Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brak podświetlania licznika , climatronic i innych passat B5

Boryczka1994 05 Aug 2011 17:22 13694 18
Testo
  • #1
    Boryczka1994
    Level 12  
    Witam mam taki problem nagle któregoś dnia zgasło mi podświetlanie licznika , climatronica , nawiewu , i innych dupereli . Dziś dobrałem sie do regulatora jasnosci podświetlania , strasznie sie grzeje , aż parzy , wszystkie bezpieczniki mam Ok , powiedzcie mi czy to wina tego regulatora czy jakieś zwarcie : passat B5 1.8 20V 99 rok
  • Testo
  • Helpful post
    #2
    wacekzgor
    Level 15  
    Aby inni mogli diagnozować na odległość musiałbyś podać typ instalacji /jaki silnik, benzyna czy olej napędowy, oznaczenie silnika, rok produkcji, system zasilania paliwem/, oznaczenie regulatora, napięcia na poszczególnych wyprowadzeniach z regulatora, prądy w obwodach od poszczególnych wyprowadzeń grzejącego się regulatora. W zależności od tego jakie podałbyś dane możliwe jest, iż ktoś podpowiedziałby rodzaj uszkodzenia lub uszkodzony element.
    Nie wykluczone też jest, że sam znalazłbyś uszkodzenie lub wadliwy element.
    Dlatego też zrób tak jak poradziłem innemu użytkownikowi forum w temacie opisanym tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=9783782#9783782
    Pozdrawiam
    Życzę skutecznej diagnozy i usunięcia usterki.
  • #3
    Boryczka1994
    Level 12  
    Witam , kolego a skad ja wezme typ instalacji , mój silnik to 1.8 20V 125KM benzyna / gaz rok produkcji 1999 rególator nr: 3B0 941 33C >PA6-GF30<
  • Testo
  • Helpful post
    #4
    User removed account
    User removed account  
  • Helpful post
    #5
    powidz
    Level 20  
    Najczęściej zwarcie występuje przy podświetlaniu zapalniczki.
  • #6
    Boryczka1994
    Level 12  
    ok , Wielkie dzięki , jutro popatrzę co i jak , i dam znać , co do radia to mam zmienione na jakieś Sony , ale już mam je rok i nic do tej pory sie nie działo , to podejrzewam że zwarcie gdzieś na kablu lub przy zapalniczce :) jutro dam znac co i jak Pozdrawiam xD
  • Helpful post
    #7
    wacekzgor
    Level 15  
    Zapewne nie pobrałeś schematów ze strony www, której adres jest w poście pod podanym w poprzednim poście linkiem. Schematy i wyposażenie elektryczne różnią się w zależności od przedziału roku produkcji, typu silnika, rodzaju paliwa, pojemności silnika, systemu zasilania paliwem, wersji wykonania samochodu i może jeszcze czegoś co nie wymieniłem. Dlatego aby wybrać odpowiedni schemat i znaleźć na nim elementy zabezpieczające oraz przewody poprzez które doprowadzany jest prąd do odpowiednich elementów: musisz umieć wybrać odpowiedni schemat stosownie do konfiguracji osprzętowej pojazdu, potrafić go czytać i wiedzieć skąd go pobrać. Ponadto jeśli nie potrafisz przeprowadzić badań i pomiarów, interpretować ich wyników, oszacować sprawności elementów na podstawie oględzin instalacji i poszczególnych detali to daj sobie i samochodowi spokój. Pozostaw to majstrowi z doświadczeniem w naprawach instalacji elektrycznych bo jeszcze więcej zepsujesz niż naprawisz. Cała sztuka w naprawach to szybko znaleźć uszkodzenie, ustalić jego przyczynę, wymienić odpowiednie elementy i oddać samochód klientowi. Inaczej majster nie zarobi nawet na mydło dla pracowników.
  • Helpful post
    #8
    User removed account
    User removed account  
  • #9
    Boryczka1994
    Level 12  
    kolego nie ściągałem żadnych schematów z tej stronki bo tam jest wszystko opisane po chińsku czy jakimś tam języku , a co do pomiarów to robiłem ale za dużo by pisać , i moim zdaniem jeżeli ktoś sie zna na tym dobrze to potrafi wymienić przyczyny takich usterek tak ja koledzy wyżej . Pozdrawiam
  • #10
    tomatrix1
    Level 14  
    Witam kolego Boryczka1994 problem tkwi w wiązce koło modułu komfortu kable zgniły tam szukaj pozdrawiam
    Moderated By Pawel wawa:

    Przestań pisać bzdury!

  • Helpful post
    #11
    tomak135
    Level 12  
    Opisz jak to sie stalo ze przestalo podswietlac??

    Sprawdz kable wokol radia, jesl mowisz ze zostalo zmienione radio byc moze ktos nie wyciagnal kabelka z wtyczki od podswietlania i robi zwarcie.
    Znajomemu zmienialem radyjko i trzabylo wyciagnac kabelek ten kabel jak sie nie myle to kabel szary ale na 100% ci nie powiem musisz przemierzyc.

    Pozdrawiam
  • Helpful post
    #12
    User removed account
    User removed account  
  • #13
    Boryczka1994
    Level 12  
    Kolego z tym podświetlaniem było tak , pewnego dnia wróciłem z pracy wieczorem postawiłem go jeszcze wszystko działało , rano jechałem do roboty była jeszcze szarówka włączyłem światła i było wszystko ok , zajeżdżam pod zakład patrze a tu już podświetlania nie ma , pomyślałem ze możne coś włącznik świateł nie łączy wziąłem parę razy go poprzekręcałem i nadal nic , to po pracy postanowiłem ze zobaczę możne coś nie łączy tam z tyłu w kablach , zdjąłem tą dolna osłonę po dopychałem kable i nic , ale jakimś dziwnym trafem dotknąłem ten regulator a on się momentalnie strasznie nagrzał , i do tej pory jeżdżę bez podświetlania , dziś zobaczę z tymi kablami od radia , a ta wiązkę od komfortu morze z miesiąc temu patrzałem i jest z nią wszystko ok , bo miałem problem z zamkiem , ale usterka tkwiła w drzwiach .:)


    PS
    Koledzy a można to jakoś podłączyć bezpośrednio bez tego regulatora by sprawdzić czy zatrybi ,
  • Helpful post
    #14
    tomak135
    Level 12  
    siema

    robiles cos z tym ??? jak ci poszlo?
    ja chwilowo mam nie mam czasu aby sprawdzic ten przelacznik ale moze dzisiaj
  • #15
    Boryczka1994
    Level 12  
    Witam , tak robiłem i udało mi sie zrobić , a mianowicie zwarła mi żaróweczka od oświetlania nawiewu , nie wiadomo z jakiej przyczyny , usunąłem usterkę i regulator już sie nie grzeje a podświetlanie wróciło d normy :) Pozdrawiam :)

    I jeszcze jedno pytanko , koledzy chciałbym podłączyć sobie podświetlanie na pedały , ale żeby tak świeciły ja te lampki w suficie, ze jak wsiadam to przez chwile świecą a potem gasną , pod który kabel sie podpiać , bo nie chcę ciągnąc kabla od światełka tylko chcę sie podpiąć w kostkach
  • #16
    tomak135
    Level 12  
    sprawdz przy module komfortu ewentualnie przy slupkach lewym badz prawym

    pozdrawiam
  • #17
    Boryczka1994
    Level 12  
    ok , , koledzy kurde wczoraj zabrałem sie do zmiany głośników z przodu rozwierciłem nity wywaliłem stary i teraz chcę założyć nowy , i jak go przykręcić do obudowy bez jej zdejmowania tzn: do tej blachy
  • #18
    tomak135
    Level 12  
    Postaraj sie to zrobic tak zeby wygladalo jak oryginalne. :D
  • #19
    Boryczka1994
    Level 12  
    no udało się;p nity zastąpiłem blacho wkrętami o odpowiedniej grubości i jest git , wielkie dzięki wszystkim za pomoc . Pozdrawiam