Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wydruki z pulpitu zdalnego - duży bufor po stronie klienta

el_# 07 Sie 2011 16:01 2488 4
  • #1 07 Sie 2011 16:01
    el_#
    Poziom 8  

    Witam. Mam następujący problem:
    1. Posiadam komputer stacjonarny z Windows 7 SP1 wersja polska x64.
    2. Loguję się z niego przez pulpit zdalny do Windows Serwer 2008.
    3. Wykonuję wydruk dokumentu (podgląd bufora po stronie serwera: ok 200 kb) i dokument ładnie wychodzi.
    4. Podglądam bufor wydruku na komputerze lokalnym a plik ma ponad 2 Mb. Mało tego bardzo długo przechodzi z pulpitu zdalnego do komputera stacjonarnego. Dodam że łącza po obu stronach są szybkie średnio około (up:10/down:10)

    Ponadto:
    1. Do komputera lokalnego mam podłączoną drukarkę HP LJ 1320 przez USB. Sterowniki HP. Jakość wydruku ustawiona na roboczą.
    2. Na serwerze w ustawieniach serwera wydruku mam dodane sterowniki:
    - HP Laser Jet 1320 PCL 5 dla x64 (ver. 6.0.6001.18000)
    - HP Laser Jet 1320 PCL 5e dla NT x86 (ver. 61.74.561.43)
    - HP Laser Jet 1320 PCL 6 dla x64 (ver. 61.74.561.43)
    - HP Universal Printing PCL 5 dla x64 (ver. 61.94.3.37) i NT x86 (ver. 61.112.1.9321)
    - HP Universal Printing PCL 6 dla x64 i NT x86 (ver. 61.112.1.9321)

    Pomimo tego wszystkiego wydruki przechodzą bardzo powoli. Podłączam się komputerem z systemem XP i problemu niema. Przy XP wydruki idą praktycznie od ręki (max do 8 sekund) a przy Win7 (nawet do 5 minut).

    Proszę o podpowiedź co tu jeszcze może być źle skonfigurowane.
    Będę wdzięczny za odpowiedź w tej sprawie.

    0 4
  • #2 07 Sie 2011 16:25
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Łącza masz sprawdzone po obu stronach jest symetrycznie?

    0
  • #3 07 Sie 2011 21:46
    el_#
    Poziom 8  

    jimasek napisał:
    Łącza masz sprawdzone po obu stronach jest symetrycznie?


    łącze po obu stronach jest asymetryczne:
    po jednej stronie mam pobieranie: 40 Mb/s , wysyłanie 20 Mb/s
    po drugiej stronie pobieranie 20 Mb/s, wysyłanie 10 Mb/s

    test łącza robiony na bieżąco (również w trakcie problemów). Aktualnie wahania prędkości to +/- kilka (ok 4) mega bitów. Przy takich łączach a nawet na wolniejszych (download:4Mb/s/upload:2Mb/s) pod XP wydruki śmigają od ręki.

    0
  • #4 09 Sie 2011 00:08
    el_#
    Poziom 8  

    Dodam jeszcze że efekt mam ten sam (duży bufor) w konfiguracji Win7 x64 + inne drukarki (np. HP2055dn, HP 2015n) przy drukowaniu z pulpitu zdalnego.

    0
  • #5 15 Sie 2011 22:30
    el_#
    Poziom 8  

    Dobra, dla zorientowanych, zainteresowanych i zdezorientowanych, znalazłem rozwiązanie:
    1. Windows Serwer 2008 domyślnie miał ustawione w gpedit.msc tak aby wszelkie wydruki dla użytkowników pulpitów zdalnych były puszczane przez Terminal Services Easy Print.
    2. Wyłączyłem opcje "Łatwe drukowanie w usługach terminalowych" w Konfiguracji komputera i w Konfiguracji użytkownika:
    Szablony administracyjne -> Składniki systemu Widnows -> Usługi terminalowe -> Serwer terminali -> Przekierowanie drukarek

    Pomogło. Dziękuję za zainteresowanie.
    pozdrawiam

    0