Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

lampowy regent 30 trzeszczy

IronReiker 11 Gru 2004 13:22 4897 38
  • #31
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    IronReiker napisał:
    po prostu powtórzyłem stwierdzenie kilku osób(załkładałem że było dobre)


    Dlatego ja prawie nigdy o nic nikogo nie pytam, a dowiaduję się sam :wink: . A pierwsza czynność to poszukanie schematu...


    Cytat:
    wzmacniacz grał na jednej lampie dosyć długo ok 1 godz


    JEDNĄ GODZINĘ????
    No ładnie, już 5 minut to byloby bardzo dużo...
    Przeciążenia lampowego wzmacniacza z reguły nie słychać, ale dla lamp bywa ono druzgocące. W takm wypadku tą jedną EL34 możesz już uznać za śmieć.


    Wzmacniaczy z automatyczną polaryzacją siatek i wspólnym rezystorem katodowym dla lamp mocy nigdy, ale to NIGDY nie należy włączać z tylko jedną lampą!
  • #33
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    IronReiker napisał:
    wzmacniacz grał na jednej lampie dosyć długo ok 1 godz(pierwsze gniazdo) i nie wykazywał przeciążenia.


    Może to zanczyc że obie lampy są "do chrzanu" - brak oznak przeciążenia w takich warunkach (żarząca się anoda, silne niebieskie świecenie szkła w miejscach otworów w anodzie) świadczyć może o bardzo znacznej utracie emisji.

    Sugreruję zasadzić do tego wzmacnaicza parkę nowych lamp.

    IronReiker napisał:
    gdy wkładam obydwie lampy wzmacniacz gra ciszej nż na jednej, a jak wkładam lampie do drugiego gniazda wzbudza się(głośny pisk).


    Wymieniałeś kondensatory w okolicy siatek sterujących EL34? Nie pokręciłeś czegoś przy wymianie tych kondensatorów?

    IronReiker napisał:
    oryginalnie były tam foliaki, część wymieniłem na niby foliowe(tak twierdzi koleś ze sklepu) wg mnie to są cezamiczne. wyczytałem na forum ze to właśnie może być przyczyna wzbudzania się wzmaka.


    Ceramiczny 47nF na kilkaset V miałby rozmiary niedużej cegły, więc raczej te co kupiłeś są foliowe (sprawdziłeś napięcie?).
  • #34
    IronReiker
    Poziom 23  
    Witam! to w czym może być problem(obie lampy są "sprawne", dałem do sptawdzenia)
  • #35
    IronReiker
    Poziom 23  
    Witam! sprawdziłem sięga do 390 v ale średnio jest w okolicy 370-380 (obniżyc je do no 360!!)
  • #36
    Jimi Hendrix
    Poziom 19  
    Sprawdź sparowanie. W AB bardzo ważne jest dobranie lamp o podobnych parametrach.
    -------------------------------
    poz
    Jimi
  • #37
    IronReiker
    Poziom 23  
    Witam! dzieki za pomoc! jak dojde do czegoś nowego to napisze!!
  • #38
    IronReiker
    Poziom 23  
    Witam! załatwiłem sobie 2 lampy od znaomego elektronika (nie parowane) i efekt jest ten sam, moje chyba też nie są parowane(inna jasność żarnika). w niedziele jade na giełge to czegoś poszukam!!
    pozdro
  • #39
    arturo29
    Poziom 11  
    witam ! a trafo głosnikowe mierzyłeś czy uzwojenia anodowe maja jednakowe rezystancje ! sprawdz tez sprzezenie zwrotne a na lampki przedwzmaczniacza sprubuj załozyc ekrany .pozdrawiam artur