogos plyta i grzany BCM4401KQL.
    W okolicy wentylatora kawusia lub herbatka z cukrem.

    Ale...
    Zlokalizowalem zwarcie w linii zasilania procesora Intel 1.2/2m/400 SL8JQ w której jest ponad 30 elementow.

    Mosty jakie siedza na tej plycie to:
    NQ82915GM-SL8G2.
    FW82801FBMF

    Pompki:
    MAX1909E
    MAX1999.

    do sprawdzenia...EC14-16.
    i 30 kondensatorow po drugiej stronie procesora...ufff.
    Metoda na akku 1,2V nie dala oczekiwanych rezultatow.

    Przydala by sie mapa linii w której siedza Q29, D28, C282 - one juz sprawdzone.

    0 5
  • Arrow Multisolution Day
  • #2 02 Sie 2011 00:24
    Vogelek23
    Poziom 34  

    LUCOM napisał:
    Zlokalizowalem zwarcie w linii zasilania procesora Intel 1.2/2m/400 SL8JQ w której jest ponad 30 elementow

    Jeśli pomiar był wykonany z zapiętym procesorem, to zwarcie będzie rzeczą oczywistą.
    Co do "metody na akku" - zdecydowanie lepszy i bezpieczniejszy jest zasilacz serwisowy.
    Przydatne linki:
    1. http://forum.elvikom.pl/viewtopic.php?f=57&t=9156
    2. http://forum.elvikom.pl/viewtopic.php?f=138&t=986

    0
  • Arrow Multisolution Day
  • #3 02 Sie 2011 00:29
    LUCOM
    VIP Zasłużony dla elektroda

    W tym modelu niestety procesor jest BGA i nie da się go wypiąć.

    Dziękuję za mapy.

    0
  • #4 02 Sie 2011 00:47
    Vogelek23
    Poziom 34  

    LUCOM napisał:
    W tym modelu niestety procesor jest BGA i nie da się go wypiąć.

    Racja - wszak to ULV w netbooku... ;)
    Pomijając jednak powyższe, skupiłbym się raczej na podstawowych pomiarach - generatorów RTC, napięć na przetwornicy głównej, prądu pobieranego przez płytę, napięcia na włączniku i reakcji kontrolera KBC na jego przełączenie.

    Gdyby powodem niesprawności było zwarcie w gałęzi zasilania CPU, puls u pacjenta byłby wyczuwalny w postaci chwilowych prób załączenia przetwornic zasilających mostki po przełączeniu włącznika.
    Warto więc zaobserwować zmiany prądu pobieranego przez płytę po próbie włączenia.
    Całkowita "martwica" wyklucza tu bowiem zwarcie w linii zasilania CPU jako główną i jedyną przyczynę niesprawności.

    0
  • #5 02 Sie 2011 01:26
    LUCOM
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Dzięki za cenne uwagi.

    Brak zwarcia w głównej gałęzi. Mam przypadek gdzie netbook nie reaguje na włączenie. Na Power BTN mam 3V które po jego wciśnięciu spada do 0V.

    Nie wiem czy jest ładowanie baterii bo jest wylana (lub wylano do niej kawę) i boję się ją podpinać.

    (nie świecą się żadne kontrolki, laptop jest "martwy"). Zasilacz nie wykazuje przeciążenia. Natomiast tak jak pisałem w poprzednim poście zaświeca się niebieska LED (mignięcie) teraz wiem, że odpowiadająca za Wireless LAN Układ od niego był i jest wokół dość nieładnie.

    Po pobieżnych pomiarach napięcie główne 19V dochodzi do wszystkich gałęzi.

    Popękane luty znalazlem na pompie MAX1909E i ładnie poprawiłem wszystkie.
    19V dochodzi do układu.
    Namierzyłem rownież wyrwany kondensator C147 położony między układem Silicon Image SIL1362CLU, a złączem baterii cmos.

    Ale ostatecznie są zaniżone napięcia na cewkach przetwornicy głównej. Np. jest 1.6V i rośnie wolno do ok 2,3V. Nic się nie grzeje...przynajmniej nie stwierdziłem organoleptycznie. Więc albo któryś mosfet albo MAX1909.

    ---
    Ponieważ sprawdziłem wszystkie mosfety (dwa wylutowując) i napięcia na nich to do wymiany pozostaje jednak MAX1909E który odpowiada za ich wysterowanie tymbardziej, że posiadał pęknięcia na połączeniach z płytą. Powodem tego chyba jest jego bliska lokalizacja od gniazda akumulatora co z pewnością powoduje naprężenia.

    Ponieważ jutro wybywam na saksy to klient może nie chcieć czekać.
    Jeśli klient zaczeka to za 3 tygodnie dam znać czy laptop wstał po wymianie MAX-a.

    0
  • #6 24 Paź 2011 16:46
    LUCOM
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Aby dokończyć stary temat. Klient zostawił laptopa za symboliczną kwotę.

    Wymiana MAX1909E załatwiła sprawę ale nie mam pojęcia czy do końca.

    Laptop wystartował ale:

    1 - gdy podłączony jest DVD to nie startuje bios - DVD łupnie sankami lasera i
    jest zwis i niebieski ekran. Czasami wogóle nie startuje matryca.
    Po wypięciu DVD laptop przechodzi kody POST.

    2 - nie wykrywa dysku twardego w biosie. Dysk stuka głowicą sugerując
    uszkodzenie i ostatecznie po kodach POST zatrzymuje się na komunikacie o
    braku systemu operacyjnego.

    Próba zmian ustawień w biosie nie przyniosła żadnych efektów.
    Pojawił się tylko dodatkowy komunikat:

    PXE-E61 - Media test failure, check cable.
    ale jest on chyba powodem odpiętego DVD lub braku możliwości znalezienia serwera PXE.

    W biosie da się ustawiać wszystko i zapisywać.
    Dodam, iż nie podłączenie klawiatury powoduje brak startu matrycy.

    Zastanawiające jest jednoczesne wystąpienie 3 uszkodzeń czyli DVD, HDD i baterii. Może most nie działa do końca prawidłowo !

    Namierzyłem nowy mini dysk do niego ale jak położyć na nim system ?
    Bez napędu DVD przez USB będzie to niezłą zabawą.

    Myślę jednak, iż padnięte są napędy ponieważ laptop bootuje z USB.
    Na tę chwilę nie zamykam tematu, aż nie podstawię nowego HDD.

    0