Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung CX 558 WT Pali bezp. już nie! trzy kółka po wyłączen

23 Lis 2004 17:31 1941 16
  • Poziom 20  
    Dobry Dzień.
    Mam problem z w/w TV .
    Wymienione kondziory na pierwotnym i wtórnym przetwornicy.
    Jedyny zauważalny objaw (po odłączeniu odbioru)to zbyt duże napięcie na C827 220uF/160 - napięcie podchodzi do coś koło 200V.
    Moje zaciekawienie wzbudził trafo po stronie pierwotnej przewodzi 1-3, (brak 2 nogi) i drugie uzwojenie 4-5-6 niestety nie mam schematu .
    Czy któryś z szanownych kolegów mógłby rzucić okiem na schemat uzwojenia trafo, po stronie pierwotnej?
    Dzięki.
    Pozdr.
  • Poziom 13  
    I tak ma być , te uzwojenia są dobre (zakładam że nie ma zwarć między nimi)zawyżone napięcie na wtórnym sugeruje scalaczek , mogę podesłać fotokopię na priv bloku zasilacza , nie mam skanera :Proponuję sprawdzić kond.C813 przez wylut.( Powodzenia.
  • Poziom 22  
    Zawyzone napiecie by sugerowalo nadal zla prace przetwornicy, musisz dobrze przyjrzec sie stronie pierwotnej. No tak ale jak mierzysz te napiecie gdy masz obciazona linie??

    Pozdrawiam
    Krzysztof
  • Poziom 20  
    Witam.

    @morokko - właśnie chodzi mi o zwarcie między uzwojeniami .
    O TO WŁAŚNIE PYTAM !!!

    Mam podobny schemat z tym samym scalakiem , ale...
    w tym trafo na moim schemacie są trzy uzwojenia stąd moje pytanie .
    - z pomiarów wynika ze trafo ma dwa uzojenia pierwotne
    a nie trzy ,tak jest na moim schemacie
    U mnie na schemacie uzwojenie 1-3, 4-6, 2-5,(drugiej nogi trafo nie ma)
    Jeśli u Was na schemacie uzwojenie 4-6 jest zwarte z 2-5 to OK przyznaje ze wina po stronie scalaka TDA4601.
    Proszę tylko o potwierdzenie że 2-4-5-6 to jedno uzwojenie.
    U mnie na sch. jest tak:
    Pierwsze uzwojenie
    nogi->
    4trafo-6scalak(masa) ;6trafo-9scalak(mostek przez termistor);
    Drugie uzwojenie
    5trafo-3scalak(+B ADJ); 2trafo-noga w powietrzu
    Trzecie uzwojenie
    1trafo-mostek zas.; 3trafo-kolektor tranz.

    Proszę o podanie ilości uzwojeń pierwotnych owego transformatora.

    @trytronik
    Zmierzyłem napięcie bez obciązenia, z obciązeniem chwilowo również i wyłączyłem bo miałem styki ze mi elka powietrzem się stanie.

    Dzięki.
    Pozdr.
  • Poziom 22  
    Posprawdzaj opory. Ale jak masz tam scalaka bo nie mam schemat STR to raczej on kwalifikuje sie do wymiany.

    Pozdrawiam
    Krzysztof
  • Poziom 20  
    @trytronik
    A jeśli trafo ma zworę i poleci TDA ?
    Dzięki
    Pozdr.
  • Poziom 13  
    Na schemacie u Pana musi być błąd , 2 tego uzwojenia jest połączona z masą ! A co do zwarcia to chodziło mi o zwarcie między uzwojeniem pomocniczym 4,5,6 a 1, 3 .(po stronie pierwotnej trafka ) Wtedy wali bezpiecznik. Swoją drogą nie wywaliło tranzystora na wysokim ? Powodzenia.:)
  • Poziom 20  
    @morokko
    Co do tranzystora to Ci powiem jak przetwornica będzie chodziła !
    Bo miernikiem to se sprawdziłem ze zwarcia nie ma !

    Mój trafo nie ma 2 nogi więc nie może być zwarta z masą - chyba ze w transformatorze w środku.(stąd przewodzenie 4-5-6)
    Na schemacie ta noga uzwojenia jest w... powietrzu, i nie ma przejścia między uzwojeniem 2-5: a 4-6
    Znalazłem schemat

    Dzięki !

    Pozdr.

    Załącznik skasowano - schematy tv zamieszczamy tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum34.html
    (am)
  • Poziom 20  
    Witam ponownie !

    Na wstępie chciałbym podziękować kol. @morokko którego prognozy sprawdziły się w 100% oraz kol.@trytronik .

    Ciąg dalszy moich zmagań z w/w TV.
    Przetwornica działa . - chyba prawidłowo
    To już mam za sobą , ale to nie koniec usterek .
    Kol. @morokko miał rację co do tranzystora WN on też walnięty z tym ze walnął bezpiecznik R414 przed nim.

    Wstawiłem nowy tranzystor (nie wiem czy prawidłowy odpowiednik BU2805DF) i to samo walnął bezpiecznik i niestety tranzystor.
    Proszę o pomoc.
    Dzięki !
    Pozdr.
  • Poziom 22  
    Sprobuj obciazyc przetwornice zarowka i napisz o rezultatach.

    Pozdrawiam
    Krzysztof
  • Poziom 20  
    Chyba wymiana TDA okazała się zbędna zamiast 125V mamy 205V
    Zarówa prawidłowo zapala się po ON .
    Opory sprawdzone elki wymienione jeszcze zostały ceramiki.
    Pozdr.
  • Poziom 22  
    A co zreszta napiec tez zawyzone? A jak nie to posprawdzaj elementy na linii. Wymien kondzie na linii.

    Pozdrawiam
    Krzysztof
  • Poziom 13  
    Regulacja napięć 125 V działa ? Proszę odłączyć wysokie , obciążyć żarówką i odpalić , żarówka nie ma prawa rozbłyskać przy starcie . Jeżeli napięcia na scalaczku są prawidłowe elementy sprawdzone a napięcie zawyżone może rzeczywiście siedzi trafko...(osobiście w to nie wierzę) termistor p802 dobry?często lubi się uwalić...powodzenia:-)
  • Poziom 20  
    DOBRA !
    Dzięki !
    Pomińmy sprawę przetwornicy !
    Działa wymienione kondziory i działa !(już nie wnikam który)
    Napięcia prawidłowe !

    Dalszy ciąg 8O
    Obraz mało kontrastowy i zbyt czerwony , podejrzewam ze wyższe napięcie poszło na PK tranzystory niby dobre ale....
    wymienione dwa rezystory w zasilaniu R i B (miały za dużą rezystancję ?680 ohm miało być, a było ponad 4k rezystor od G-OK=680)
    Tranzystory na Ohmy niby OK ale... wymieniłbym High Voltage Power Amplifier KSC2310 - tylko co to jest ?: Zapytali w sklepie.

    A...
    przy Red obok KSC2310 zaimplementowałem nowy BF871 i się zjarał ?? wstawiłem stary i znów gada ???

    Poproszę kolegów o ewentualne odpowiedniki. KSC2310

    Dziękuję
    NARA !
  • Poziom 22  
    Przeciez na samym poczatku kazdy pisal ze masz wymienic kondesatory w przetwornicy i Ty zes tego nie zrobil. To podstawa przy takich awariach.

    Krzysztof
  • Poziom 20  
    Witan Ponownie !
    Pozostało jeszcze jedno uszk. w w/w TV .
    Po wyłączeniu na środku trzy kółka trzech kolorów srednicy.....
    he he.... TV ma 21 " więc 3,5 cm
    Moze któryś z szanownych kolegów pomoże wskazówką ?
    Dzięki !
    Pozdr.
  • Poziom 11  
    Te kolorowe koła to niestety kineskop.Można wstawić specjalny
    rezystor między anodę kineskopu a masę.Taki wynalazek
    produkował Samsung.