Witam serdecznie!
Na wstępie powiem że procesor atmega nie widzę pierwszy raz, jednak pierwszy raz zabrałem się za programowanie Atmegi32 i właściwie można powiedzieć że to mój "pierwszy poważny raz".
Pomysł wziął się stąd że zapragnąłem posiadać fabrycznego pilota sterowania radia z pod kierownicy w Renault Clio II ph 2 1.2 8V (notabene bardzo ekonomiczne auto:D). Powstał pomysł, zobaczyłem że nowy pilot do Radia Sony kosztuje tyle samo co radio, więc popukałem się w głowę i powiedziałem że jeżeli mam już płacić krocie to chociaż chce mieć w to jakiś wkład i wynieść jakąś wiedzę.
Tak więc schemat pilota renault i pilota sony zamieściłem w załącznikach.
Pojawił się jednak problem przy programowaniu.
To co spłodziłem wygląda mniej więcej tak:
[code]
Pytania na dzień dzisiejszy są dwa:
1. Czy warunki sprawdzania pozycji rolki przełączania odpowiednik seek+ seek- nie powinien znajdować się przed rozpoczęciem pętli głównej programu?
2. Jak wyeliminować pozostałe błędy i ostrzeżenia, a mianowicie:
Build started 3.8.2011 at 01:22:22
avr-gcc -mmcu=atmega32 -Wall -gdwarf-2 -Os -std=gnu99 -funsigned-char -funsigned-bitfields -fpack-struct -fshort-enums -MD -MP -MT renault.o -MF dep/renault.o.d -c ../renault.c
In file included from ../renault.c:9:
c:/winavr-20090313/lib/gcc/../../avr/include/util/delay.h:85:3: warning: #warning "F_CPU not defined for <util/delay.h>"
../renault.c: In function 'function':
../renault.c:115: warning: no return statement in function returning non-void
avr-gcc -mmcu=atmega32 -Wl,-Map=renault.map renault.o -o renault.elf
c:/winavr-20090313/bin/../lib/gcc/avr/4.3.2/../../../../avr/lib/avr5/crtm32.o
.init9+0x0): undefined reference to `main'
make: *** [renault.elf] Error 1
Build failed with 1 errors and 2 warnings...
Loaded plugin Atmel AVR Assembler
Loaded partfile: C:\Program Files (x86)\Atmel\AVR Tools\PartDescriptionFiles\ATmega16
Loaded plugin AVR GCC
Loaded partfile: C:\Program Files (x86)\Atmel\AVR Tools\PartDescriptionFiles\ATmega32.xml
Schematy:
![[Atmega32]Własna przejściówka pilota sterowania radia Renault-> Sony [Atmega32]Własna przejściówka pilota sterowania radia Renault-> Sony](https://static2.elektroda.pl/img/preloader2.svg)
Na wstępie powiem że procesor atmega nie widzę pierwszy raz, jednak pierwszy raz zabrałem się za programowanie Atmegi32 i właściwie można powiedzieć że to mój "pierwszy poważny raz".
Pomysł wziął się stąd że zapragnąłem posiadać fabrycznego pilota sterowania radia z pod kierownicy w Renault Clio II ph 2 1.2 8V (notabene bardzo ekonomiczne auto:D). Powstał pomysł, zobaczyłem że nowy pilot do Radia Sony kosztuje tyle samo co radio, więc popukałem się w głowę i powiedziałem że jeżeli mam już płacić krocie to chociaż chce mieć w to jakiś wkład i wynieść jakąś wiedzę.
Tak więc schemat pilota renault i pilota sony zamieściłem w załącznikach.
Pojawił się jednak problem przy programowaniu.
To co spłodziłem wygląda mniej więcej tak:
[code]
Code: c
Pytania na dzień dzisiejszy są dwa:
1. Czy warunki sprawdzania pozycji rolki przełączania odpowiednik seek+ seek- nie powinien znajdować się przed rozpoczęciem pętli głównej programu?
2. Jak wyeliminować pozostałe błędy i ostrzeżenia, a mianowicie:
Build started 3.8.2011 at 01:22:22
avr-gcc -mmcu=atmega32 -Wall -gdwarf-2 -Os -std=gnu99 -funsigned-char -funsigned-bitfields -fpack-struct -fshort-enums -MD -MP -MT renault.o -MF dep/renault.o.d -c ../renault.c
In file included from ../renault.c:9:
c:/winavr-20090313/lib/gcc/../../avr/include/util/delay.h:85:3: warning: #warning "F_CPU not defined for <util/delay.h>"
../renault.c: In function 'function':
../renault.c:115: warning: no return statement in function returning non-void
avr-gcc -mmcu=atmega32 -Wl,-Map=renault.map renault.o -o renault.elf
c:/winavr-20090313/bin/../lib/gcc/avr/4.3.2/../../../../avr/lib/avr5/crtm32.o

make: *** [renault.elf] Error 1
Build failed with 1 errors and 2 warnings...
Loaded plugin Atmel AVR Assembler
Loaded partfile: C:\Program Files (x86)\Atmel\AVR Tools\PartDescriptionFiles\ATmega16
Loaded plugin AVR GCC
Loaded partfile: C:\Program Files (x86)\Atmel\AVR Tools\PartDescriptionFiles\ATmega32.xml
Schematy:
![[Atmega32]Własna przejściówka pilota sterowania radia Renault-> Sony [Atmega32]Własna przejściówka pilota sterowania radia Renault-> Sony](https://obrazki.elektroda.pl/3216494300_1312327641_thumb.jpg)
![[Atmega32]Własna przejściówka pilota sterowania radia Renault-> Sony [Atmega32]Własna przejściówka pilota sterowania radia Renault-> Sony](https://obrazki.elektroda.pl/9045990100_1312327641_thumb.jpg)