Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Bosch WFA 2070 blokada drzwi nie odbija/nie zwalnia się

pioootr2 04 Aug 2011 09:07 12451 6
    pioootr2
    Level 11  
    Witam.
    Drogą wstępu.
    Pralka zaczęła "wywalać" korki zaraz po ustawieniu programu i wciśnięciu przycisku START (podczas pobierania wody). Po kilku takich sytuacjach, postanowiłem zajrzeć co może być przyczyną. Za przyczynę uznałem luźno zawieszony, stukający o obudowę moduł BYR67 - z podłożoną izolacją i opatulony taśmą izolacyjną od strony lutowania, przymocowałem ją do węża odpływu. Pralka działa.

Po dwóch praniach od "naprawy", przy trzeciej próbie nastawienia prania (nastawiłem program "A", włączyłem palkę przyciskiem START - zaczęła pobierać wodę ) - wszystko zdawało się iść normalnie, lecz po chwili "wywaliło" korki ponownie.
    Wyłączyłem przyciskiem pralkę, wymieniłem korki, przekręciłem programator o 2 "tyknięcia", włączyłem przycisk START i ... pralka zaczęła ponownie działać.
    Pralka skończyła program, zatem wycisnąłem przycisk START i czekam na zwolnienie blokady. I tu się pojawił problem, z którym nie mogę sobie poradzić. :(

Blokada się nie zwalnia. Przejrzałem Forum w poszukiwaniu wskazówek:
    1. Wypinam środkowy kabel z blokady - bez efektu
    2. Wypinam skrajny pojedynczy - bez efektu, dalej zablokowana
    3. Wypinam środkowy i skrajny pojedynczy - bez efektu
    4. Nastawiłem ponownie program (wypompowania wody), z myślą że może po zakończeniu blokada odbije - bez efektu

I. Jak mogę przy pomocy np. śrubokrętu czy innego narzędzia zręcznie zwonić blokadę drzwiczek, żeby uratować rzeczy przed ukiszeniem :)?
    II. Co może być przyczyną nie zwalniania się blokady - jak ją zdiagnozować i usunąć?

Proszę o pomoc.
    Z góry dziękuje, Piotrek.
    gayetan
    Level 18  
    Sprawdź filtr pompki wody. Możesz mieć zablokowaną pompę.
    pioootr2
    Level 11  
    Pompka wody sprawdzona.
    Odkręciłem spust, Wypadła agrafka, 12 groszy i kamyk.
    Generalnie ostatni program parnia się zakończył cały, a także na programie odpompowania wody, pompka działała bez zarzutu - wodę pompuje.
    Drzwiczki dalej się nie otwierają...
    Dzięki.

Jakiś pomysł do punktu I - jak otworzyć drzwi i wyjąć zawartość?
    pioootr2
    Level 11  
    Tak generalnie chcę to zrobić (w ten sposób odpinałem przewody podłączone do blokady), o ile któryś z forumowiczów napisze jakim sposobem odblokować blokadę.

Może jeszcze dodatkowy opis sytuacji:
    Gdy przyciskam klamkę przy drzwiczkach, to to białe oczko - które porusza się w blokadzie - w które wchodzi bolec klamki trochę się przesuwa. Ale nie na tyle by umożliwić takie wychylenie bolca by nie opierał się o blokadę i "wyszedł" otwierając przy tym drzwi...
    Czy ogólnie blokada działa w ten sposób, że moment blokowania następuje gdy podłączone jest napięcie na jej końcówek, a zwalnia się gdy po czasie owo napięcia ustępuje?
    Może przyczyna tkwi w jakiś elemencie który staruje blokadą - a nie w niej samej?

Proszę o wskazówkę.
    Piotr.
    Gobro
    Level 31  
    Ta blokada już jest do wyrzucenia.Jeżeli nie umiesz jej odblokować od środka to ją po prostu złam i wtedy otworzysz drzwiczki.
    pioootr2
    Level 11  
    Blokada wyłamana, drzwiczki otwarte - rzeczy uratowane :)
    Para zewnętrznych przewodów połączona i zaizolowana, środkowy - zaizolowany.
    Kolejne pranie jest w trakcie...
    Tymczasowo pralka będzie bez blokady, aż jej nie kupię i zamontuję. Okaże się czy to ona była niesprawna czy może coś innego. Postaram się o tym napisać.

Z góry dziękuje za zainteresowanie i pomoc.

Pozdrawiam,
    Piotrek.