Witam
Chciałem zaprezentować swój amatorski projekt, który powstał w ostatnim czasie z nudów. Mam głośnik z moich Alton-ów 110, które rozebrałem na cześci pierwsze w celu donowienia obudowy oraz niewielkich modyfikacji w celu poprawienia brzmienia, ale nie o tym jest ten temat.
Projekt jest jak najbardziej niskobudżetowy. Starałem się zrobić COŚ z NICZEGO i chyba mi się udało

[<edit>]
Przy okazji będę się starał zrobić wzmacniacz do subwoofera na 2x TDA

Płyta leżała w garażu więc postanowiłem ją wykorzystać. Ma ona grubość 23mm więc skrzynia wyszła naprawdę solidna i ciężka. Płyty ciąłem wyżynarką i niestety z powodu moich skromnych zdolnosci manualnych troche krzywo wyszły niektóre ścianki, lecz jak na sprzęt jakim dysponowałem wyszło ok. Gdy znajde chwile czasu to wyszpachluje nierówności.
Skrzynia była klejona wikolem a następnie skręcona wkrętami. Mogłem dodać w środku jakieś wzmocniania, lecz przeoczylem to :/ Płyta jest gruba, więc może obejdzie się bez nich, lub jakoś dołoże kilka poprzeczek w środku dla ucztywnienia konstrukcji. Chcialbym zrobić jeszcze maly frez pod głośnik. Będę go robił prawdopodobnie dłutkiem, gdyż frezarki się jeszcze nie dorobiłem. Jak wyjdzie to się okarze. Jak coś to wrzuce jakieś zdjęcie.
A więc troche teorii:
Tonsil GDN 30/80/2 gra najlepiej w skrzyni 66 litrów strojonej na 37-39 Hz. Moja skrzynia ma troszkę ponad 67 litrów i strojona jest na 38Hz. Ten tonsil ma najwyższy SPL wśród pozostałych nidkotonowych głośników Tonsila o średnicy 30cm.
Koszty były naprawde znikome:
głośnik - pochodzi z moich Alton 110
płyty wiórowa 23mm - 0 PLN (była w garażu)
kawałek rury PCV - 0 PLN (znalazłem na strychu)
wikol 0,2kg - 3,50 PLN
wkręty - 8,5 PLN (duużo zostało)
przewód do głośnika 2m - 4.40 PLN
szpachla do drewna - 0 PLN (leżała ponad rok w szafce ale tak to po 3zł była kiedyś)
szpachla samochodowa - 0zł (dostałem od ulubionego kuzyna)
koszty wzmacniacza ciężko mi określić, gdyż kilka części miałem,kilka musiałem dokupić a przy okazji kupilem kilka części na przyszłość aczkolwiek:
TDA 7294- 2x9.5zł
kondensatory 6800uF- 15zł
radiator- 23zł
dodać oczywiście trzeba koszty przesyłek
Jak to gra niestety nie moge jeszcze napisać. Jestem w trakcie budowy końcówki mocy na 2x TDA i do tego filtr, subsonic, odwracacz fazy itd. a niemam żadnego filtru aktywnego pod ręką. Podłączyłem go jedynie pod mój wzmacniacz na jedyn TDA7294 i zapowiada się naprawde ciekawie

Projekt znajduje się w dziale "Początkujący / Niedokończone" i to podkreślam, gdyż ja jestem początkujący a subwoofer jest niedokończony a wręcz na obecną chwile prowizoryczny.
Kilka screenów z projektu:

Kilka zdjęć z przebiegu moich prac:

[prosze nie usuwać! posta jest ciągle w edycji i stopniowo go uzupełniam]
Cool? Ranking DIY