Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sharp AR-M160, czarna kreska

cichy999 05 Aug 2011 09:06 1271 7
    cichy999
    Level 20  
    Witam!!!

Mam problem z kopiarką Sharp AR-M160 a mianowicie.
    Problem polega na tym że kopia wychodziła brudna ( czarne smugi) ewidentnie wskazujące na przebicie elektrody ładującej.

Po wymianie na nową nie ma już smug ale pojawia się cieniutka kreska od początku do połowy kartki, objaw podobny do brudnej optyki ale z komputera też robi tą kreskę. Czasami wychodzi kilka tych kresek. Tak jak by coś dalej przebijało.

Nie jest to wina ani bębna ani listwy podmieniane.
    Miał ktoś podobny problem??

Pozdrawiam
    cichy999
    Daro_Olo
    Level 18  
    Witam, a te kreseczki to w pionie są czy w poziomie, jeśli w pionie to może lustro poligonowe lasera brudne. Jaki przebieg ma kopiarka?
    cichy999
    Level 20  
    W poziomie kreska jest.
    Laser też czyszczony dalej kreska w tym samym miejscu.

Wygląda to na elektrode tylko dziwne bo nówka.
    Szukałem na niej jakiegoś paprocha ale nic nie ma.

Kopiarka ma 87K
    anty35
    Level 26  
    Weź tą starą elektrodę rozbierz i dokładnie umyj , ja to biorę lakier do paznokci i po prostu maluję ją (czarny plastik ) i to pomaga.
    Gregorybl
    Level 13  
    a zaglądałeś do listwy bębna? czasem się coś zbierze i właśnie objaw taki jest że pół strony kreska jest a potem jej nie ma. Miałem taki coś w oliwce 16W
    marioq4
    Level 17  
    Witam.Wyczyść dobrze lustra i świetlówkę.Zazwyczaj na niej zbierą się malutkie poprochy
    cichy999
    Level 20  
    Dzięki za odpowiedzi.

Jeszcze raz wyczyściłem elektrodę i jest już ok.
    Ale teraz doszedł mi drugi problem tz jak puszczę 10 kopii z szuflady to wyjdzie jedna i pokazuje zacięcie papieru. Doszedłem do tego że elektrosprzęgło nie odbija do końca (zawiesza się) ten czarny plastik PTME-0032QSZZ tak jakby sie za mocna w tą białą zębatkę wżynał.

Może ktoś z was udostępnić firmware do tej maszynki lub podać namiar gdzie znaleźć.

Dzięki
  • Helpful post
    Woter
    Level 19  
    Napisz na prw, to ci podeśle.