Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

PIROTEC SIT 300/1 - spawarka inwerterowa

Escopy 04 Aug 2011 12:17 10171 7
    Escopy
    Level 15  
    Witajcie!
    Koledzy, jest taki problem;
    Spawarka jak w temacie, nowa (1,5 miesiąca), pierwsze jej spawanie, spawała metodą tradycyjną - wszystkiego ze 3h, nagle, bez ostrzeżenia zapaliła się czerwona dioda przegrzania i spawarka przestała spawać! Zostawiłem włączoną spawarkę na pół dnia i, niestety, nie włączyła się! Wyłączyłem to ustrojstwo na tydzień, wyciągnąłem kable z gniazdka - niestety, bez sukcesu, spawarka dalej łypie na czerwono i ani myśli spawać.
    Nie byłoby problemu, gdyby był paragon, gwarancja - oddałbym z powrotem do sklepu, ale niestety przepadło, razem z ogromnym kartonem...

- Ale też z drugiej strony, ciekawość świata i ambicja zmuszają do poszukiwania odpowiedzi na pytania:
    - co się zepsuło?
    - i jak to naprawić?

Może ktoś z kolegów wie?

Pozdrawiam Escopy
    nojeks
    Level 12  
    Witam. Może na początek sprawdź termiki może jeden z nich po zadziałaniu pozostał zwarty (bądź otwarty zależy jakie zastosowano). Termiki powinny być na tranzystorach falownika i ewentualnie na trafie i mostku. Nie znam tego modelu więc strzelam ;-))
    Escopy
    Level 15  
    Dzięki Kolego! Już spotkałem właśnie taką opinię, że mogą to być termiki, czyli bezpieczniki termiczne, tak? Jak one mogą wyglądać? Lub, jakie stosuje się w spawarkach, może jakaś fotka? Byłbym wdzięczny!
    Pozdrawiam.
    nojeks
    Level 12  
    A to różnie. Może być czujnik (obudowa np TO92 wygląda jak tranzystorek 3 wyprowadzenia) i dalej do sterownika lub właśnie bezpiecznik termiczny dwa kabelki zakończone 3-6mm elementem (kolor dowolny - często niebieski) lub też na drucie jak np. dioda (--=--) też takie występują ale jakie są w fabrycznych spawarkach to Ci nie powiem bo po prostu nie wiem. Odpowiadam na Twoje pytanie bo akurat zbudowałem ostatnio spawarkę (projekt by Olinek2) stąd wiem o termikach.
    P.S.
    Może tak: na trafie powinno być coś takiego łatwo to sprawdzić bo tam tylko wchodzą i wychodzą połączenia mocy więc grube kable a to będzie cienki, później na radiatorze falownika przykręcone do radiatora (będzie to najmniejszy element) poza tranzystorami i diodami, które małe nie będą. No może jeszcze być na mostku za trafem ale to też do radiatora powinien być przykręcony.

np
    PIROTEC SIT 300/1 - spawarka inwerterowa
    Escopy
    Level 15  
    witam ponownie.
    Niestety, przepaliły się tranzystory mocy TOSHIBA k4108. Jakoś nie mam szczęścia do inverterów!
    Czy ktoś z Kolegów wie, gdzie można tanio kupić, odkupić, może używane... - takie albo mocniejsze, żeby były wytrzymalsze?
    Podaję parametry w obrazkach (linki do opisów tranzystora) ;
    https://obrazki.elektroda.pl/8385157200_1336898612.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/7509512600_1336898614.jpg

Pozdrawiam - Escopy
    wola
    Level 26  
    Witam.
    Quote:
    Niestety, przepaliły się tranzystory mocy TOSHIBA k4108
    Drugi raz się przepaliły? Ile w sumie jest tych tranzystorów? Czy wszystkie się przepaliły? Jaką elektrodą (jakim prądem) wtedy spawałeś? Czy używałeś przedłużacza (ile metrów; jaki przekrój)?
    nojeks
    Level 12  
    Właśnie dziwne, że poleciały jak mówisz kolejny raz. W układzie powinny mieć gasiki więc może któraś dioda lub rezystor w gasiku/ach jest przebita/spalony i szpile kasują mosfety co prawda diody mają w obudowie no ale mogę się mylić fachowcem to ja nie jestem bardziej to moje hobby :):).

P.S.
    Budując swoją spawarkę, podczas testu, chciałem sprawdzić działanie termika jednak nie był podłączony termik tylko wkrętakiem zwarłem piny konektora i co ciekawe - może i normalne - poleciały IGBT. Później doszedłem do wniosku, że (mądry Polak po szkodzie) termik zwiera/rozwiera styki w ciągu ułamka sekundy i pozostaje w takim stanie przez kilka minut w wkrętak na skutek drgania ręki (nie mówię że popiłem :) ) zwiera i rozwiera (może tak być nie znaczy że zawsze) kilka razy na sekundę czy dwie co skutkuje gwałtownym wyłączeniem i załączeniem trafa co daje z kolei efekt przebicia tranzystorów. Ale nauka nie idzie w las :):) szczególnie jak 50-80 PLN kosztuje
    Escopy
    Level 15  
    Zamykam temat, tranzystory przepalone, zakup i wymiana nowych wyniesie drożej niż zakup nowej spawary!
    Dzięki Koledzy, pozdrawiam!