Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Przypisanie programu .exe pod button w C#.

mirko2 06 Sie 2011 21:54 1787 10
  • #1 06 Sie 2011 21:54
    mirko2
    Poziom 9  

    Witam.
    Uzywam VS2008 i probuje napisac program w jezyku C# pod WindowsCE.
    Utworzylem projekt,wykonalem button,nadalem mu nazwe i chce pod ten button podpiac istniejacy juz program .exe.Sciezka do programu wyglada tak:\My Flash Disk\FMT\On.exe.Niestety nie wiem jak to wykonac.W czasach,kiedy chodzilem do szkoly,komputerow jeszcze nie bylo,ale dlubac lubie.
    Jestem poczatkujacy w pelnym tego slowa znaczeniu.Na necie nic nie znalazlem,lub nie umie szukac.

    Pozdrawiam,
    Mirek

    0 10
  • #3 06 Sie 2011 22:11
    mirko2
    Poziom 9  

    Wyglada to tak:
    using System;

    Code:
    using System.Collections.Generic;
    
    using System.ComponentModel;
    using System.Data;
    using System.Drawing;
    using System.Text;
    using System.Windows.Forms;

    namespace FMTransmitter
    {
        public partial class Form1 : Form
        {
            public Form1()
            {
                InitializeComponent();
            }

            private void Form1_Load(object sender, EventArgs e)
            {

            }

            private void FMTOn_Click(object sender, EventArgs e)
            {
               
            }
        }
    }


    Jak wpisuje "Execute"lub"Create Process",to na powitanie mam dwa x Errors.
    Code:
    Error   1   Identifier expected   C:\Users\M\Documents\Visual Studio 2008\Projects\x\FMTransmitter\FMTransmitter\Form1.cs   26   22   FMTransmitter

    Code:
    Error   2   ; expected   C:\Users\M\Documents\Visual Studio 2008\Projects\x\FMTransmitter\FMTransmitter\Form1.cs   26   22   FMTransmitter

    Z tego co widze,to takich opcji nawet nie mam.

    Niemniej dziekuje Ci za zainteresowanie tematem.

    0
  • #4 06 Sie 2011 22:29
    gaskoin
    Poziom 38  

    Bo nie dałeś średników na końcu ani nie podałeś typu, z tego co się domyślam, tak sobie ot to wpisałeś :D. Uruchomić programy można w ten sposób:

    Kod: csharp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #5 06 Sie 2011 23:16
    mirko2
    Poziom 9  

    Sciezke do pliku On.exe podalem.Czy powinienem cos jeszcze rozwinac?
    Podkreslony na czerwono jest Process.

    Code:
    Error   1   The type or namespace name 'process' could not be found (are you missing a using directive or an assembly reference?)   C:\Users\M\Documents\Visual Studio 2008\Projects\x\FMTransmitter\FMTransmitter\Form1.cs   27   37   FMTransmitter

    0
  • Pomocny post
    #6 06 Sie 2011 23:32
    marcinj12
    Poziom 40  

    A załączyłeś przestrzeń nazw System.Diagnostics ?

    0
  • Pomocny post
    #7 06 Sie 2011 23:38
    gaskoin
    Poziom 38  

    Podpowiem, że wielkość liter ma znaczenie. Poza tym na CTRL + . są podpowiedzi i nie trzeba pamiętać w jakiej przestrzeni nazw znajdują się dane klasy.

    0
  • #8 07 Sie 2011 00:15
    mirko2
    Poziom 9  

    Niestety zmiana litery na wielka niczego nie zmienia.Pracuje na Win7 i chce sklecic program dla platformy WinCE 5.0 ARM (nawigacja).
    Dziekuje za dotychczasowa pomoc i dobrej nocy zycze.Jutro oczywiscie nadal bede walczyl z tym problemem.Moze zmienic platforme z WinCE na WM2003?
    Pozdrawiam,
    Mirek

    0
  • #9 07 Sie 2011 08:16
    megaman123
    Poziom 13  

    W trące się z jedną sprawą.

    Pamiętaj aby kompilować swój projekt pod .NET CompactFramework, a nie jego starszego brata. Druga sprawa , na WinCE 5.0 musisz ( o ile już nie jest ) zainstalować w/w platforme pod ARM'y ( instalke wrzucasz na karte i instalujesz normalnie ). Nie wszystko co dostępne jest na dużej platformie, będziesz mieć na CompactFrameworku.

    0
  • #10 07 Sie 2011 11:43
    mirko2
    Poziom 9  

    Wiec moze wykona mi ktos taki kod,co bym tylko wkleil,bo mam przeczucie,ze cos robie zle.Rece opadaja.

    0
  • #11 07 Sie 2011 18:43
    mirko2
    Poziom 9  

    Wiec problem rozwiazalem tak:

    Code:
     private void button1_Click(object sender, EventArgs e)
    
            {
                System.Diagnostics.Process Proc = new System.Diagnostics.Process();
                Proc.StartInfo.FileName = "My Flash Disk\\FMT\\On.exe";
                Proc.Start();


            }
        }
    }
    Bardzo dziekuje za podpowiedzi i rozdaje punkty za pomoc.
    Pozdrawiam,
    Mirek

    0