Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Acer 5610, sam się wyłącza hasło bios

tr0jan 03 Sie 2011 08:13 1749 7
  • #1 03 Sie 2011 08:13
    tr0jan
    Poziom 8  

    Witam
    Mam taki problem podczas wgrywania map na tomtom one (połączony przez USB do laptopa) odpaliłem plik. Avast pokazał mi wirusa, ale zdeterminowane zrobiłem ignoruj. Od tego czasu z laptopem dzieją się dziwne rzeczy. Komputer nie chce się uruchomić tzn. uruchamia się, diody się świecą, ale nic nie pojawia się na ekranie. Po fizycznym odcięciu zasilania (bateria + zasilacz) nieraz uruchamia się tylko do momentu wczytywania biosu, nieraz uruchamia się normalnie do windowsa, ale zawsze po pewnym czasie robi shutdown i sytuacja się powtarza. Zdarza się, że podczas uruchamiania komputer wydaje dźwięki (długi, krótki, krótki - co sugeruje kartę graficzną). Zauważyłem bardzo, dziwną rzecz mianowicie podczas próby wejścia do Biosa - F2- jest tam hasło, którego ja nigdy nie zakładałem. Po resecie biosa poprzez zworkę hasło znika, ale tylko do momentu, aż komputer sam się wyłączy. Kiedy już jakimś cudem wejdę do windowsa zauważam, że data systemowa jest ustawiona na 1.1.2005. Wyjmowałem po kolei wszystkie bebechy - dysk twardy, ramy (jak wyjmę ramy nie piszczy), kartę wifi, ale nic to nie dało. Może to być wirus w biosie? Nie mam już pomysłu. Dlatego proszę was o pomoc i sugestie.

    0 7
  • #2 03 Sie 2011 09:20
    dontmów
    Poziom 18  

    Po pierwsze po wyciągnięciu RAMu ma nie piszczeć. Po drugie skoro jak resetujesz BIOS i wtedy komp Ci odpala to jeśli masz cenne dane na HDD to skopiuj je gdzieś korzystając na przykład z adaptera HDD (KONIECZNIE PRZESKANUJ ZRZUCONE DANE ANTYWIRUSEM!) i od nowa wrzuć OS. Po objawach sądzę że po wrzuceniu nowego OS problem zniknie.

    0
  • #3 03 Sie 2011 09:51
    tr0jan
    Poziom 8  

    No tak tylko, że niekiedy komputer nawet nie dochodzi do momentu wczytywania systemu, (zresztą mam zainstalowane dwa systemy XP i Ubuntu i gruba) i się wyłącza (a właściwie to jakby się zawieszał, bo dioda power się pali, ale nic poza tym). Nie zainstaluje nowego OS, bo sytuacja mi na to nie pozwala. Nie mogę wejść do biosu, aby przestawić boot na cd lub usb. A jak już wejdę po resecie biosu to i tak zrobi się dziwna rzecz z pseudo wyłączeniem się.

    0
  • #4 03 Sie 2011 10:37
    dontmów
    Poziom 18  

    A naciskanie F8 przy starcie zadziała?

    0
  • #5 03 Sie 2011 11:22
    tr0jan
    Poziom 8  

    Zadziała o tyle o ile komputer nie wyłączy się przed momentem, w którym jest możliwość użycia funkcji klawisza F8 lub zaraz po jego użyciu.

    0
  • #6 03 Sie 2011 12:02
    dontmów
    Poziom 18  

    No to może popróbuj kilka razy aż się uda. Wybierz DVD-RW i instaluj. I zobaczymy co będzie wtedy. Próba pieniędzy nie kosztuje. A jak się nie uda to będziemy myśleć dalej ale myślę że będzie problem...

    0
  • #7 03 Sie 2011 15:03
    tr0jan
    Poziom 8  

    Niestety nie ma możliwości instalacji nowego systemu. Najdalej udało mi się dojść do 18% instalacji XP i komputer się zawiesił (czarny ekran). Proszę o inne wskazówki, bo zapowiada się na kupno nowego sprzętu a z kasą krucho :/

    0
  • #8 03 Sie 2011 22:32
    Vogelek23
    Poziom 34  

    tr0jan napisał:
    Zdarza się, że podczas uruchamiania komputer wydaje dźwięki (długi, krótki, krótki - co sugeruje kartę graficzną).

    Jeśli w Twoim modelu jest nVidia Go7200/7300/7600, to BIOS właściwie rozpoznaje wadę chipsetu grafiki - konieczna wymiana na poprawioną wersję, wolną od wad.

    tr0jan napisał:
    Zauważyłem bardzo, dziwną rzecz mianowicie podczas próby wejścia do Biosa - F2- jest tam hasło, którego ja nigdy nie zakładałem. Po resecie biosa poprzez zworkę hasło znika, ale tylko do momentu, aż komputer sam się wyłączy. Kiedy już jakimś cudem wejdę do windowsa zauważam, że data systemowa jest ustawiona na 1.1.2005.

    To jest natomiast sygnalizacja problemów z pracą generatora RTC i pamięci CMOS - do kontroli napięcie baterii RTC oraz obwód zasilania generatora RTC.

    0