Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

DLP Sony KF50SX100 chassis LE-3 brak reakcji

Jezior2000 05 Aug 2011 20:47 3535 14
Relpol
    Jezior2000
    Level 17  
    Witam uprzejmie.
    Mam całkiem fajny projektor z tylnym podświetlaniem jednak ma bardzo zastanawiający problem który bardzo mnie intryguje. Mianowicie obecnie sytuacja wygląda następująco:
    Gdy włączam do sieci dioda świeci kolorem bursztynowym następnie włączam przycisk i led gaśnie i nic nie dzieje się. Jednak nie do końca nic się nie dzieje ponieważ przez około minutę lub dłużej zasilacz podejrzanie nie załącza się tzn napięcia systemowe +5 i inne są bo gdy manewruję pilotem led wskazuje jego odbiór kolorem czerwonym. Po charakterystycznym pstyknięciu przekaźnika (przy załączeniu switcha) oraz po minucie cichym załączeniu zasilacza (słychać nawet lekki pstyk głośników) dioda led nadal reaguje na komendy pilota jednak tv jest jakby w uśpieniu. Idąc dalej postanowiłem wyciągnąć lampę i driver jednak jedno i drugie wygląda całkiem przyzwoicie. Dodam że driver nie dostaje napięcia 300V podczas tej jednej minuty więc wnioskując z tego nie ma szans na zaświecenie lampy. Mało tego bo podczas gdy zasilanie drivera już jest brak jest obrotów na wentylatorze. Tak więc zacząłem kolejne poszukiwania. Wyciągnąłem lampę wcisnąłem przycisk lamp-cov i podczas gdy się załączył wpuściłem światło w tor optyczny co się okazało że na ekranie pojawił się coś jakby raster jednak z małą gęstością linii poziomych (w poziomie były ciągłe). Linie w pionie oddalone były mniej więcej o centymetr oraz były wypełnione połową oczywiście kontrast był bardzo słaby ale podświetlenie również (można powiedzieć że były szare). Jednak po włączeniu menu ekranowego nie ma zmian. Następnie dowiedziałem się trochę o historii tego dlp, więc miał on wcześniej bardzo słabej jakości obraz z brakiem niebieści oraz przeważającą zielenią. Włączał się coraz rzadziej. Po nagrzaniu nie chciał się włączyć. Pomyślałem że należy przepatrzeć płytę cyfrówki. Po rozkręceniu zobaczyłem brak styku radiatora z układem odpowiedzialnym za przetwornik A/D, Zobaczyłem że ten przetwornik ma miliony sampli /sek co świadczy o tym że mógł się przegrzać. Reasumując mam trzy podejrzenia:

a) przetwornik
    b) niebieski LCD
    c) jakiś mało znaczący defekt który może być na płycie np. eeprom

po mojemu:
    AD a) dioda led powinna wskazać błąd zgodnie ze serwisówką
    AD b) nie wydaje mi się żeby LCD zblokowało cyfrówkę ponieważ nie może być tam jakiegoś sprzężenia zwrotnego. Dodam że podejrzenie powstało gdy przeczytałem coś w jakimś czasopiśmie w stylu zrób to sam : http://www.fixya.com/tags/sony_kf50sx100
    AD C) bardzo możliwe że coś może blokować szynę IIC.

Dodam że serwisówka jest tutaj oraz zamieszczam ją w bazie elektroda bo nie ma jej na forum.
    http://elektrotanya.com/sony_kf50sx100_chassis_le-3.pdf/download.html
    trzeba kliknąć get manual na dole po prawej stronie ekranu

Uprzejmie proszę o jakieś fachowe sprawdzone wskazówki. Uprzejmie pozdrawiam.
  • Relpol
    sani777
    Level 17  
    To jest TV 3xLCD , zrób zdjęcie ballastu i dalej powiem co robić.
    Jezior2000
    Level 17  
    Dodaję fotkę:
    sani777
    Level 17  
    A możesz zrobić z drugiej strony?Może być że masz spaloną lampę , sam mam KF50-SX200 A TO JEST TO SAMO.
  • Relpol
    Jezior2000
    Level 17  
    Coś mi się zdaje że za proste by to było poczytam jeszcze na schemacie skąd jest zasilanie proca drivera lampy bo jeśli z tych nieszczęsnych prawie 400V to bardzo możliwe że procek trafiło jednak zastanawiające jest to że zasilanie załącza się dopiero później. Mam następujące pytania do kolegi. Po pierwsze czy Twój TV załącza się szybciej niż po minucie i czy od razu dioda led świeci na czerwono? Oraz kolejne Czy jest możliwość aby ściągnąć obudowę i odłączyć komunikację drivera od płyty a następnie sprawdzić reakcję TV? Uprzejmie pozdrawiam
    sani777
    Level 17  
    Obraz zbyt zielony - spalony polaryzator od matrycy niebieskiej , dopóki nie oszukasz tv że "lampa świeci" nic nie sprawdzisz,mój tv włącza się od razu i dostaje 380vDC na ballast .... Najpierw go oszukaj , podświetl matryce i sprawdź jaki masz obraz.....
    ---
    Zrób zdjęcia balastu z każdej strony , wtedy napiszę Tobie co gdzie masz zrobić....

Nie pisz posta pod postem!
    [_P_]
    sani777
    Level 17  
    zlutuj tak jak na zdjęciu , zaznaczyłem kolorem czerwonym,odłącz złączkę od zasilania ballastu (duża złączka biały i czarny kabelek) i włącz TV, powinien być odblokowany podświetl matrycę i zobacz jaki masz obraz.
    Jezior2000
    Level 17  
    Zrobiłem zgodnie ze wskazówkami. Po ominięciu Lamp protection tv chce pokazać jakiś błąd po długim (tym razem krótszym) załączeniu jednak nie udaje się mu tego zrobić bo tak jakby brakowało mu zasilania. Więc urywa kod błędu raz na 4 a raz na 5 mrugnięć. W momencie urwania wydaje się że wiatrak zaczyna zwalniać jednak nieznacznie oraz dalej wieje lekko zwolniony. Wszystkie napięcia systemowe z zasilacza ok. Wspomniany "raster" również wyłącza się lekko później od momentu zwolnienia obrotów wiatraka. Zgodnie z serwisówką kod błędu powinien być powtarzany jednak tak nie jest. Osobiście to najlepiej będzie gdy popatrzę kolejne punkty na płycie tam gdzie rozchodzi się zasilanie jednak prosiłbym o dalsze wskazówki.
  • Helpful post
    sani777
    Level 17  
    Zrób zdjęcie balastu z tym mostkiem (transoptorami), być może nie to zwarłeś , poprzednie zdjęcie było nie wyraźne.
    Jezior2000
    Level 17  
    Cieszę się że jesteś online. Podsyłam fotkę.

Zwarte zostało lamp prt to ten szary kabel. Być może druk prowadzi inaczej. Jeśli masz jakieś inne informacje uprzejmie proszę o odpowiedź.
    Jezior2000
    Level 17  
    Witam ponownie
    Po ominięciu wszystkich zabezpieczeń związanych z driverem lampy udało się uruchomić tv. Okazało się że najlepszym sposobem jest wstawienie dwóch rezystorów po 220Ω każdy jeden pomiędzy pin1 i 8 drugi pomiędzy 9 i 16 układu IC1902 CXA1875. Jak widać jest to najlepszy sposób bo najłatwiejszy. Jest to zarazem wymuszenie startu balastu oraz ominięcie zabezpieczenia Lamp protection Jest to jeszcze ominięcie zabezpieczenia HV detection. Myślę że takie info może być podstawą dla chcących zmiany metalohalogenu na inne kierunkowe źródła światła. Zwierciadło znacznie zakłamuje rozkład intensywności przesuwając się po promieniu od środka. Rozkład chromatyczny też jest różny.
    Wracając do tematu chciałbym dodać kilka fotek powstałego obrazu oraz opisać reakcję tv. Wychodzi na to że balast nie mógł zostać uruchomiony bo po prostu nie było komendy jego startu. czyli sygnału Lamp CTL który musi być "1".
    Załączam kolejne fotki:

DLP Sony KF50SX100 chassis LE-3 brak reakcji DLP Sony KF50SX100 chassis LE-3 brak reakcji DLP Sony KF50SX100 chassis LE-3 brak reakcji

Więc reasumując wygląda to trochę jakby procesor miał problem ze startem tv. Myślę że jutro postaram się przebadać oraz znaleźć nowy wsad do eeprom. Kolejne wskazówki mile widziane. Na fotkach widoczne są pasy które poruszają się, niektóre są losowe jednak aparat fotograficzny słabo chce to uchwycić. Widać również kolejne kolory tak jakby tv chciał pokazać nieraz kropki w jednym punkcie R G oraz B. Wynika z tego że wszystkie LCD sprawne. Obydwa wentylatory sprawne. Wszystko wskazuje na cyfrówkę. Czasami tv zacina się powodując brak odbioru pilota lub klawiatury lokalnej. Myślę że również wskazana będzie podmiana kwarców. Ponieważ kiedyś w wyższej temperaturze uruchomił się a później stało się to samo. Dioda led po starcie nie świeci dopiero po przyciśnięciu klawiaturki lub pilota. Tv nie da się wprowadzić w stand-by nie działają żadne funkcje.
    Uprzejmie pozdrawiam.
    Jezior2000
    Level 17  
    Niestety podmiana zawartości eepromów nic nie dała wymiana kwarców również. Zamieszczam zawartości ponieważ ciężko było je znaleźć.
    Tv zachowuje się tak jakby zawieszał się w pewnym momencie i nie miał żadnej reakcji być może dodane przeze mnie rezystory obciążyły zasilanie do tego stopnia że brakuje już dla innych układów. Jutro postaram się to sprawdzić poprzez zmianę ich na większe oraz odłączenie pinów układu CXA odpowiedzialnych za wspomniane zabezpieczenia. Ciekawe jest to że raz włączył się kiedyś a dopiero po paru minutach mimo że był włączony stało się to samo. Dodam że tv posiada dużo różnych pamięci m.in. flash eprom sram mikrokontroler włącznie z takim układem jak memory controller. Proszę o jakieś wskazówki ponieważ zgodnie z serwisówką tv powinien wskazać kod błędu. Więc co można najbardziej podejrzewać? Gdyby moduł odpowiedzialny za cyfrową obróbkę sygnału wizji miał defekt to również zostałoby to wskazane diodą led mimo braku obrazu natomiast tv nie ma żadnych reakcji. Spróbuję sprawdzić jeszcze czy po odjęciu któregoś z układów lub modułów tv w końcu zgłosi jakiś błąd. Oraz są tam dwa zasilania STBY +5V oraz zwykłe +5V które również należy sprawdzić.
    Uprzejmie pozdrawiam
    Jezior2000
    Level 17  
    Witam ponownie
    Wiem że odpowiadam sam na swoje posty ale ten tv można powiedzieć jest przerażający swoim stopniem wyeksploatowania. Dzisiaj zająłem się bardziej przyziemnymi sprawami czyli oczyszczeniem oraz rozmontowaniem układu optycznego. Wszystko ociekało kurzem. Oczywiście ugotowany został polaryzator od koloru niebieskiego. Dodatkowo zauważyłem przy tym że tv włącza się tylko gdy zrobię kilka włączeń i wyłączeń przyciskiem tym bistabilnym od włączania. Działa to trochę tak jakby uśredniać częstotliwość włączeń do momentu gdy sam się włączy. Wspomniane wcześniej kwestie są sprawne. Lampa co wydaje się być zaskakujące jest sprawna. Wygląda to trochę tak że jak któryś z wentylatorów ma obroty bo "bujnie" się przy kilkukrotnym włączeniu (choć ja tego nie słyszę) to tv wystartuje. Trochę głupio że człowiek się tak mota mam nadzieję że nie tylko ja miałem takie przykre doświadczenia z tym tv. Uprzejmie pozdrawiam.
    Jezior2000
    Level 17  
    Więc kolejno odnalazłem następujące usterki:
    - Układ mcz3001d powoduje stopniowe włączanie po coraz krótszym odcinku czasu mimo że wszystkie elementy sprawne podmienię układ i opiszę później.
    - Trzeba wymienić niebieski polaryzator bo upiekł się na skwarek zielony już nie długo też
    - Czyszczenie środka było koniecznością
    - Inwerter lampy wyłącza się po jakichś pięciu minutach nie wiadomo czy lampa do wymiany
    Jednym słowem pomysłów na ten tv jest dużo jednak nie wiem czy będzie naprawiany. Zapomniałem dodać że powolne załączanie przetwornicy powodowało time-out procesora co kolejno powodowało reakcje pokazane na zielonych fotkach.