Znalazłem się w posiadaniu nietypowego zestawu: offsetowa antena ok. 900 mm z konwerterem, na zwykłym zawieszeniu azymut-elewacja + pseudoobrotnica niewiadomej marki, pracująca w jakoby układzie korbowym, zasilana domową skrzynką transformatorową, wyposażona tylko we włącznik zasilania i przełączniki "WEST"/ "EAST", (regulacji szybkości obrotu dokonuje sie potencjometrem, zlokalizowanym na tylnej ściance owej skrzyneczki). Antena nie ma żadnych elementów, które charakteryzują zawieszenie biegunowe, ma tylko ową obrotnicę, która przesuwa reflektor tylko horyzontalnie. Wszystko tu ma konstrukcję i połączenia fabryczne. Zestaw ten sprawdza sie przy odbiorze Astry i HB, przy większych kątowych (tylko horyzontalnych) przesunięciach anteny widoczność innych satelit jest niemożliwa, niezgodność kątów elewacji jest już wtedy zbyt duża.
Przechodząc do rzeczy: prosiłbym o rady i wskazówki, czy opłaca się robić offset w polarmoun'cie, wykorzystując ten opisany skąpy zestaw, dorabiając do niego niezbędne elementy interesującego mnie zawieszenia. A jeśli ten pomysł ma sens, to gdzie mógłbym znależc możliwie dokładny opis elementów zawieszenia biegunowego (proste schematy podręcznikowe na pewno nie wystarczą).
Wielkie DZIĘKI za jakąkolwiek poradę i pomoc. [/u][/b]
Przechodząc do rzeczy: prosiłbym o rady i wskazówki, czy opłaca się robić offset w polarmoun'cie, wykorzystując ten opisany skąpy zestaw, dorabiając do niego niezbędne elementy interesującego mnie zawieszenia. A jeśli ten pomysł ma sens, to gdzie mógłbym znależc możliwie dokładny opis elementów zawieszenia biegunowego (proste schematy podręcznikowe na pewno nie wystarczą).
Wielkie DZIĘKI za jakąkolwiek poradę i pomoc. [/u][/b]