Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radio w garażu metalowym a odbiór fal - co zrobić, by odbierać RMF?

mat3ys 07 Aug 2011 18:25 3320 6
    mat3ys
    Level 10  
    Witam : )

Ostatnio pracując w garażu miałem już dość tej ciszy i pomyślałem, że wstawię jakieś radio. Szwagier przyniósł mi stare radio w zasadzie to nie wiem nawet teraz jakie to jest dokładnie ale u góry posiada adapter do płyt winylowych, 2 miejsca na kasety, radio, i jeszcze jakieś płyty. Zależy mi tylko na radiu aby grało te RMF-FM. RMF jest na falach FM których te radio nie odbiera w moim garażu. Garaż jest metalowy i to może być przez to bo w innym pomieszczeniu było okej. Teraz mam tylko na innych falach jedynkę tam lato z radiem. Z radia jako antena wystaje tylko kabel no i teraz bym chciał właśnie coś zrobić tanim kosztem aby te radio w tym metalowym garażu odbierało te fale FM.

Jakaś antenka lub coś innego ? Nie wiem nie znam się więc piszę tu. Czekam na porady i pozdrawiam.
    ajpier
    Level 36  
    Najpierw przenieś radio w inne miejsce i upewnij się że odbiornik działa.

Moderated By dj-MatyAS:

mat3ys wrote:
    w innym pomieszczeniu było okej

3.1.11. (10.2, 10.7, 12) Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.
    Ostrzeżenie.

mat3ys
    Level 10  
    Tak jak napisałem w 1 poście w innym miejscu działa.
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Zainstaluj na dachu garażu antenę samochodową i podłącz.
    Marcin1996
    Level 16  
    Co to za radio? Ma wbudowaną antenę czy wejście (koncentryczne, symetryczne, na kabelek?)
    egon42
    Level 37  
    Pierwsze co bym zrobił to wystawił bym to radio z metalowego garażu na zewnątrz i sprawdził czy gra ukf. Jeżeli nie to radio jest uszkodzone lub nie przestrojone to że gdzieś indziej grało to nic nie znaczy bo np. u mnie w domu odbieram RMF na niskim ukf-ie a w pacy 5km dalej nic nie odbieram. Jeżeli radio gra po wyjęciu z garażu to po prostu trzeba mu zrobi dłuższą antenę i wystawić ją z garażu albo może podłączyć ją do obudowy garażu wtedy cały garaż będzie robił jako antena ale z tym bym uważał bo różnie to może być.
    Marcin1996
    Level 16  
    Ponawiam pytanie, CO TO ZA RADIO? (marka,model,zakres itp.). Może wtedy będzie łatwiej coś wymyślić. Może to jest bardzo stare radio i ma zakres 65-74 MHz i nie obędzie się bez przestrojenia.