Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Philips chassis L 7.2

18 Lut 2003 15:09 1587 5
  • Poziom 14  
    Telewizor popsuł się w czasie pracy. Obecnie świeci się lampka stand by, a po próbie włączenia pilotem słychać ciche mruczenie i po paru sekundach przełącza sie do stanu gotowości.
    Napięcie lini (około 100V) nie jest obciążone. Napięcia wyjściowe z TDA8138 - 5V jest cały czas, a 8V tylko pare sekund po uruchomieniu wstan pracy i później zanika.
    Podejrzewam procesor TDA8374, ale nie mam pewności. Co by tu jeszcze sprawdzić zanim wypruję procesor?
  • Poziom 26  
    trafopowielacz ewentualnie pion-po wymianie tda9302 zamontowac diode zenera 51v katoda-pin5,anoda-pin4minus zasilania-
  • Poziom 14  
    Na trafo to raczej nie wygląda, bo nawet jak się przełączy w stan pracy, to napięcie zasilania linii nie jest obciążone. Nie staruje wysokie nawet przy wyjętym układzie TDA9302 więc to chyba też nie to.
  • Poziom 18  
    Też bym postawił na trafo,chociaż zawsze idzie się pomylić. Spróbuj podstawić uzwojenie pierwotne innego trafa i zobaczyć różnicę.Powodzenia
  • Poziom 14  
    Procesor był uszkodzony ale nie tylko on, po minucie nastąpił strzał z trafopowielacza o układ ponownie poleciał. Coraz bardziej się przekonuję, że nowe Philipsy to jednorazówki :evil:
  • Poziom 30  
    Mam taka zasadę przy naprawach philipsuw, przed wymiana układu scalonego wymieniam trafopowielacz, wiadomo dlaczego sie uszkodził.