Witam mam taki problem nagle któregoś dnia zgasło mi podświetlanie licznika , climatronica , nawiewu , i innych dupereli . Dziś dobrałem sie do regulatora jasnosci podświetlania , strasznie sie grzeje , aż parzy , wszystkie bezpieczniki mam Ok , powiedzcie mi czy to wina tego regulatora czy jakieś zwarcie : passat B5 1.8 20V 99 rok
Aby inni mogli diagnozować na odległość musiałbyś podać typ instalacji /jaki silnik, benzyna czy olej napędowy, oznaczenie silnika, rok produkcji, system zasilania paliwem/, oznaczenie regulatora, napięcia na poszczególnych wyprowadzeniach z regulatora, prądy w obwodach od poszczególnych wyprowadzeń grzejącego się regulatora. W zależności od tego jakie podałbyś dane możliwe jest, iż ktoś podpowiedziałby rodzaj uszkodzenia lub uszkodzony element.
Nie wykluczone też jest, że sam znalazłbyś uszkodzenie lub wadliwy element.
Dlatego też zrób tak jak poradziłem innemu użytkownikowi forum w temacie opisanym tu:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=9783782#9783782 Pozdrawiam
Życzę skutecznej diagnozy i usunięcia usterki.
Zwarcie gdzieś jest, pewnie na kablu do radia jeżeli zmieniane lub oświetleniu zapalniczki, bo to najczęściej
Ten przedmówca co pyta o silnik to kompletnie nie czai tematu.
ok , Wielkie dzięki , jutro popatrzę co i jak , i dam znać , co do radia to mam zmienione na jakieś Sony , ale już mam je rok i nic do tej pory sie nie działo , to podejrzewam że zwarcie gdzieś na kablu lub przy zapalniczce jutro dam znac co i jak Pozdrawiam xD
Zapewne nie pobrałeś schematów ze strony www, której adres jest w poście pod podanym w poprzednim poście linkiem. Schematy i wyposażenie elektryczne różnią się w zależności od przedziału roku produkcji, typu silnika, rodzaju paliwa, pojemności silnika, systemu zasilania paliwem, wersji wykonania samochodu i może jeszcze czegoś co nie wymieniłem. Dlatego aby wybrać odpowiedni schemat i znaleźć na nim elementy zabezpieczające oraz przewody poprzez które doprowadzany jest prąd do odpowiednich elementów: musisz umieć wybrać odpowiedni schemat stosownie do konfiguracji osprzętowej pojazdu, potrafić go czytać i wiedzieć skąd go pobrać. Ponadto jeśli nie potrafisz przeprowadzić badań i pomiarów, interpretować ich wyników, oszacować sprawności elementów na podstawie oględzin instalacji i poszczególnych detali to daj sobie i samochodowi spokój. Pozostaw to majstrowi z doświadczeniem w naprawach instalacji elektrycznych bo jeszcze więcej zepsujesz niż naprawisz. Cała sztuka w naprawach to szybko znaleźć uszkodzenie, ustalić jego przyczynę, wymienić odpowiednie elementy i oddać samochód klientowi. Inaczej majster nie zarobi nawet na mydło dla pracowników.
od przedziału roku produkcji, typu silnika, rodzaju paliwa, pojemności silnika, systemu zasilania paliwem, wersji wykonania samochodu i może jeszcze czegoś co nie wymieniłem
Weź człowieku przestań. Oświetlenie wewnętrzne nie ma nic do tego.
kolego nie ściągałem żadnych schematów z tej stronki bo tam jest wszystko opisane po chińsku czy jakimś tam języku , a co do pomiarów to robiłem ale za dużo by pisać , i moim zdaniem jeżeli ktoś sie zna na tym dobrze to potrafi wymienić przyczyny takich usterek tak ja koledzy wyżej . Pozdrawiam
Sprawdz kable wokol radia, jesl mowisz ze zostalo zmienione radio byc moze ktos nie wyciagnal kabelka z wtyczki od podswietlania i robi zwarcie.
Znajomemu zmienialem radyjko i trzabylo wyciagnac kabelek ten kabel jak sie nie myle to kabel szary ale na 100% ci nie powiem musisz przemierzyc.
Kolego z tym podświetlaniem było tak , pewnego dnia wróciłem z pracy wieczorem postawiłem go jeszcze wszystko działało , rano jechałem do roboty była jeszcze szarówka włączyłem światła i było wszystko ok , zajeżdżam pod zakład patrze a tu już podświetlania nie ma , pomyślałem ze możne coś włącznik świateł nie łączy wziąłem parę razy go poprzekręcałem i nadal nic , to po pracy postanowiłem ze zobaczę możne coś nie łączy tam z tyłu w kablach , zdjąłem tą dolna osłonę po dopychałem kable i nic , ale jakimś dziwnym trafem dotknąłem ten regulator a on się momentalnie strasznie nagrzał , i do tej pory jeżdżę bez podświetlania , dziś zobaczę z tymi kablami od radia , a ta wiązkę od komfortu morze z miesiąc temu patrzałem i jest z nią wszystko ok , bo miałem problem z zamkiem , ale usterka tkwiła w drzwiach .
PS
Koledzy a można to jakoś podłączyć bezpośrednio bez tego regulatora by sprawdzić czy zatrybi ,
Witam , tak robiłem i udało mi sie zrobić , a mianowicie zwarła mi żaróweczka od oświetlania nawiewu , nie wiadomo z jakiej przyczyny , usunąłem usterkę i regulator już sie nie grzeje a podświetlanie wróciło d normy Pozdrawiam
I jeszcze jedno pytanko , koledzy chciałbym podłączyć sobie podświetlanie na pedały , ale żeby tak świeciły ja te lampki w suficie, ze jak wsiadam to przez chwile świecą a potem gasną , pod który kabel sie podpiać , bo nie chcę ciągnąc kabla od światełka tylko chcę sie podpiąć w kostkach
ok , , koledzy kurde wczoraj zabrałem sie do zmiany głośników z przodu rozwierciłem nity wywaliłem stary i teraz chcę założyć nowy , i jak go przykręcić do obudowy bez jej zdejmowania tzn: do tej blachy